Paikalliset

Vihdin lukion opettaja Oskari Ropponen on Vuoden NY-opettaja – "Yrittäjyydelle pitää raivata tilaa opetussuunnitelmiin"

Vihdin lukion opettaja Oskari Ropponen sai tunnustusta tekemästään työstään yrittäjyyskasvatuksen parissa. Vuoden NY-opettajiksi Ropposen lisäksi valittiin Marjut Helvelahti (vas.) ja Anu Pokela.

Annukka Vakkuri

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa Nuori Yrittäjyys ry keräsi ehdotuksia ansioituneista opettajista suoraan kentältä.

– Yhteensä saimme 26 ehdotusta, joissa ehdotettiin 18 eri opettajaa. Nuori Yrittäjyys ry:n valitsijaraati valitsi ehdokkaista lopulta kolme opettajaa, jotka saavat vuonna 2019 kunnian olla Vuoden NY-opettaja, yhdistyksen viestintäpäällikkö Toni Immonen kertoo tiedotteessa.

Voittajiksi valittiin Oskari Ropponen Vihdin lukiosta, Anu Pokela Oulun seudun ammattiopistosta ja Marjut Helvelahti Riveria ammattiopistosta.

– Ropponen on tehnyt erinomaista työtä Vihdin lukiossa yrittäjyyskasvatuksen ja NY-toiminnan parissa. Kun hän tuli Vihdin lukioon, lukiossa ei ollut yrittäjyystoimintaa ollenkaan.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma toteutettiin ensimmäistä kertaa lukiossa lukuvuonna 2013 ja tällöin toteutukseen osallistui 28 opiskelijaa.

Tämän jälkeen Oskari Ropponen on vetänyt Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa, tämä lukuvuosi mukaan laskettuna yhteensä kuusi kertaa. Kuuden vuoden aikana hän on ohjannut yhteensä 56 yritystä, joissa on ollut peräti 144 opiskelijaa.

– Hyvin harva on jättänyt vuoden aikana toiminnan kesken, joten Ropponen on onnistunut kannustamaan opiskelijoita yli vaikeiden hetkien. Lisäksi suuret opiskelijamäärät kertovat onnistuneesta motivoinnista yrittäjyyttä kohtaan, Immonen jatkaa.

Lisäksi myös Vihdin lukion yrittäjyystoiminta on laajentunut.

– Viimeisen parin vuoden ajan Vihdin lukion ohjelmistoon on kuulunut 24h-leiri, joka on innostanut nuoria valtavan paljon yrittäjyyteen. Esimerkiksi tämän kevään leirille on osallistumassa yli 50 opiskelijaa ja 10 tutoria.

Vihdin lukion ohjelmistossa yrittäjyyden alaisuudessa voi suorittaa peräti neljä yrittäjyyskurssia itsenäisesti.

Yrittäjyyttä Ropponen on edistänyt myös paikallisen yritysyhteistyön kautta siten, että Vihdin lukion yrittäjyyskursseihin kuuluu joka vuosi vierailuita paikallisiin yrityksiin. Vihdin yrittäjät on NY-kurssin keskeinen yhteistyökumppani, joka mahdollistaa monia asioita ja palkitsee menestyneitä yrittäjiä stipendeillä.

– Yrittäjyystoiminta on poikinut Vihdin lukiolle paljon paikallista näkyvyyttä ja jotkut kertovat lukioon tulon syyksi jopa yrittäjyysopintojen mahdollisuuden, Ropponen selvittää.

– Vaikka sanotaan, että "kissa kiitoksella elää", lämmittää kovasta työstä tehty palkinto mieltä. Toisaalta nuorten yrittäjien kanssa työskentely ei tunnu raskaalta työltä, koska heidän kohdallaan onnistumisesta ja oivaltamisesta kumpuava ilo tarttuu.

Ropponen kehuu yhdistyksen tekemää työtä.

– On upea nähdä, kun nuori huomaa oman työnsä tuloksen ja siitä saatavan arvon. Yleisesti ottaen Nuori Yrittäjyys tekee korvaamattoman arvokasta työtä.

– Kyse on ennen kaikkea mahdollistamisesta, eikä asioiden tekemisestä nuorten puolesta. Toiminta on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin. Sitä on ollut ilo seurata jo useita vuosia yrittäjyyskursseja opettaneena.

Ropponen kertoo yrittäjyysopintojen tuovan hyvää vastapainoa aineiden opetukselle.

– Ainoa toive olisi opetussuunnitelmien laatijoille: jos yrittäjyyteen halutaan kannustaa ei se tapahdu kauniina korulauseina, vaan yrittäjyydelle pitää oikeasti raivata tilaa opetussuunnitelmiin.

Tiedotteessa todetaan oppimisen, kasvamisen ja ideoiden jakamisen sekä osaamisen tunnistamisen olevan merkittäviä asioita.

– Ne syntyvät silloin kun taito, into ja tahto kohtaavat. Nuori Yrittäjyys ry haluaa muistuttaa kaikkia NY-opettajia siitä, että teette arvokasta työtä Suomen tulevaisuuden eteen. Lämmin kiitos, että olette mukana Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnassa, Toni Immonen kiittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat