Paikalliset

Harmonikkavirtuoosi, jonka haave toteutuu – vihtiläinen Pilvi Huhta lähtee MM-kisoihin Kiinaan

Vihtiläinen Pilvi Huhta lunasti lauantaina Kultaisen Harmonikan voiton Ikaalisissa.

Annukka Vakkuri

Kesällä 17 vuotta täyttävä Vihdin kirkonkylässä asuva Pilvi Huhta valmistautuu parhaillaan sekä Kultainen harmonikka -kilpailuun että elokuussa Kiinan Shenzhenissä pidettäviin Harmonikan MM-kilpailuihin. Huhta piteli harmonikkaa käsissään ensimmäisen kerran jo kahden vanhana. Tai jo paljon aiemmin.

– En muista koska sain haitarin käsiini, äitini on harmonikansoitonopettaja ja musiikki on ollut meillä läsnä kotona pienestä pitäen, nuorukainen kertoo.

– Vaikka äiti opetti harmonikansoittoa, hän ei koskaan tuputtanut minulle haitaria vaan yritti ehdottaa muita soittimia kuten viulua tai selloa. Minä halusin kuitenkin soittaa harmonikkaa, Huhta kertoo.

Hänen ensimmäinen haitarinsa oli suloinen vaaleanpunasävyinen 1-rivinen harmonikka. Sittemmin hän on siirtynyt viisiriviseen haitariin.

– Soittaminen on lähes aina kivaa, mutta jos ei ole mitään tavoitteita mihin tähtää, se jää vähän sellaiseksi ilonpidoksi. Siinä ei ole mitään vikaa. Kuitenkin jos haluaa kehittyä, itse ainakin tarvitsen joitain maaleja, mitä kohti ponnistella.

– Kisoissa omaa vuoroaan odottaessa miettii usein, että mitä järkeä tässä koko touhussa on, miksi taas altistan itseni tällaiselle stressille ja epämukavalle olotilalle, Huhta sanoo nauraen.

Kun koitos on ohi, nousee mieleen kuitenkin hyvin nopeasti ajatus: missä on seuraavat kisat.

– Esiintymisessä adrenaliini nousee, joka on potkinut eteenpäin.

Huhta opiskelee Helsingissä Ressun lukiossa. Takana on ensimmäinen vuosi lukio-opiskelua.

– Jännitin todella paljon lukioon sisäänpääsyä, sanoo lähes kympin keskiarvon peruskoulun päättötodistukseensa saanut Huhta.

– Lukiossa on motivoituneita opiskelijoita, olen tykännyt lukiosta tosi paljon.

 

Lahjakas nuori nainen pääsi myös Sibelius-Akatemian Nuorisokoulutukseen, jossa opiskelee harmonikansoittoa.

– Soittotunti on kerran viikossa. Tällä hetkellä en käy teoriatunneilla, koska ajattelin tenttiä teoriakokeet.

Huhdalla on tässä kohtaa kotikenttäetu; äitinsä Merja Huhta opettaa tytärtään. Millaista on ollut opiskella äidin huomassa?

– Jaa-a..kyllä se välillä on ollut vaikea uskoa, että äiti on ollut oikeassa joissain asioissa. Olen tarvinnut toiselta soitonopettajalta välillä varmistuksen, että se mitä äitini on neuvonut, on pitänyt paikkansa, Pilvi Huhta kertoo hymyillen.

Huhta valittiin edustamaan Suomea Harmonikansoiton MM-kisoihin Kiinaan Suomen Coupe Mondiale -katselmuksesta. Kisat ovat elokuussa 12.8 – 18.8.

– Jo pelkästään se, että pääsin mukaan on onnistuminen.

Kisoista vastaa Kansainvälinen Harmonikkaliitto. Vuosittaisen harmonikan maailmanmestaruuskilpailuiksikin kutsutun Coupe Mondiale -kilpailuissa on sen arvostetun pääsarjan, varsinaisen Coupe Mondiale -kilpailun, lisäksi omat sarjansa viihdeharmonikkavirtuooseille, pianoharmonikan soittajille, kamarimusiikille, sekä nuorten sarjat taidemusiikille ja viihdemusiikille. Huhta kilpailee alle 18-vuotiaiden Junior Virtuoso -sarjassa.

– Esiintymiskappaleeni ovat V.Vlasovin Basso Ostinato ja R. Ruggierin muunnelmia Säkkijärven polkasta. Näiden lisäksi soitan vielä yhden kappaleen.

Aikaa esiintymiselle on 12 minuuttia.

– Soitan samat kappaleet myös Kultainen Harmonikka -kilpailuissa. Haaveeni päästä soittamaan ammattitaitoisen orkesterin kanssa toteutuu.

Kultainen Harmonikka -kilpailu ja Harmonikansoiton MM-kisat

Kultainen Harmonikka -kilpailu pidetään 6.7.2019 kello 19 Ikaalisissa. Kilpailu on viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu, joka on järjestetty vuodesta 1983 lähtien.

Tänä vuonna finaali nähdään myös suorana televisiolähetyksenä Alfa TV -kanavalla.

MM-kisoihin on Huhdan lisäksi myönnetty stipendit tiettävästi ainakin kahdelle nuorelle suomalaiselle; saarijärveläiselle Sonja Lampiselle ja sieviläiselle Janina Suihkolalle.

Pilvi Huhdan äidin Merja Huhdan perustama Musiikkikoulu Vihermaa on toiminut Vihdin kirkonkylässä jo 11 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vihtiläinen Pilvi Huhta sai stipendin Coupe Mondiale -kisaan17.2.2018 19.20
Pilvi Huhta soitti pelimannimestariksi8.7.2015 06.42

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat