Viihde

Keskiaikaharrastajien unelma: muinaiskengät

Arto Råbergin tekemä Olov I-Paula-kenkä Suomen Turusta. Nimi juontaa juurensa kengän kiinnitystapaan. Kenkä kiinnitetään nyörillä tiukasti nilkan ympäri eli pauloitetaan. Kenkämalli ajoittuu 1100-luvulle. Kenkää voivat käyttää sekä viikinki- että keskiaikaharrastajat.

Arto Råberg

Suomesta löytyy yksi muinaisjalkineita päätyökseen valmistava suutari. Miten ihmeessä hän päätyi ammattiinsa?

– Tein nahkatöitä jo lapsena. Intiaanileikkeihin valmistin jos jonkinmoisia päähineitä, sotapaitoja ja tietysti mokkasiineja, kertoo suutari Arto Råberg.

Myöhemmin mies innostui eurooppalaisesta historiasta, viikinkiaikakaudesta ja keskiajasta.

Keskiaikatapahtumissa Råberg huomasi harrastajien käyttävän hyvin historiallisen asukokonaisuutensa kanssa nykyaikaisia kenkiä. Näin idea historiallisten kenkien valmistamiseen sai alkunsa.

Råberg opiskeli suutariksi Kankaanpäässä ja erikoistui jalkineenvalmistajaksi.

Ensimmäisiä muinaiskenkiä tehdessään hän uhrasi aikaa taustatyöhön, tutki historiallista kirjallisuutta ja kolusi suomalaisia, ruotsalaisia ja virolaisia museoita läpi.

– Tutkin jalkineita, joita on löydetty arkeologisista kaivauksista ja loin muutaman yleismallin löydösten pohjalta. Harrastajat ovat ottaneet kengät hyvin vastaan, suutari arvioi.

Vuosittain Råberg kertoo myyvänsä muinaiskenkiä arviolta 60 paria. Ostajina ovat pääsääntöisesti suomalaiset harrastajat. Joitakin pareja on kulkeutunut hänen mukaansa Ruotsinkin puolelle.

– Keskiaikakengät ovat ehdottomasti sesonkituote, joita myyn kesäisin keskiaikamarkkinoilla. Kengissäni, niiden myynnissä ja markkinoinnissa yhdistyvät huvi ja hyöty.

Muinaisjalkineiden valmistajalle on tärkeää, että tuotteet kestävät kovaa käyttöä ja palvelevat asiakasta pitkään. Hän tekee kengät alusta loppuun käsityönä.

Muinaiskenkien materiaali on valittava huolella.

– Mikä tahansa nahka ei käy, vaan nahan tulee olla tukevaa ja oikean sävyistä.

Osa tilaa kenkänsä netin kautta. Perusmallien lisäksi Råberg on valmistanut joitakin mittatilauskenkiä

– On hienoa valmistaa jalkineita, jotka ovat autenttiset ja joissa harrastajien jalat viihtyvät.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat