Puheenaihe

Nuoret: netissä on oltava koko ajan ja siihen on vissi syy

Nuorison sosiaalinen elämä on siirtynyt pääosin nettiin, arvioivat nuoret itse MLL:n yläasteikäisille teettämässä mediakyselyssä.

Somessa kavereiden kanssa kommunikointi on nuorisolle helpompaa kuin kasvotusten, joten kaverisuhteita syntyy netissä enemmän.

Kääntöpuolena on, että puhelimessa mukana kulkeva netti aiheuttaa nuorille kovia paineita olla tavoitettavissa jatkuvasti, mikä on joskus ahdistavaa.

Yläasteikäisistä noin kolmasosa olisi halukas vähentämään nettiaikaansa, mutta ei halua tehdä sitä yksin.

Vähentäminen olisi helpompaa, jos muutkin vähentäisivät.

Eräs kyselyyn vastannut nuori tiivisti tilanteen hyvin.

"Olisi kiva, että kaikki vähentäisivät kännykän käyttöä, sillä jos vain minä vähentäisin, niin muut silti käyttäisivät, jolloin siitä ei olisi apua vuorovaikutusjuttuihin. On ärsyttävää, kun kaverin kanssa ei keksi enää mitään tekemistä vaan molemmat ovat koko ajan kännykällä."

Nuoret kertovat MLL:n mediakyselyssä, että he viettäisivät mielellään aikaa toistensa kanssa ilman puhelimiakin.

Neljäsosa kertoi yrittäneensä vähentää puhelimen käyttöä, mutta ei ole onnistunut siinä.

– Aikuisen rooli on auttaa ja tukea nuorta pyrkimyksessä vähentää netin ja puhelimen käyttöä, mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järvi sanoo.

– Vähentäminen ei onnistu vain omalla päätöksellä, vaan se vaatii yhteisiä sopimuksia kavereiden kesken.

Yläasteikäisille suunnattu kysely jakautui neljään teemaan: kaverisuhteisiin, sosiaalisen median luomiin paineisiin, mediankäyttöön ja loukkaavaan kohteluun netissä.

Kun nuorilta kysyttiin asiaa, jonka he haluaisivat muuttaa netissä, vastaus oli yksimielinen: kiusaamisen.

"Se ettei nettiä käytettäisi negatiivisten viestien välittämiseen, asiat joita netissä kirjoitettaisiin olisivat sellaisia mitä voisi sanoa kasvotustenkin."

Nettikiusaamisen kitkemiseksi nuoret ehdottivat, että aikuiset valvoisivat netin käyttöä ja puuttuisivat loukkaavaan käytökseen.

Nuoret tunnistavat myös oman vastuunsa kiusaamisen ehkäisemisessä.

Mediakyselyyn vastasi kaikkiaan reilut 1 500 nuorta. Suurin osa vastauksista kerättiin yläkouluissa osana Empatia netissä -prosessia. Kyselyyn oli mahdollista vastata myös Nuortennetissä, jossa siihen vastasi 229 nuorta.

Pääosa vastaajista on yläkouluikäisiä, mutta kaikille avoimen kyselyn kautta vastauksia tuli myös jonkin verran alakouluikäisiltä sekä toisen asteen opiskelijoilta.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat