Paikalliset

Muistoja heinätöistä ja maamoottoreita – Vanjärven perinnepäivässä Niittymäen tilaan tutustui toista sataa kävijää

Niittymäen tilan isäntä Esko Karén, Vanjärven perinnepäivän koordinaattori Suvi Nuotio ja tapahtumaan Espoosta saapunut Pertti Nurvala.

Annukka Vakkuri

Mikä näistä traktoreista on lempinimeltään Mörkö? Mikä harvinaisuus on rakenteilla pajassa? Mitä maamoottoreilla tehtiin? Vanjärven perinnepäivässä pääsi tänä vuonna osallistumaan Uudenmaan Kyläralliin, jossa kisataan leikkimielisesti toiminnallisissa ja visailuluonteisissa erikoiskokeissa. Sirkka ja Esko Karén avasivat yleisölle Niittymäen tilansa. Yleisö pääsi tutustumaan traktorikokoelmaan, vanhaan maatalousesineistöön ja tekemään muun muassa nahkatöitä, betoniaskartelua ja kartoittamaan solmutaitojaan.

– Kovin alkeellisilla vehkeillä töitä tehtiin 80 vuotta sitten – ja osattiin ja onnistuttiinkin. Maamoottorit ovat kyllä melko ihmeellisiä koneita, ne pyörittivät puimakoneita, jutusteli Espoosta tapahtumaan tullut Pertti Nurvala.

– Muistan, että isovanhemmillani oli Zetor 25 A -merkkinen traktori, jolla ajelin ehkä noin kymmenvuotiaana Rymättylässä. Traktorissa oli kuusi vaihdetta.

Vanjärven seura ry:n Antti Peisa alusti Kylärallin tehtäviä.

– Ensimmäistä kertaa yhdistimme Vanjärven perinnepäivän Uudenmaan Kyläralliin.

Peisalle tehtävien tarkastukseen tulivat Kaisu ja Kari Karstila tyttärensä Noora Karstilan kanssa. Perhe kisasi Team Miska -nimellä.

– Pajassa oleva traktori on Porche, Kari Karstila tiesi.

– On hyvä idea järjestää tapahtuma, joka houkuttelee lähtemään tutustumaan toisiin kyliin. Asumme Vihtijärvellä ja tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme Vanjärvellä, Karstilat kertoivat.

Noora Karstila pyöritti tahkoa ja tiesi, että sillä voi terottaa muun muassa kirveitä.

Perinnepäivän koordinaattori Suvi Nuotio iloitsi kävijöiden määrästä.

– Ainakin 150 vierailijaa on käynyt tänään tutustumassa tilaan. Tapahtumalla on monta tehtävää; viedä tietynlaisia taitoja eteenpäin ja saada ihmiset käymään paikoissa, joissa he eivät muuten kävisi. On myös hienoa, että vanjärveläiset löytävät omasta kylästään uusia paikkoja.

Vanjärvellä asuva Jari Leskinen oli saapunut perinnepäivään lastenlastensa Oliver, 3, Anton, 6, Elias, 3, ja Juho, 8, Kukkosen kanssa.

– Nähtiin niitä koneita, mutta en muista niiden nimiä, sanoi Juho Kukkonen.

– Tällainen tapahtuma on tärkeä ajatellen sukupolvien välistä tiedonsiirtoa. Minusta lasten on hyvä nähdä miten töitä on tehty ennen ja ehkä siten ymmärtää kehitystä paremmin, Leskinen sanoi.

Hän muisteli itse ajaneensa traktoria heinäpellolla isänsä kanssa.

– Isä keräsi heinäseipäitä ja pellon päässä käänsi traktorin ympäri. Muistan kuinka olen ollut lyhytvartisella kuokalla harventamassa sokerijuurikaspeltoa siinä 7 – 8 vuoden iässä.

Kylärallissa kurvailtiin tiedolla ja tyylillä

Uudellamaalla kyläralli järjestettiin Vihdin sekä Karkkilan kaakkoiskulman alueella ja erikoiskokeita oli kuusi. Kisapisteitä oli Vaskijärvellä, Haavistolla, Vanjärvellä, Otalammella, Selissä ja Vihtijärvellä.

– Kylärallin avulla halutaan inspiroida ihmisiä tutustumaan kyliin ja niiden monipuoliseen tarjontaan, sanoo Uudenmaan Kylät ry:n kyläasiamies Anu Nilsson.

Kyläralli järjestettiin alueiden välisenä hankkeena, jossa mukana olivat Kymenlaakson Kylät ry, Päijänne-Leader ry/Päijät-Hämeen Kylät ja Uudenmaan Kylät ry. Nyt järjestettävän kokonaisuuden mahdollisti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Hankkeessa pilotoitiin Kyläralli-tapahtumakokonaisuus Avoimet Kylät -päivänä sekä tuotetaan kaksikielinen Kyläralli-käsikirja.

– Kyläralli-käsikirjan avulla ralli voidaankin järjestää tulevaisuudessa laajemmallakin alueella ilman, että taustalla toimii suurempaa vastuuorganisaatiota, Nilsson sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat