Paikalliset

Vihdissä etsitään nyt kuumeisesti ratkaisuja nuorten huumeiden käyttöön – sadat nuoret käyttävät tai ovat käyttäneet huumeita

Päihdeongelmaan haetaan Vihdissä kuumeisesti ratkaisua. Asiaa pohtimassa Karviaisen lasten ja nuorten palvelulinjan johtaja Marketta Roinisto, johtava terapeutti Kirsi Hatanpää, vanhempi konstaapeli Ville Saukkola, Vihdin sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi (oikealla reunassa), kunnan nuorisopäällikkö Sampo Anttila ja Karkkilan sivistysjohtaja Arto Jormalainen.

Annukka Vakkuri

Vihdissä lasten ja nuorten huumeidenkäyttö on hälyttävällä tasolla; ongelma koskee kunnassa satoja nuoria. Ainoastaan maaliskuun aikana lastensuojeluilmoituksia tehtiin 117 kappaletta. Karkkilassa ilmoituksia tehtiin 32. Huumeiden käyttöön menehtyy vuosittain sekä alaikäisiä että aikuisia.

– Ilmoitukset koskevat noin 80 – 90 lasta ja nuorta. Kaikki ilmoitukset eivät liity kuitenkaan huumeidenkäyttöön. Vihdissä ilmoitusten määrissä näkyy nyt merkittävä piikki, Karviaisen lasten ja nuorten palvelulinjan johtaja Marketta Roinisto selvittää.

 

Lasten ja nuorten tämän vuoden hyvinvointisuunnitelman ovat laatineet Vihdin ja Karkkilan kunta ja Karviaisen työntekijät yhdessä alueella toimivien seurakuntien ja yhdistysten kanssa. Valmistelu on tehty lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmässä, johon kuuluvat kuntien johtavat sivistystoimen viranhaltijat sekä Karviaisen perheiden palvelulinjan johtavat viranhaltijat.

Päihdeongelman laajuutta ja syvyyttä ja samaan aikaan ratkaisuja pohdittiin yhteisessä keskustelutilaisuudessa Vihdin kunnantalolla keskiviikkona.

– On aika nostaa tilanne esiin ja puhua siitä julkisesti. Huumeongelma on erittäin huolestuttava Vihdissä, sanoi Vihdin sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi.

– Huumekauppa jää vanhemmilta piiloon ja tätä kauppaa käydään pääosin netissä.

 

Kunnan nuorisopäällikkö Sampo Anttila huomautti toisinaan nuorten ja vanhempien elävän samassa kodissa mutta eri maailmoissa.

– Olemme aivan hukassa, jos luulemme, että huumeita tarjoaa vain joku setä pimeässä nurkassa. Nykyään nuori tilaa huumeita syötyään ensin perheensä kanssa päivällistä ja näpyttelee sen jälkeen omalla kännykällä tilauksensa netissä. Sen jälkeen hän hakee huumeensa siistin näköiseltä tyypiltä, joka ei näytä päällepäin mitenkään epäilyttävältä tai vaaralliselta, Anttila kuvaili.

– Aikuisten pitää pyrkiä aktiivisesti mukaan nuorten maailmaan.

– Meidän focus ei voi vain olla, että mistä nuoret saavat huumeita, vaan mitä me tarjoamme tilalle, Marketta Roinisto huomautti.

Anttila puhui turvallisen keskustelualustan luomisesta.

– En usko, että voimme rajata huumeita tai muitakaan ei toivottuja asioita nuorten elämästä vain ulos, vaan meidän pitää luoda turvallinen ilmapiiri, jolloin asioista voi keskustella ja ottaa niistä selvää.

 

Vihdissä huumeita käytetään sekä säännöllisesti että satunnaisesti. Satunnaisia käyttäjiä on runsaasti, mutta lukumääriä on viranhaltijoiden mukaan mahdotonta sanoa.

– Kannabis ja amfetamiini, on LSD:n käyttäjiäkin, Karviaisen lasten ja nuorten palvelulinjan johtava terapeutti Kirsi Hatanpää luetteli Vihdissä liikkuvia huumeita.

– Pitää tietää missä oma nuori liikkuu, häneltä pitää kysyä mitä hänen elämässään tapahtuu.

 

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Jussi Perälä seurasi väitöskirjaansa varten käyttäjien ja myyjien arkea useamman vuoden ajan 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkupuolella. Perälä huomauttaa, että nuorille huumeita myyvät eivät edusta kovinkaan suurta osaa huumekauppiaista.

– He ovat myös monen huumekauppiaan silmissä moraalittomia myyjiä. Nuorille myyminen ole koskaan myöskään mikään hyvä bisnes.

Tutkijatohtori muistuttaa, että nuoret saattavat kokeilla huumeita, myös sosiaalisesta paineesta – ja suurella osalla se jää siihen.

– Kun tehdään kyselytutkimuksia, niihin vastanneet nuoret saattavat vastata "olen kokeillut huumeita", vain koska kaverikin vastasi.

– Heillä, jotka ajautuvat syvemmälle huumemaailmaan on perheissä monesti taustalla sosiaalista välinpitämättömyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat