Paikalliset

Kylän kokoontumispaikka – Lippa, luukku ja lämmin kesä -kioskinäyttely aukesi Vihdin Museossa

Museotoimenjohtaja Heidi Tammelin pääsi toteuttamaan lapsuudenhaaveensa ja pitämään ihka oikeaa kioskia. Ostoksilla kävi Kyösti Kuittinen.

Annukka Vakkuri

Jäätelöä, karkkia, tupakkaa ja pilsneriä. Suolakurkkupurkit roskakoreina ja kioskin vieressä olevalla ilmoitustaululla roikkuvat elokuvamainokset siivittävät tunn

elmaan, jota elettiin kioskien kulta-aikana 1940 – 1950 -luvulla. Vihdin museossa Lippa, Luukku ja Lämmin kesä -kioskinäyttelyn avajaisissa nostalgian lisäksi ilmassa leijaili sitruunalimonadin tuoksua.

– Limunaatipullossa oli silloin vetokorkki, sitten vasta tuli kruunukorkki. Limppariahan kioskilta aina ostettiin, muisteli 13. polven vihtiläinen Huhmarissa asuva Timo Roms.

Nykyisen ABC:n tontille Nummelaan Lauri ja Helmi Luoto perustivat taksiaseman ja sen viereen kioskin 1930-luvulla. Kioskissa myytiin Helmi Luodon itse valmistamaa jäätelöä, joka tehtiin puisella jäätelökoneella.

– Juomaksi ostettiin paikallisen Tainion limonaditehtaan limuja, Roms muisteli.

 

Jokikunnalla 1970-luvulta lähtien asunut Kyösti Kuittinen osti kioskinhoitajana toimineelta museotoimenjohtaja Heidi Tammelinilta, kuinkas muuten, sitruunasoodaa.

Tarjolla oli myös nallekarkkeja, joita myytiin kartionmuotoiseen ruskeaan paperiin käärittynä, jäätelöpuikkoja, suklaapatukoita ja virvoitusjuomia.

Vihtiläisistä kioskeista rakennettu näyttely keräsi kesäisen lämpimänä avaijaisiltana paikalle runsaasti väkeä.

– Olen iloisesti yllättynyt, että näin moni tuli paikalle tänään. Avajaiset ovat onnistuneet loistavasti. Lapsuudenunelmani myös vihdoin toteutui; sain pitää kioskia! Tammelin myhäili pilke silmäkulmassaan.

Näyttelyyn on koottu tietoa 50:stä Vihdissä eri aikoina 1920-luvulta tähän päivään saakka toimineesta kioskista.

– Kioski oli kohtaamispaikka, joita oli ennen joka kylällä. Vihdin kirkonkylässä kioskeja oli 1930-luvulla ja sitä ennen niitä oli jo Nummelassa, sanoi museoamanuenssi Matti Mäki.

Kioskin merkitys muuttui 1960 – 1970 -luvulla, jolloin tulivat elintarvike- ja grillikioskit ja kioskin käsite alkoi laajentua. Usein kun kauppa sulkeutui aukioloaikojen sääntelystä johtuen, pihalla aukesi kioski.

 

Kirkonkylässä syntynyt Eila Pitkänen työskenteli isänsä Yrjö Marjasen kioskilla lapsena 1940-luvulla. Kioskin perusti Erika Karhulahti Ristilään 1930-luvulla. Vuosikymmenen lopulla kioski siirtyi Karhulahden talon ostaneen kauppias Yrjö Marjasen omistukseen. Sittemmin Eila Pitkänen piti kioskia miehensä Harri Pitkäsen kanssa vuoteen 1975 saakka.

– Muistan kuinka lapsena söimme mansikkajäätelöä, kun jäätelön pitämiseen kylmänä tarkoitetut jäät sulivat. Sitten sai luvan kanssa hotkia, Pitkänen muistelee hymyssä suin.

Liisa Sundell toimi kioskinhoitajana kirkonkylän R-kioskilla 1960- ja 1970-luvulla.

– Koskaan en pelännyt kioskissa, vaikka vuorossa oltiin aina yksin. Kerran kioski ryöstettiin, mutta se tapahtui yöllä. Kiireistä oli, sen muistan, varsinkin viikonloput olivat hyvää myyntiaikaa.

Jorma Kirveskallio muisteli poikenneensa kioskilla pikkupoikana "aina kun Vanjärveltä poljettiin Nummelaan tekemään klapeja".

– Limpparia tietenkin ostettiin.

Vihdin kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen iloitsi näyttelyn toteutuksesta.

– Hauska idea pystyttää näyttelytilan nurkkaan oikea kioski. Näyttely avaa historiaa ja sen aihe on kesäisen mukava.

Lippa, luukku ja lämmin kesä -näyttely on esillä Vihdin museossa (os. Kirkkoniementie 4) 6.9. saakka.

Vihdin meijerin jäätelö

Vihdin Osuusmeijeri eli myöhemmin Etelän Maitokunta rakennutti kioskin meijerin pihapiiriin, nykyisen Niuhalanraitin varrelle vuonna 1950. Meijerin kioski oli keskittynyt jäätelön myyntiin.

Tien penkalla ollut kioski oli rakennettu korkeiden pylväiden päälle. Meijerin vuosikertomuksessa samalta vuodelta kerrotaan: "Erityisen voimakasta nousua on tapahtunut jäätelönvalmistuksessa. Valmistetut jäätelölaadut ovat olleet hyvin kysyttyjä ja taso on vastannut täysin helsinkiläisten jäätelövalmisteiden tasoa".

Kioskissa työskenteli kesätyöntekijöitä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kyläkioskit olivat henkireikä: Vihdin kioskeilla herkutellaan paljon museon kesänäyttelyssä27.4.2019 07.05
Kesänäyttelyyn kerätään aineistoa – ensi viikon keskiviikkona muistellaan Vihdin kioskeja16.4.2019 13.54
"Vihdin museo on yksi kunnan käyntikorteista, merkittävä bränditekijä"2.10.2018 20.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat