Paikalliset

Vihdin kunnan rakennusvalvonta ei muistuta elokuvista tuttuja byrokratiavirastoja – Beatrice Kautonen on paperittoman toimiston virkanainen

Beatrice Kautonen on Vihdin kunnan rakennusvalvonnan toimistosihteeri. Pöydällä ei ole paperipinoja!

Inka Päivike

Kun Vihdin kunnan virastotaloon astuu sisälle, heti vasemmalla avoimen oven takana sijaitsee rakennusvalvonnan toimisto ja Beatrice Kautosen työpöytä. Hän palvelee vihtiläisiä rakentajia toimistosihteerinä jo kymmenettä vuotta.

–Meitä on täällä kaksi toimistosihteeriä ja kaksi tarkastajaa, joista viimeksi mainitut kiertävät paljon eri puolilla Vihtiä. Tarkastajan tapaamiseen kannattaa varata aika etukäteen, mutta toimistosihteerin luokse pääsee aina kun toimisto on auki, Kautonen sanoo.

Rakentamisen lait ja asetukset on luotu asiakkaiden turvaksi.

Vihdin rakennusvalvonta ei lainkaan muistuta elokuvista tuttuja byrokratiavirastoja, joissa kansalaiset jonottavat päästäkseen tapaamaan paperiröykkiön taakse piiloutunutta virkamiestä. Kautosen pöytä on tyhjä papereista.

–Siirryimme sähköiseen lupakäsittelyyn vuoden 2017 alussa. Paperisista hakemuksista luovuttiin kokonaan vuotta myöhemmin.

Kuntalaiset ovat pääsääntöisesti suhtautuneet muutokseen myönteisesti.

–Sähköinen palvelu toimii kellon ympäri läpi vuoden. Asiakas tavoittaa palvelun mistä maailmankolkasta tahansa ja voi lisätä hakemukseensa liitteitä ja korjata puutteita milloin itse haluaa.

Beatrice Kautosen mukaan Vihdistä löytyy vielä joitakin rakentajia, jotka eivät halua ottaa käyttöön sähköpostia ja pankkitunnuksia.

He antavat valtakirjalla muiden vastata byrokratian velvoitteisiin.

–Viime vuonna autoimme ehkä kymmentä asiakasta tekemään sähköisen lupahakemuksen täällä toimistossa. He olivat kertarakentajia, joille myös käyttämämme termit ovat usein vaikeita: asemakaavaote ei ole yhtä kuin asemapiirros, ja niin edelleen.

Kautonen korostaa, että rakentamisen lait ja asetukset on luotu asiakkaiden turvaksi.

Rakennusvalvonnan tehtävä on palvella asiakkaita ja nopeuttaa asioiden kulkua.

– On hyvä että rakentajat kysyvät meiltä neuvoja, etteivät turhaan hukkaa aikaa sinänsä yksinkertaisten asioiden takia.

Vihdin rakennusvalvonta käsittelee vuodessa noin 300 lupahanketta.

Beatrice Kautoselle kuuluu muun muassa päätösten täytäntöönpano.

Sähköisen lupakäsittelyn ansiosta hän on voinut ottaa vastaan myös tehtäviä, jotka kuuluivat aikaisemmin tarkastajille.

–Tarkastajilla on nyt enemmän aikaa sekä kentällä että päätösten valmistelussa toimistolla. Tämä on asiakkaille tietysti suuri etu.

Rakennusvalvonta keskittyy ennen kaikkea hankkeiden terveellisyyden ja turvallisuuden varmistamiseen. Myös sitä, kuinka rakennus sopii ympäristöön, arvioidaan.

–Kaava-alueella kaavoitus määrittelee, minkälaista saa rakentaa, mutta muualla ihmisillä on kohtalaisen vapaat kädet.

Vihdin rakennushankkeista noin 30 prosenttia sijoittuu haja-asutusalueelle.

Pienemmissä projekteissa ei useinkaan ole suunnittelijaa tai ammattilaista mukana. Tällöin rakentaja ei välttämättä tiedä, onko lupa tarpeen.

Asiaa on siis tarkasteltava useasta näkökulmasta.

–Oletetaan, että kaava-alueella asuva ihminen hankkii valmisvaraston pihalleen. Hän ei saa sijoittaa sitä paikkaan, missä se peittää tienäkymän. Varastoa ei saa myöskään sijoittaa niin lähelle tontin rajaa, että se häiritsee naapuria. Asiaa on siis tarkasteltava useasta näkökulmasta.

Kautosen mukaan Vihdissä rakennetaan nykyisin pienempiä taloja kuin ennen.

–Ei ole kauankaan siitä kun uusissa omakotitalossa oli 200-300 neliötä, mutta nyt ne ovat vähän yli sataa neliötä. Rakennuskustannusten nousu lienee keskeinen syy muutokseen.

Beatrice Kautonen itse muutti perheineen vanhaan rintamamiestaloon Olkkalaan noin 25 vuotta sitten. –Rintamamiestalot ovat olleet suosittuja läpi vuosikymmenten. Ne osattiin alusta alkaen rakentaa turvallisiksi, terveellisiksi ja ympäristöön sopiviksi.

Jorma Leppänen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kunnassa aiotaan panostaa sähköiseen asiointiin4.11.2015 16.00
Ely-keskus suosittelee sähköistä asiointia: Liikennealueiden lupien ruuhka-aika on aluillaan9.4.2018 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat