Paikalliset

TUUMITTUA: Koripalloa, tähtihetkiä ja perhosvaikutuksia

Tyttäreni pääsi eilen juhlistamaan korisjoukkueensa kanssa kauden lopetusta. Ohjelmassa oli jengille ominaiseen tapaan, kuinkas muuten, urheilua, iloa ja tovereita. Kun hän nukahti kolmen tunnin ilonpidon jälkeen illalla kuin lyhty, sydämeni täyttyi kiitollisuudesta. Pohdin kaikkia heitä turvallisia aikuisia, jotka tekevät tunteella muutakin kuin leipätyötä. Lasten ja nuorten kanssa vapaa-ajalla ja vapaaehtoisesti puuhaavat urheiluvalmentajat, joukkueenjohtajat, lasten vanhemmat ja kaikki he, jotka tuovat korsia kekoon yhteisen hyvän nimissä rakentavat mittaamattoman arvokkaita siltoja turvalliseen tulevaisuuteen.

Tässä kohtaa varoitan lukijaa; kyllä, tästä on tulossa hehkutuspakina ilman edes sitä rakentavaa kritiikkiä. Tähtihetket nimittäin ansaitsevat loisteensa!

Käsittämättömän upeaa on, että lasten harrastuksissa on mukana heitä, jotka hoksaavat osoittaa fikkarilla välittömästi sinne, missä pieneltäkin näyttävä onnistuminen lymyilee. Nämä ovat tekoja, joista tulee helmiä lapsen itsetunnon pankkiin korkoa kasvamaan. Eikä tässä pankissa onneksi ole korkokattoa.

Tunnen syvää kiitollisuutta näitä ihmisiä kohtaan, joiden motiivi tuntuu olevan "kun voin kerta auttaa ja tukea muitakin kuin itseäni ja perhettäni, miksi en tekisi sitä?" He mahdollistavat ihmistaimille korvaamattomia osallisuuden kokemuksia, jotka perhosvaikutuksen tavoin väreilevät ympäristöön ja tuleville sukupolville hyvää sellaisissa määrin, joista meillä kenelläkään ei loppujen lopuksi ole mitään hajua tai tajua.

Kirjuri, kello, buffa. Nämä avainsanat lienevät monille lastensa harrastuksissa mukana oleville vanhemmille tuttuja; milloin on oma vuoro olla pelissä mukana kuka milläkin panoksella. Tässä kohtaa tunnen piikin. Olisiko resurssini riittäneet enempään? Valitsen kuitenkin tuntea armoa sitä toisinaan erittäin väsynyttä naista kohtaan, joka on räpiköinyt kahden lapsensa kanssa arkea läpi pääosin itsenäisesti. Palaan kiitollisuuteen – ehkä saanen vielä roppakaupalla tilaisuuksia elämässä laittaa saamaamme hyvää eteenpäin..Kiitos Lou Basket, Salamatytöt, valmennus ja vanhemmat!

Sekin on hyvä muistaa, ettei kaikkien tarvitse juosta treeneissä, peleissä tai soittotunneilla saadakseen pankkiinsa pääomaa, jota voi kertyä myös muista hedelmällisistä kokemuksista. Olennaista on ruokkia toivoa, iloa ja kiitollisuutta, syntyipä niitä sitten missä tahansa ympäristössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat