Paikalliset

TUUMITTUA: Uutta ketsuppia ja uusi hallitus

Jääkaapistamme löytyi lyhyempi ja paksumpi ketsuppipullo kuin mitä edeltäjänsä oli ollut. Kahdeksanvuotias totesi: "Ai, tämäkin on ketsuppia". Seitsemänvuotias lajitoveri puolestaan huijattiin juomaan kaakaonsa kauramaidolla mitään etukäteen hänelle siitä kertomatta. Hän nyrpisti nenäänsä, joi kaakaonsa ja totesi jälkikäteen: "Jotain outoa tässä kyllä nyt oli". Toiset muutokset ovat meille helpompia kuin toiset. Riippuen vireystilasta, voimavaroista ja omista työkaluista eri hetkinä sama muutos tuntuu erilaiselta.

Suomi sai vajaa viikko sitten uuden hallituksen. Muutoksia on siis maassamme luvassa. Uudessa hallituksessa on viisi puoluetta; vihreät, vasemmistoliitto, sosiaalidemokraatit, keskusta ja Rkp. Edellinen hallitus hajosi, koska epäonnistui keskeisessä hankkeessaan; valtion verorahoilla rahoittamien julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen meni mönkään. Hankkeen, jonka valmistelu lopetettiin maaliskuussa, tavoitteena oli kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Isoja kokonaisuuksia – ja edelliselle hallitukselle aivan liian isoja. Minkä kokoinen on mahtanut olla se kivi kengässä, joka on hiertänyt päätöksenteossa alusta saakka? Kun lähdetään tavoittelemaan hyvinvointia, terveyttä ja yhdenvertaisuutta, ja vieläpä valtakunnan tasolla, on aluksi määriteltävä mitä nuo sanat kenellekin tarkoittavat.

Mitä uusi hallitus painottaa ohjelmassaan? Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kommentoi sellutehdashankkeita, että välttämättä ne eivät toteudu. Maa- ja metsätalouspuolueena tunnettu keskusta älähti tästä. Nähtäväksi jää millaisen kannan hallitus ottaa; painaako vaakakupissa enemmän ilmastoasiat vai maa- ja metsätalous? Tarvitaanko tasapainon löytämiseen tiukkaa kädenvääntöä vai voiko tulosta tulla jollain muulla tavoin?

Nykyisessä hallituksessa naisia on yli puolet, eroavaisuuksia löytyy myös koulutustaustasta ja kotipaikasta. Hallituksen sisäinen dynamiikka jää nähtäväksi. Eräs varma asia on, että muutoksia täytyy kestää sekä hallituksen että meidän tavallisten kansalaisten. Ainoa varma asia on muutos; jos vesi näyttää seisovan pitkään paikallaan, kohta tulee hyökyaalto. Koittakaamme kestää siis muitakin muutoksia kuin ketsuppimerkin vaihtumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat