Vaalit

Jussi Niinistö myönsi: Eduskunnasta putoaminen yllätti – pitää silti kesän 2017 dramaattista ratkaisua oikeana

POLITIIKKA Puolustusministeri ei lähde ehdolle eurovaaleihin.

Jussi Niinistön suosio laski myös Nurmijärvellä. Helsinkiin muuttanut ja puoluetta vaihtanut Niinistö sai Nurmijärveltä nyt 432 ääntä, kun edellisellä kerralla hän sai Nurmijärveltä 2217 ääntä.

Johanna Erjonsalo

Entinen nurmijärveläinen, puolustusministeri Jussi Niinistö, kuvaa Sinisen tulevaisuuden vaalitulosta katastrofaalisen huonoksi.

Niinistö putosi eduskunnasta, sillä vaikka hän sai puolueensa suurimman äänimäärän, niin se oli vain 3 193 ääntä.

Edellisissä eduskuntavaaleissa perussuomalaisten listalta eduskuntaan tähdännyt Niinistö sai yli 11 000 ääntä.

Niinistö pitää kuitenkin edelleen tiukasti kiinni kannastaan, ettei perussuomalaisista erkaantuminen kesällä 2017 ollut huono ratkaisu.

– Isänmaan kannalta ratkaisu ei ollut huono. Sinisen tulevaisuuden syntyminen pelasti Sipilän hallituksen ja edesauttoi sitä, että meillä syntyi tällä kaudella yli 140 000 uutta työpaikkaa, nuorisotyöttömyys aleni, pitkäaikaistyöttömyys aleni – puhumattakaan puolustuspolitiikasta, Niinistö sanoo Nurmijärven Uutisille.

– Epäilen, ettei linja olisi ollut sama, jos tilalleni olisi tullut joku punaisesta tai vihreästä, saati punavihreästä aatesuunnasta. Halusin olla saattamassa käyntiin puolustusvoimille tärkeät merivoimien laivue 2020 -hankkeen ja Hornettien seuraaja -hankkeen. Tämän vuoden puolella olemme saaneet maaliin myös muun muassa tiedustelulainsäädännön, lain kaksoiskansalaisuudesta sekä ulkomaalaisten kiinteistökaupan rajaavan lain.

– Ratkaisussani painoi selkeästi maanpuolustuksen etu. Puolustuspolitiikka menee itselläni aina puoluepolitiikan edelle, Niinistö sanoo NU:lle.

Niinistö myöntää, että eduskunnasta putoaminen tuli hänelle yllätyksenä. Hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011 lähtien. Kaiken kaikkiaan hän on työskennellyt eduskunnassa vuodesta 2004 lähtien.

– Pidin läpimenoa enemmän todennäköisenä kuin epätodennäköisenä, sillä sen verran korkealla profiililla olen tätä puolustusministerin tehtävää hoitanut.

Vuonna 2015 Nurmijärveltä poismuuttanut ministeri ei vielä tiedä tarkkaa suunnitelmaa, mitä seuraavaksi on edessä.

Hän kävi aikaisin maanantaina aamulla siivoamassa eduskunnassa työhuoneensa, mutta työ jatkuu toimitusministeriössä siihen asti, kun uusi hallitus saadaan kasaan.

– Tulevaisuutta täytyy rauhassa harkita ja antaa savun laskeutua.

– Hoidan nyt kunnialla tämän puolustusministerin pestin loppuun ja saatan asiat valmiiksi seuraavalle puolustusministerille, jotta hän voi aloittaa puhtaalta pöydältä.

Sen Niinistö on päättänyt, ettei hän lähde ehdolle europarlamenttivaaleihin toukokuussa.

– En tässä tilanteessa löydä itsestäni motivaatiota lähteä ehdolle. Se on verraten rankka rundi, kun koko maa on vaalipiirinä, Niinistö sanoo.

– Toki mielenkiintoista olisi ollut mittauttaa oma kannatus valtakunnallisesti, mutta loppujen lopuksi olen enemmän kansallisen politiikan toimija.

Paluumuutto Nurmijärvelle?

Jussi Niinistö oli ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä, vaikka hän asuu nykyään Helsingin Töölössä.

– En ole Helsinkiä sillä tavalla kotikunnakseni kuin koen Nurmijärven. Tämä on ollut käytännön ratkaisu, että olen ministerikauden Helsingissä pääpiirteissään asunut.

Niinistö kertoo myös pohtineensa jo ennen vaaleja paluumuuttoa Nurmijärvelle.

– Sanoin itselleni, että jos Nurmijärveltä tulee hyvin ääniä, niin sitten on paluumuuton paikka. Mutta katsotaan nyt mihin elämä kuljettaa. Täytyy ministerihomman jälkeen katsoa mitä muita mahdollisuuksia elämä tarjoaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat