Puheenaihe

Aikuistunut isosisko tilasi omat lastensuojelupaperinsa ja järkyttyi – hämmästelee nyt Hesarissa, miten sosiaalityöntekijät tukivat juoppoja vanhempia lasten kustannuksella

Kuvituskuva.

Terhi Marttinen/Arkisto.

Minun ja pikkuveljieni lapsuus alkoholisoituneen yksinhuoltajaäidin kanssa oli turvaton ja kaoottinen, mutta lastensuojelu ei ottanut hätäämme todesta, kirjoittaa aikuistunut nainen Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Nimimerkillä Isosisko hän kertoo miten jäi jo kymmenvuotiaana yksin kolmen alle kolmivuotiaan veljensä kanssa, kun heidän äitinsä katosi ryyppyreissulle ja löytyi myöhemmin mielisairaalasta.

Lapset sijoitettiin lastenkotiin ja sukulaisille, mutta palautettiin äidille, kun hän palasi sairaalasta. Isosisko toteaa, että Helsingin lastensuojelu ei seurannut heidän hyvinvointiaan. Väliaikaisia sijoituksia oli myöhemminkin.

Aikuisena hän tilasi lastensuojelupaperit nähdäkseen, kaatuiko heidän pysyvä sijoittamisensa näytön puutteeseen. Löytyi yli sata sivua jatkuvaa juopottelua, toistuvaa heitteillejättöä, puutetta ja kaaosta. Ruokarahat oli ryypätty eikä puhelinliittymä toiminut kuten ei suihkukaan pariin vuoteen.

"Minusta ja veljistäni tehtiin kahdentoista vuoden aikana kolmekymmentä lastensuojeluilmoitusta alkaen siitä, kun pienimmät veljeni olivat nelikuisia vauvoja", Isosisko kirjoittaa HS:ssa ja ihmettelee, miksi kukaan ei puuttunut asiaan.

Ilmoituksia tekivät myös poliisi, naapurit, sukulaiset, koulut, päiväkodit ja lasten tukihenkilö. Hätä kuitenkin aina sivuutettiin tilannetta kuvaavista raporteista huolimatta.

Hän toteaa alkoholisoituneen äidin ja hänen silloisen väkivaltaisen alkoholistimiehensä selittäneen sosiaalityöntekijöille kaiken parhain päin. "Työntekijät kirjasivat näiden paatuneiden juoppojen selitykset ja miettivät, miten vanhemmuutta olisi voinut vielä tukea".

Isosisko kertoo mielipidekirjoituksessa tehneensä Valviralle valituksen siitä, miten Helsingin sosiaaliviranomaisetkin jättivät meidät heitteille. Hänelle vastattiin, että yli kaksi vuotta vanhoja asioita ei yleensä oteta käsittelyyn.

Hän ihmettelee, miten lapsi voisi valittaa viranomaisten toimista vailla ymmärtämystä siitä, mitä lapsuuden oikeasti kuuluisi olla.

LUE MYÖS: Lastensuojelun ammattilainen: Ongelmat juontuvat vanhemmista – "Lapsi saatetaan tuoda meille ja sanoa, että korjatkaa tämä"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat