Paikalliset

Kaksi kaunista tarinaa

Jenni Kanta-oksa on syksystä lähtien ohjannut TenTeen-teatterin kolmea ryhmää.

Maija-Liisa Nyman

TenTeen-teatterilta on tänä keväänä nähtävissä vielä kaksi ihanaa näytelmää.

Nuortennäytelmänä esitetään William Shakespearen klassikkonäytelmä Romeo ja Julia. Pienimmät teatteriharrastajat esittävät puolestaan herttaisen tarinan Räsynukke.

Jenni Kanta-oksa on ohjannut nämä molemmat näytelmät sekä 12-14-vuotiaiden jo esittämän Pillipiiparin. Harmillisesti keskimmäiselle lastenryhmälle ei löydetty kuin yksi esityspäivä, jona kaikki ryhmäläiset pääsivät paikalle.

Nuorimpien teatterilaisten kevään esityksessä seikkaillaan lelukaupassa. Räsynukke-näytelmän on käsikirjoittanut Jonna Nummela.

– Tarinassa käsitellään kiusaamista ja sitä kun yksi on erilainen kuin muut, ohjaaja Jenni Kanta-oksa kertoo.

Hän sanoo Pikku-Tenien ryhmän miettineen ja puhuneen paljon tästä aiheesta.

– Räsynukke on niin ihana tarina, että se sopii kaikenikäisille vaikka on pienten tekemä. Aihe on sellainen, että kaikkien kannattaa sitä miettiä, Kanta-oksa sanoo ja lisää: – Tätä on ollut tosi kiva tehdä, koska aihe on ajankohtainen.

Teenien esittämä Romeo ja Julia on Kanta-oksan mielestä koskettava ja kaunis tarina, jota ei mitenkään pysty pilaamaan. Kanta-oksa naurahtaa, että monta paniikkikohtausta on ohjatessa silti tullut. Huolet ovat liittyneet esimerkiksi juonenkäänteiden runsauteen ja näytelmän pituuteen. Teenien ryhmä lyhensi näytelmän esitysmittaan yhdessä.

Kanta-oksa kertoo koko ryhmän osallistuneen myös näytelmän kielen muokkaamiseen nykynuorison suuhun sopivaksi.

– Kaikki esityksen teksti ei sovellu lapsille. Romeo ja Julia myös käsittelee aiheita, jotka eivät aukea ihan pienille, Kanta-oksa sanoo. Niinpä esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille.

Koska henkilöitä on näytelmässä paljon, joutuvat Romeota ja Juliaa lukuun ottamatta kaikki esiintyjät tekemään kaksois-, kolmois- ja jopa neloisrooleja. Kanta-oksa sanoo, että roolihahmot ovat kasvaneet ja muovautuneet harjoittelun myötä.

– Nuoret ovat vaatineet paljon harjoituksia ja tekevät tosi tarkkaa työtä. On ollut hienoa nähdä, kuinka motivoituneita he ovat olleet. En voi kuin olla ylpeä heistä.

Kanta-oksa sanoo ryhmän myös haastaneen häntä ohjaajana miettimään ja perustelemaan ratkaisujaan.

Jenni Kanta-oksa aloitti reilu vuosi sitten Vihdin Teatterin tuottajana ja viime syksynä lasten ja nuorten ryhmien ohjaajana. Hänestä ohjaaminen on ollut palkitsevaa.

– On ollut helppo tehdä töitä. Jokainen ryhmä on ottanut minut hirveän iloisesti vastaan. Olen saanut myös vanhemmilta hyvää palautetta.

Jokainen ryhmä on erilainen ja jokaiselle ryhmälle täytyy miettiä omat harjoituskerrat. Se onkin Kanta-oksan mielestä ollut vaikeimpia asioita ryhmien ohjaamisessa: kun kaikki kolme ryhmää ovat peräkanaa samana iltana, on ohjaajan pitänyt orientoitua nopeasti.

Ohjaamisen ja tuottamisen lisäksi Kanta-oksa näyttelee itse; parhaillaan hän harjoittelee useita kertoja viikossa Vihdin kesäteatteria varten. Kanta-oksa esittää Salaisuuksia ja sammakonreisiä -komediassa Helenaa, herttaista naapurintyttöä.

– Onhan tämä sellaista, että kaikki vapaa-aika tulee vietettyä teatterissa, Kanta-oksa hymähtää, mutta sanoo jaksaneensa hyvin.

Ensi syksystä alkaen Kanta-oksa ohjaa kolmea lasten- ja nuortenryhmää Lohjalla Teatteri Aploodissa, mutta uskoo jatkavansa ohjaamista Vihdissäkin.

– Mihin minä täältä Vihdistä lähtisin, itsekin lapsena TenTeenissä teatteria harrastanut Kanta-oksa hymyilee.

Pikku-Tenien esitys Räsynukke la 25.5. klo 13 ja su 26.5. klo 13. Liput neljä euroa, kesto tunnin. Teenien esitys Romeo ja Julia ti 21.5. klo 19 ja la 26.5. klo 15. Liput viisi euroa, kesto puolitoista tuntia. Kaikki esitykset Nummelan nuorisokeskus Klubilla (Vihdintie 4-6).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat