Puheenaihe

Roundupin valmistaja joutuu maksamaan yli 2 miljardia syöpään sairastuneelle avioparille

Imusolmukesyöpään sairastuneista moni syyttää Yhdysvalloissa sairastumisestaan Roundup-kasvimyrkkyä.

Jaakko Heiskanen

 

Kalifornialainen oikeusistuin on määrännyt Roundup-kasvimyrkkyä valmistavan Monsanto-yhtiön maksamaan yli kaksi miljardia dollaria korvausta syöpään sairastuneelle avioparille.

Oikeusistuin katsoi pariskunnan sairastuneen imusolmukesyöpään sen vuoksi, että he olivat käyttäneet Monsanton valmistamaa Roundup-kasvimyrkkyä.

Iäkäs pariskunta kertoi The New York Times -lehdessä käyttäneensä Roundupia vuosikymmenien ajan kotipuutarhassaan.

Korvausvaatimuksensa pariskunta perusti Monsanton vuosituotolle, joka on 892 miljoonaa dollaria. He halusivat kumpikin suunnilleen Monsanton vuosituoton verran korvausta sairastumisestaan.

Tapaus on kolmas kerta, kun yhdysvaltalainen tuomioistuin määrää Monsanton maksamaan miljoonakorvaukset imusolmukesyöpään sairastuneille, jotka syyttävät Roundupia sairastumisestaan. Aiemmat korvaussummat olivat elokuussa tuomittu 78 miljoonaa dollaria yhdelle henkilölle, ja toiselle maaliskuussa tuomittu 80 miljoonaa dollaria.

Monsanton nykyinen omistaja, saksalainen lääkeyhtiö Bayer aikoo valittaa tuomiosta, koska se kokee tieteellisen näytön olevan riittämätön.

The New York Timesin mukaan Yhdysvaltain oikeuslaitokseen on tullut tuhansia vastaavia korvausvaatimuksia syöpään sairastuneilta ihmisiltä.

Monsanton valmistaman Roundupin vaikuttava aine on glyfosaatti, jonka turvallisuus on kyseenalaistettu Suomessakin pitkään. Kyseenalaistamisesta huolimatta sitä käytetään edelleen runsaasti.

Glyfosaatin käyttö oltiin kieltämässä EU-maissa vuonna 2017, kun jäsenmaat vuonna myönsivätkin sille yllättäen viiden vuoden jatkoluvan.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat