Puheenaihe

Yhä useampi turvapaikanhakija saa työperäisen oleskeluluvan, kun turvapaikka on evätty – Uutissuomalainen: Näille aloille he työllistyvät

Maahanmuuttajanuoret työkokeilussa helsinkiläisessä Hanna-Kodissa.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Turvapaikanhakijoiden työperäiset oleskeluluvat ovat kasvussa. Hakemusten määrä on kasvanut, ja noin puolet hakemuksista hyväksytään. Yli 1 100 turvapaikanhakijaa on hakenut työperäistä oleskelulupaa vuosina 2015–2018, kertoo Uutissuomalainen.

Samana aikana työperäisen oleskeluluvan on saanut 436 sellaista turvapaikanhakijaa, jolla on vähintään yksi kielteinen päätös turvapaikkahakemukseen.

– Kielteisten päätösten taustalla on aina se, että hakija ei täytä kyseisen oleskeluluvan kriteereitä. Ensimmäinen työperusteinen lupa on pääsääntöisesti yhden vuoden pituinen, tulosalueyksikön päällikkö Anna Hyppönen Maahanmuuttovirastosta (Migri) kertoo Uutissuomalaiselle.

Hallitus halusi vielä viime syksynä helpottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työssäkäyvien turvapaikanhakijoiden jäämistä Suomeen. Silti uusi ulkomaalaislaki toisi heikennyksiä nimenomaan turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeuteen. Tällä haavaa ei ole tiedossa, milloin laki astuu voimaan.

Vakituinen työpaikka ei välttämättä takaa oleskelulupaa. Te-toimisto tutkii ensin, onko paikkaan saatavissa työvoimaa Suomesta tai EU- ja ETA-alueelta. Yleisimmin työluvan saa Uudellamaalla terveydenhoito-, siivous-, ravintola- ja rakennusalalle.

Lue lisää aiheesta täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat