Paikalliset

Kirjastonhoitaja poimi Vihdissä kirjavinkkejä viime vuoden uutuuksista – hauskoja, järkyttäviä ja kiinnostavia

Lohjan kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu kävi Vihdin pääkirjastossa esittelemässä viime vuoden kirjasatoa.

maija

Vuosia sitten kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu sai kauniin muistikirjan ja rupesi merkitsemään ylös lukemiaan kirjoja. Samalla hän huomasi lukevansa varsin paljon.

– Järkytyin määrästä, Karhu nauraa.

On kirjailijoita, joilta Karhu lukee kaikki ilmestyvät teokset. Sen lisäksi hän valitsee kirjoja, jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta. Hän seuraa alaa: mitä kirjoja on tulossa ja millaisia arvosteluja kirjoitetaan. Hän lukee kuitenkin myös kirjoja, jotka osuvat silmään ihan vain kirjastoon tullessaan.

Nyt Karhu on jo kymmenenä vuonna esitellyt poimintoja lukemistaan edellisvuoden uutuuksista sekä omalla työpaikallaan Lohjan kirjastossa että usein myös Vihdin kirjastossa, jossa hän hiljattain vieraili taas puhumassa.

Kirjastonhoitaja kertoo, että esimerkiksi eläkeläisjärjestöt ovat myös kutsuneet hänet esittelemään edellisvuoden kirjasatoa.

Ja saavat kutsuakin! Karhu sanoo, että kun hän kerran työn on tehnyt, hän pitää esitelmänsä mielellään, kunhan vain sopiva aika järjestyy.

Kirjakoosteessaan Karhu haluaa nostaa esille kiinnostavia kirjoja, joihin yleisö ei välttämättä ole aiemmin tutustunut.

– Ei ole järkeä tulla puhumaan Enni Mustosesta, kun kaikki kuitenkin jo tuntevat Enni Mustosen.

Mustosen sijaan kirjastonhoitaja esittelee vuoden 2018 kirjoista esimerkiksi Timo Mäkelän sarjakuvateoksen Neiti Brander ja Pia Tervon pienen rakkaustarinan Ruth.

Käydessään luennoimassa pääkirjastossa Nummelassa Karhu esitteli kaikkiaan yli 30 kirjaa. Esikoisromaaneista hän kertoi muun muassa Max Porterin kirjasta Surulla on sulkapeite ja Gail Honeymanin kirjasta Eleanorille kuuluu ihan hyvää.

Viime vuonna julkaistuista kansalaissotaan liittyvistä kirjoista Karhun valinta oli Leila Tuuren Apteekki. Kirja on sotakertomuksen lisäksi myös kuvaus naisen itsenäistymisestä.

– Ajattelin, että yksi sota-aiheinen kirja tähän täytyy ilman muuta ottaa mukaan, Karhu sanoo.

Karhun mielestä Mia Franckin Pommipuutarha oli luultavasti yllättävin kirja, jonka hän viime vuonna löysi. Sen luettuaan hän oli kaksi päivää järkyttynyt.

Tavallaan yllättävä oli myös Elin Willowsin romaani Sisämaa, sillä siinä ei tapahdu juuri mitään.

Karhu kuvailee kirjaa eleettömäksi, usvaiseksi ja sameaksi.

– Paikasta ei tiedetä, henkilöistä ei tiedetä – mutta jotenkin tämä oli juuri sen takia kiehtova kirja.

Esittelemistään kirjoista Karhu pitää parhaina L. M. MontgomerynYrttitarha-kertomuskokoelmaa ja Lars Sundin Missä musiikki alkoi -romaania.

– Minua ei tarvitse uskoa. Jos väitän jotain kirjaa hyväksi, joku toinen voi olla eri mieltä ja päinvastoin, Karhu kuitenkin muistuttaa.

Sundin kirja tavoittaa Karhun mielestä hyvin 1960-1980-lukujen hengen. Kirja on itsenäinen jatko-osa Kolme sisarta ja yksi kertoja -kirjalle.

Vuonna 1942 kuollutta L. M. Montgomeryä Karhu sanoo suureksi suosikikseen. Yrttitarha kokoelma sisältää kirjailijan hauskoja, romanttisia ja yliluonnollisia tarinoita.

– Ihminen tarvitsee silloin tällöin onnellisia loppuja, Karhu hymyilee.

Muut esitellyt

Kauno: Maria Angles Anglada: Auschwitzin viulu, Tapani Bagge: Miehet asialla, Ulla Hannelius: Malinin rakkaus, Minna Lindgren: Vihainen leski, Marita Lintunen: Stella, Sofia Lundberg: Punainen osoitekirja, Aki Ollikainen: Pastoraali, Libby Page: Pinnalla pysymisen taito, Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin, Mai Tolonen: Kupai nau – nähdään pian, Jelena Tšižova: Naisten aika, Anne Tyler: Äkäpussi, Hanna Velling: Kirjosieppo

Tieto: Vanessa Kairulahti - Karolina Kouvola: Helsingin henget, Mauri Karvonen: Aavetaloja ja ihmiskohtaloita 2, Teemu Keskisarja: Saapasnahka-torni, Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat, Eeva Litmanen: Surun suitsema suku, Hannu Mäkelä: Valo – Kertomus rakkaudesta, Jukka Parkkinen: Aapeli: aika hyvä kirjailijaksi, Helena Ruuska: Hugo Simbergin pirut ja enkelit, Jaakko Selin: Jaakon matkassa – Uudet seikkailut, Vesa Sisättö: 100 klassikkoa tunnissa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Revontulia, arkkitehtuuria ja koripalloa – Lohjan Kameraseuran 70-vuotisjuhlanäyttely on esillä Vihdin pääkirjastossa 29.3. asti6.3.2019 08.00
Vihdin pääkirjastossa olevassa puussa kiipeää valkoisia muovieläimiä29.1.2019 10.40
Vihdin pääkirjasto täytti 20 vuotta: ’Kirjastot rakentavat hyvinvointia’4.12.2018 10.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat