Paikalliset

PÄÄKIRJOITUS: Taloustilanne on vaarallinen

Vihdin kunnanhallitus edellyttää Perusturvakuntayhtymä Karviaiselta uusia ja ripeitä tasapainotustoimenpiteitä kuntayhtymän talouden vahvistamiseksi.

Karviaisen talouteen ennustetaan nimittäin kuluvalta vuodelta jälleen peräti yli kolmen miljoonan euron suuruista ylitystä. Tällainen taloustilanne on kestämätön.

Kaiken lisäksi ennuste on tehty vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden toteutumien perusteella. Karviaisen budjetti saattaa siis mennä vielä rajummin yli budjetin.

Yhtymähallituksen maaliskuussa hyväksymät varsin vaatimattomiksi jääneet talouden tasapainotustoimet eivät vielä näy menojen leikkaantumisina.

Karviaisen nykyisten tasapainottavien toimenpiteiden riittävyys pitääkin kunnanhallituksen maanantaisen kannanoton mukaan kyseenalaistaa ja edellyttää uusia tasapainotustoimenpiteitä, jotta vuoden 2019 talousarviossa pysymiseen pystytään vielä vaikuttamaan.

Talousvuosi on pian puolivälissä, ja Karviaisen ensimmäisen vuosipuoliskon talousraportti tulee kunnan hallintoon käsiteltäväksi vasta syksyllä.

Tämän takia Karviaisen talouden korjaustoimet pitää tehdä nyt ennen kesälomasesongin alkamista. Käsien pystyyn nostamiseen ja voivotteluun ei saa nyt tyytyä.

Karviaisen yhtymähallitus valittiin järjestämään Vihdin ja Karkkilan asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelut – mutta myös pitämään huolta taloudesta.

Virkojen ja toimien haltioiden on järjestettävä palvelut budjetin mukaisesti. Siihen on mahdollisuuksia jos talousseuranta on ajan tasalla – ja erityisesti kyky reagoida menojen muutoksiin.

Vuoden puolivälissä tehtävät suuretkaan korjausliikkeet eivät talousvuotta enää pelasta – etenkin jos vuoden toinenkin neljännes menee Karviaisen taloudessa rajusti yli budjetin.

Karviaisen hallituksessa on kolme jäsentä Karkkilasta ja viisi jäsentä Vihdistä. Vihdin viidestä jäsenestä neljä on Vihdin kunnanvaltuutettuja, joten tiedon pitäisi kulkea nopeasti valtuustotasolle.

Tilanne on Vihdin kunnan talouden kannalta äärimmäisen vaarallinen mikäli Karviaisen hallituksen jäsenillä ei ole ajantasaista tietoa kuntayhtymän taloudesta.

Nyt ollaan siis tilanteessa, jossa Karviaisen talouden tasapainottamiseksi tarvitaan vahvoja ulkopuolisia voimia. Karviaisen hallituksella on ollut yli puoli vuotta aikaa korjata budjettiylityksiä.

VESA VALTONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat