Paikalliset

Kyläkioskit olivat henkireikä: Vihdin kioskeilla herkutellaan paljon museon kesänäyttelyssä

Anja Karlsson toi Heidi Tammelinille kuvamateriaalia Nummelan urheilukentän vieressä olleesta hirsigrillistään. Illan veti museon puolesta Matti Mäki.

Vesa Valtonen

Vihdin museon kesänäyttelyssä sukelletaan vihtiläisen kioskihistorian saloihin.

Aineistoa on koottu kevään mittaan, ja keskiviikkona museo järjesti tuntikausia kestäneen muisteluillan.

Kymmenien vihtiläiskioskien historiasta paljastui monia mielenkiintoisia asioita.

Kaupankäynti oli Suomessa varsin säännöstelyä viime vuosikymmeniin saakka.

Funkis-Auran tilaan muistelemaan kokoontuneet useat vihtiläiset kertoivat värikkäitä tuokiokuvia vuosilta, jolloin kioskin myyntiluukku avattiin kun kauppa meni kiinni.

Osa kioskeista oli avoinna lähinnä kesäisin – ja silloin jäätelönostajien sieluista käytiin ajoittain hyvinkin tiukkaa kisaa.

Museonjohtaja Heidi Tammelin iloitsi kioskihistoriasta kiinnostuneiden suuresta joukosta: historia kiinnosti enemmän kuin huhtikuun lämpöisin ilta.

– Otalammella oli Vison kioski K-kauppaa vastapäätä. Siitä kioskista tehtiin sittemmin perheellemme Hiidenveden rantaan kesämökki, Heidi Tammelin viritteli kioskimuistojen avaamista.

– Kun jäätelökioskista loppui jäätelöiden kylmänä pitämiseen tarvittu jää niin me lähiseudun muksut todella söimme todella paljon jäätelöä, paljon!

Otalammella kauppiasperheessä varttunut Pekka Pirkola kertoi perheellään olleen ”sähköinen jäätelökärry”.

– Meidän jäätelöt säilyivät tämän ansiosta, mutta Vison jäätelöt eivät, Pirkola virnuili 1950-luvun alkupuolen muistikuvillaan.

– Kauppakilpailu kaiken kaikkiaan esimerkiksi Otalammella oli kovaa. Meillä oli jäätelökioski vissiin kahdeksan vuotta. Jäätelömyynti kioskeista alkoi vähentyä sitten kun kauppoihin tuli pakastimet, Pekka Pirkola taustoitti.

Kilpailu asiakkaita oli erilaista kuin nykyään.

– Jos äiti laittoi kauppareissulla vanhempansa kanssa olleelle lapselle kääreeseen ostosten maksamisen jälkeen irtokarkkeja mukaan niin oli aivan varmaa, että lapsi ei seuraavalla ostoskäynnillä halunnut mennä naapurikauppaan vaan halusi kauppaan meille, Pekka Pirkola muistelee.

Ojakkalassa oli samaan aikaan ainakin pari kioskia, Vison kioski ja Kotamäen kioski. Myöhemmin oli myös Nyholmin kioski.

Leena Laustio (o.s. Kotamäki) muisteli 1950-lukua ja kioskiaan, jonka vieressä oli Vihdin elokuvateatterin mainostaulu, vieressä perheen myymälä.

Kotamäen kauppapaikalla oli myös matkahuolto ja kahviokin jonkin aikaan.

– Kun pihaan pysähtyi linja-auto, parhaimmillaan kaksikin niin kiirettä oli!

– Bussi lähti kesäaikaan pihasta yleensä myöhässä, sillä Helsinkiin tai Helsingistä matkustaneet halusivat jäätelöä, Helena Laustio muisteli.

Muisteluillassa oli erityisen paljon muistikuvia takavuosikymmenten Vihdin hallinnollisesta keskuksesta kirkonkylästä – ja kasvuun lähteneestä Nummelasta lukuisine kioskeineen.

Legendaarisen maineen saanut Etelän Maitokunnan kioski kirkonkylässä elää edelleen monien muistoissa.

Nummelan keskustassa oli muun muassa parturiliike Norran makkarakärry, joka viritettiin myyntikuntoon erityisesti viikonloppuisin ravintoloiden sulkiessa ovensa.

Myös Nummenkylän 1960-luvulla puretun tanssilavan tuntumassa oli ilmeisen tuottoisa nakkikoppi.

Historia

Museon kesänäyttelyn työnimenä on ”Nyt poljetaan kioskille!”

Vihdin kylillä vuosikymmenten aikana palvelleet kioskit olivat eri ikäisten kokoontumispaikkoja, joihin matkattiin hyvin usein polkupyörällä.

Museossa ollaan nyt kiinnostuneita kaikista mahdollisista kioskimuistoista.

– Olemme nyt virittäneet teidät muistelemaan. Kertokaa kioskeista – ja kaivakaa esiin erilaista vihtiläiseen kioskikulttuuriin liittyvää rekvisiittaa, museonjohtaja Heidi Tammelin kannustaa.

– Kuka oli myymässä, mitä kioskeista sai ostaa, ja mitä hauskaa kioskilla sattuikaan. Tuokaa museolle myös kioskivalokuvia!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat