Paikalliset

Nummelanharjun koulusta ja Vihdin lukiosta poistettiin tarjottimet – päivittäin tuhat pesua jää pois

Pihla Vainio ja Sara Wohlonen ovat oppineet tulemaan toimeen ilman tarjottimia.

Annukka Vakkuri

Nummelanharjun koulussa ja Vihdin lukiossa ruokailusta on poistettu tarjottimet. Perusteena on veden, sähkön ja pesuaineen säästö. Ruokalan oveen kiinnitetyissä tiedotteissa lisäksi kerrotaan, että tutkimusten mukaan biojäte vähenee, kun ruokailussa ei käytetä tarjottimia.

– Aluksi oli vähän outoa ja vaikeaa, kun ei ollut tarjotinta. Melko nopeasti sitä kuitenkin oppi kantamaan ruoan pöytään ilmankin, tuumasi lukion kolmannella luokalla oleva Pihla Vainio.

Nyt ei enää tule otettua kahta lasia, kuten aiemmin. Onneksi lasit ovat isompia kuin ennen, se vähän helpottaa.

Vainion luokkatoveri Sara Wohlonen on samaa mieltä.

– Sitten vaan täytyy tehdä pari kierrosta, jos kerralla ei saa kaikkea kannettua pöytään.

Yhtään puhelinta nuoret eivät ole pudottaneet lattialle sen vuoksi, että ei ole ollut paikkaa minne laskea se. Lukion opinto-ohjaaja Maiju Väli-Klemelä kertoo, että alkuun ruokailu oli hieman hankalaa.

– Käsissä on rahapussia, puhelinta ja avaimia. On pitänyt opetella uusia toimintatapoja, hän sanoo hymyillen.

Koulun ruokapalveluvastaava Pia Silvennoinen kertoo tarjottimien poiston ruokailusta sujuneen koululaisilla yllättävän hyvin.

– Aiemmin joka päivä ruokailuissa meni rikki vähintään viisi lasia, ja nyt minusta tuntuu, että yhtään lasia ei ole mennyt rikki.

Silvennoinen nimeää toimenpiteen hyviksi puoliksi henkilökunnan käsien terveyden ja työajan säästön.

– Tarjottimet piti aiemmin aina pestä ja se tarkoitti päivittäin noin tuhatta ylimääräistä pesua. Nyt kun nämä pesut ovat jääneet pois myös työntekijöiden kädet voivat paremmin.

Vuosittain tarjottimia pestiin 190 000 kertaa, jonka on arvioitu vieneen yhteensä 950 tuntia työaikaa.

Tarjottimia pestiin 950 tuntia vuodessa.

Yhden miinuspuolen Silvennoinen on kuitenkin huomannut.

– Pöydät ovat sotkuisempia kuin ennen ja niitä pitää pyyhkiä ruokailujen välissä.

Yläkoulun rehtori Katri Mikkilä kertoo kuulleensa "pientä mutinaa" tarjottimien poistamisesta.

– Ainahan sellaista vähän on. Meillä oppilaat käyvät kiitettävästi ruokailemassa, joka on hieno asia.

– Keittopäivinä voi olla vähän hankalaa, jos on ahneuksissaan lapannut liikaa keittoa lautaselle, mutta yleensä ruokailu sujuu ilman suurempia haasteita.

Tarjottimien poiston on toivottu koulussa muuttavan oppilaiden ajatusmaailmaa.

– Ruokasalit olisivat enemmän ravintoloita, joihin tullaan ruokailemaan ja viihtymään. Tarkoitus on nostaa ruoan merkitystä ja arvoa ja päästä pois laitosmaisesta ruokasaliajattelusta, tiedotteessa todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat