Paikalliset

"Tässä alkaa olla suuren urheilujuhlan tuntua" – Frisbeegolfin mastereiden Suomen mestaruudet mitellään Vihdin Kaatiksella heinäkuun alussa

Suomen Frisbeegolfliiton ja Nummelan Frisbeeseuran puheenjohtaja Ari Penttala ja Masterit SM-kisojen 2019 kilpailunjohtaja Tuomo Rikman odottavat kisoja innolla.

Annukka Vakkuri

– Ei kai tästä mitään hyötyä ole, sanoo Suomen frisbeegolfliiton ja Nummelan Frisbeeseuran puheenjohtaja Ari Penttala hymyillen, kun häneltä kysytään mikä lajissa vetoaa Penttalaan.

– On varmaan turhaa yrittää lajia kokeilemattomalle kertoa miten kauniisti voi muovinkappale taivaalla lentää, mutta yksilölajiksi frisbeegolf on käsittämättömän sosiaalinen ja tämähän on oikeasti todella hauskaa!

Penttala nimeää juuri hauskanpidon lajille ominaiseksi.

– Kun aletaan kilpailla tosissaan, laji ei ole enää niin yksinkertainen.

Frisbeegolfissa on tarkoitus suorittaa rata alusta loppuun mahdollisimman pienellä heittomäärällä. Radalla on yleensä yhdeksän tai 18 väylää, joista jokaisesta lasketaan tulos erikseen. Peli alkaa ensimmäisen väylän avauspaikalta, eli tiiltä. Ryhmän jäsenet heittävät vuorollaan, jonka jälkeen siirrytään kiekkojen luokse. Seuraava heitto lähtee siitä mihin ensimäinen kiekko on pysähtynyt.

Vuoden 2019 frisbeegolfin mastereiden Suomen mestaruudet mitellään Vihdin Kaatiksella 4. – 7.7.2019. Nelipäiväiseen kilpailuun osallistuu yhteensä yli sata pelaajaa. Kilpailut huipentuvat sunnuntaina 7.7. pelattavaan finaalikierrokseen, jolloin ratkaistaan uudet mestarit kuudessa eri luokassa: pro Master Women 40+ (FP40), pro Master Women 50+ (FP50), pro Master 40+ (MP40), pro Master 50+ (MP50), pro Master 60+ (MP60) ja pro Master 70+ (MP70). Mastereiden SM-kisoissa 2018 menestyneille pelaajille jaettiin osallistumisoikeudet seuraavan vuoden Mastereiden SM-kilpailuihin ja rating järjestelmän perusteella.

– Osallistujia olisi ollut pari sataa, mutta kisoihin on rankattu rating menetelmän mukaisesti Suomen parhaat master ikäiset, sanoo kilpailunjohtaja Tuomo Rikman.

Tapahtuman pääjärjestäjät ovat Nummelan Frisbeeseura ry ja Suomen Frisbeegolfliitto. Vihtiläistä seuraa pidetään arvossa; kilpailut on järjestetty hyvin ja radat ovat olleet hyvässä kunnossa.

– Tässä alkaa olla suuren urheilujuhlan tuntua. Nummelan Frisbeeseuran jäseniä on mukana kisoissa mukavasti ja menestystä on odotettavissa, Rikman sanoo.

Valmis rata-alue ja kunnossa pidetyt väylät helpottavat kisoihin valmistautumista.

– Alueelle tuodaan telttoja ja lisävessoja. Paljon muuta ei enää tarvitse tehdä, kilpailun raportointia lukuunottamatta, Rikman ja Penttala sanovat.

Frisbeegolfin master -kisat ovat yleisölle avoimet ja maksuttomat.

– Kisoihin osallistuu Suomen ikäluokkapelaajien parhaimmisto, joten seurattavaa ja jännitystä riittää, Rikman sanoo.

Rikman haluaa kiittää kaikkia Master-kisojen yhteistyökumppaneita ja vapaaehtoisia.

– Lämmin kiitos kaikesta jo tähän mennessä tehdystä hyvästä työstä teille.

Radalla harjoittelemassa ollut Helsingissä Oulunkylässä asuva Kalle Kärki on kisannut lajin parissa sekä SM- että EM-tasolla jo vuosikausien ajan.

– Tykkäsin paljon Lahden Mukkulan frisbeegolfradasta, joka on todella hieno. Talin frisbeegolfrata on oma kotiratani. Mutta aika harva rata tälle Vihdin radalle pärjää, tämä on upea.

Nummelassa asuva Jere Kukkurainen, 18, on harrastanut frisbeegolfia viitisen vuotta.

– Faijan kanssa eksyttiin Nummelanharjulle pelaamaan ja isä on innoissaan toiminut lajin parissa, siitä omakin innostukseni syttyi.

Kaikille avoimet viikkokisat pidetään Nummelanharjulla tiistaisin koko kesän ajan. Kisat alkavat kello 18 ja ilmoittautuminen puolta tuntia aiemmin Nummelanharjun kisakeskuksessa. Osallistumismaksu aikuisilta on 3 euroa.

– Alle 18-vuotiaat pelaavat meillä ilmaiseksi. Pelaamme kerran 18 väylää. Palkinnot jaetaan osallistujien kesken, Rikman selvittää.

Kenttä on Vihdissä Koivissillan vanhalla kaatopaikalla osoitteessa Kumpunotkolantie 44. Kilpailun nettisivut löytyvät osoitteesta https://masters.frisbeegolf-sm.fi/.

Pajuniittyyn esteetön rata

Pajuniittyyn on suunniteltu esteetöntä frisbeegolfrataa. Radan toteutuksesta vastaa Vihdin kunnan kanssa Suomen Vammaisurheilu ja liikunta-alan järjestö VAU ja Suomen frisbeegolfliitto.

Ari Penttala kertoo radan suunnittelun olevan "vaiheessa, jossa seuraavaksi palaveerataan paikanpäällä kunnan edustajien kanssa ja keskustellaan konkretiasta."

– Ajatuksena on samalla tuoda Pajuniittyyn Multigolf, jossa samalla väylällä voi pelata frisbeegolfia, futisgolfia ja puistogolfia.

– Rata on käyttökunnossa kun käytännön asiat saadaan sovittua ja sitten hoidettua. Tarkoitus on rakentaa rata, jota voidaan käyttää prototyyppinä maailmanlaajuisesti, Penttala selvittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat