Paikalliset

TUUMITTUA: Mälsiä koulupäiviä on onneksi vielä muutama jäljellä

Reilun kahden viikon päästä alkaa koululaisten kesäloma. Niin äkkiä? Huh. Kolmasluokkalaisen mielestä näkökulma on: vasta silloin, vielä niin monta koulupäivää jäljellä, mälsää.

Kuopus on sen ikäinen, että hän pääsee kaupungin järjestämään kesäkerhoon, jossa on turvallisia aikuisia, kavereita, ruokaa ja tarvittaessa katto pään päällä. Verrattavissa lottovoittoon!

Kuten sekin, että muistin hakea kerhopaikkaa määräajan puitteissa. Kolmasluokkalaisilla, kuten esikoisellani, ei ole enää puolestaan tähän kerhoon asiaa.

Ymmärrettävää järjestäjien resurssit huomioiden – ja samaan aikaan perheen näkövinkkelistä kinkkistä. Mitä tehdä niille 9 – 10 -vuotiaille lapsille, jotka jäävät aamuisin kotiin muun perheen rientäessä töihin, päivähoitoon tai sinne kesäkerhoon?

Myös tätä vanhemmat lapset tarvitsevat päiväänsä turvallista seuraa. Jos turvaverkkoa ei lähisuvusta ole tai sitä on etäisyyden päässä, on lapsiperhe ja etenkin yhden vanhemman perhe melkoisen mietinnän edessä koululaisten loma-aikoina. Loman lähestyminen voikin kutkuttavan odotuksen sijaan olla stressaavaa ja ahdistavaa.

Onneksi lapsille ja nuorille on kesäleirejä ja muuta ohjattua toimintaa, joita molempia on tarjolla sekä Vihdissä että Lohjalla. Selailemalla esimerkiksi Vihdin kunnan liikunta- ja nuorisopalveluiden kesätoimintaa huomaa, että vaikka leirit näyttävät olevan täynnä, kaikkeen kesätoimintaan ei vaadita ennakkoilmoittautumista.

Tarjolla on myös avointa pop up -nuokkaritoimintaa, jossa voi pelailla, grillailla ja hengailla. Toimintaa järjestetään muun muassa Otalammen rannalla, Lankilan skeittiparkissa sekä urheilukentillä.

Loman on tarkoitus olla rentouttavaa ja palauttavaa aikaa. Peruskoululaisilla on vuodessa noin 13 – 14 viikkoa lomaa ja työssäkäyvillä vanhemmilla on neljästä viiteen viikkoa lomaa, jos ylipäätään on lomaa ollenkaan.

Näiden lukujen välille ei hyvällä tahdollakaan voi vetää yhtäläisyysmerkkejä vaan tähän kohtaan tarvitaan apua, tukea ja aktiivista toimintaa.

Kunnat ja kaupungit tarjoavat kakkuun omat siivunsa ja samaan aikaan me vanhemmat teemme varmasti parhaamme, ettei kenenkään lapsen tai nuoren tarvitsisi viettää kesälomapäiviänsä yksin.

Tähän tarvitsemme vanhempien välistä yhteistyötä – ja ratkaisuja pohdittaessa myös luovaa hulluutta.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat