Puheenaihe

"Tiedän missä asut" tai ulostepaketti – osa tuomareista saa uhkauksia ja asiattomia viestejä

Kuvituskuva.

Marko Kauko

Suomen tuomariliitto teki alkuvuodesta tuomareille, esittelijöille ja valmistelijoille kyselyn, jolla selvitettiin ulkopuolelta tulevaa epäasiallista käytöstä ja vaikuttamista tuomioistuimiin.

Noin joka viides oikeuslaitoksen edustaja on joutunut silloin tällöin tai melko usein epäasiallisen vaikuttamisen tai käytöksen kohteeksi.

Vain ani harva on kuitenkin joutunut yksittäisen ihmisen systemaattisen vainon kohteeksi. Maalittamista eli kohdehenkilön mustamaalaamista informaatiovaikuttamisen keinoin oli kokenut neljä vastaajaa.

Tuomarin tai hänen läheistensä yhteystietojen ja yksityisten tietojen kalastelu mainittiin 23 vastauksessa.

Henkirikoksella, väkivallalla tai muulla vastaavalla tavalla uhkaamisesta raportoi 14 vastaajaa: “tiedän missä asut; tiedän, että sinulla on lapsia, ja tiedän, missä lapsesi käyvät koulua”.

Raportoitu epäasiallinen kielenkäyttö eri tilanteissa oli käsittänyt muun muassa huutamista, herjaamista, huorittelua ja solvaamista (“läpeensä korruptoitunut paska”, “natsisika”, “lahtariämmä”). Osa vastanneista oli kohdannut työssään seksuaalissävytteistä käyttäytymistä.

Epäasiallista blogi- tai internetkirjoittelua tuomioistuimen ratkaisusta tai ratkaisseista henkilöistä oli esiintynyt kymmenissä tapauksissa.

46 vastauksessa mainittiin herjaavan sähköpostien saaminen. Puhelimitse tai sähköpostilla tapauksen ratkaisuun oli yritetty vaikuttaa 27 vastaajan kohdalla.

Monet olivat kohdanneet asianosaisten taholta sähköpostipommitusta tai puhelinterroria. Eräille vastanneista oli lähetetty kotiosoitteeseen tuhkaa tai ulostetta taikka muita epäasiallisia postipaketteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat