Paikalliset

Metsäpolun päiväkodin Repolaiset rakensivat Karkkipuun kärsivällisyydellä ja matikalla – ryijyprojekti tehtiin yhdessä Kisälli-työpajan kanssa

Metsäpolun päiväkodin Repolaiset-ryhmä teki "Karkkipuu"-ryijyn yhdessä Kisälli-työpajan kanssa. Ryijyn paljastustilaisuuteen kutsuttiin lasten vanhempia. Veikko Aaltosen, 7, äiti Paula Huju poisti kankaan taideteoksen edestä.

Annukka Vakkuri

Sata on oksaa, sata on juurta. Sata valkoista talvea ja sata valkoista kesää, sata linnuilla pesää.. Metsäpolun päiväkodin Repolaiset-eskariryhmä on syksystä saakka työskennellyt pitkäjänteisesti ryijyprojektin parissa. Projekti huipentui torstaina päiväkodin taidenäyttelyn avajaisissa, jossa ryijy ja siihen liittyvät työvaiheet paljastettiin suurelle yleisölle.

Avajaisissa musisoitiin yhdessä ja nautittiin asiaankuuluvasti maljat ja herkkuja. Tilaisuuteen oli kutsuttu lasten perheitä, Kisällin väki ja Vihdin museon työntekijöitä.

– Oli kivaa vetää neulalla sitä lankaa, ei se ollut vaikeaa, tuumasi taideteokseen osallistunut eskarilainen Veikko Aaltonen, 7.

– Aika pehmeä ja sileä, poika luonnehti lopputulosta.

Pitkäkestoinen projekti alkoi syksyllä, jolloin Repolaisten ryhmä kävi Vihdin museossa tutustumassa Hiiren talon peräti 211 vuotta vanhaan ryijyyn ja Kisällin tekemään toisintoon siitä. Kisälli-työpaja tuottaa yhteistyössä monien taiteilijoiden kanssa käsitöitä ja pajalaisista tulee osa laajempaa taidekäsityöyhteisöä.

– Museovierailusta alkoi Kisällin kanssa tekemämme ryijyprojekti, jota työstettiin syksystä kevääseen. Monien suunnitteluvaiheiden, äänestysten ja ryijysolmujen tekemisen jälkeen työ on nyt valmis, iloitsi lastentarhanopettaja Johanna Arvola.

Näin eskarilaiset jättävät käden jälkensä historiaan, jota tulevat sukupolvet voivat ihastella.

Työtä tehtiin yhdessä Kisälli-työpajalaisten kanssa, jotka opastivat lapsia eri työvaiheissa.

– Piirrettiin ja suunniteltiin työtä yhdessä, maalattiin ja autettiin langan saamisessa neulan silmään, Johanna Tuunainen selvitti.

– Tämä on ollut meille pilottiprojekti siitä miten käsityötaitoja levitetään, käsityöpajan ohjaaja Mari Nurminen-Laitinen kertoi.

Ryijyprojektissa yhdistyi päiväkodin varajohtaja Anna Särkisillan mukaan kaikki esiopetuksen tavoitteet.

– Matematiikka, kuvataide, liikennekasvatus ja sosiaaliset taidot tulivat hyvin esille projektin aikana. Esiopetusvuoden aikana tehdään yksi pitkäkestoinen käsityö ja tämä on todella ollut sellainen.

– Liikennekasvatus tuli luonnollisesti esiin, kun kuljimme Kisällipajalle, Repolaiset-ryhmän lastenhoitaja Kaisa Paasovaara selvitti.

Paasovaara luonnehti projektia mielenkiintoiseksi.

– Ryijytyöskentely kehitti niitä taitoja, joita opetellaan eskarivuoden aikana. Alussa lapset tuumivat, että ei tämä onnistu, mutta innostuivat sitä mukaa, kun näkivät käsiensä jäljen ja sen miten työ koko ajan eteni, kun valmiita palasia saatiin yhdistettyä toisiinsa.

– Teimme työtä lasten ehdoilla ja välillä se tarkoitti sitä, että leikin lomassa käytiin tekemässä muutama ryijysolmu. Oli hienoa nähdä miten lasten taidot ja kärsivällisyys kasvoivat ja kehittyivät projektin aikana.

Ryijy nimettiin "Karkkipuuksi".

– Mun mielestä se on aika hyvä nimi, Veikko Aaltonen tuumasi.

Asarias Kossi, 6, esitteli kummitädilleen Heidi Saarelle työn vaiheita.

– Multa lähti hammas, kun tehtiin ryijyä, poika kertoi mieleen painuneesta hetkestä.

Miltä avajaiset taiteilijasta tuntuivat?

– Oli kiva, kun ryijy paljastettiin ja oli niin paljon katsojia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat