Paikalliset

Vihdin Maanpuolustusnaisia vieraili Viron lipun 135-vuotisjuhlassa – hienot juhlat Otepäällä

Aune Jänönen (vas.), Liisa Tähkälä, Tarja Marsalo ja Mari Mõttus.

Vihdin Maanpuolustusnaiset

Vihdin Maanpuolustusnaiset saivat kutsun Otepään Naiskodukaitse -naisilta Viron lipun 135-vuotisjuhlaan Otepäähän 3.- 4.6. ja tutustumaan Valgan alueen Naiskodukaitsen (Naiskotipuolustus) toimintaan.

Vihdin Maanpuolustusnaiset lähettivät juhlaan ja toimintaan tutustumaan kolmen hengen delegaatiossa Aune Jänösen, Tarja Marsalon ja Liisa Tähkälän.

 

Oppaina olivat Naiskodukaitsen jäsenet Mari Mõttus, Helle Kuldamaa, Rita Pärnik, Katrin Karus, Tiiu Kannes ja jo vihtiläisille teatterista tuttu Ene Prants. Tulkkina oli suomea erinomaisesti puhuva Külliki Pikk.

Otepääläiset ja vihtiläiset ovat omaksuneet oman ”eemikeelin” 30-vuotisen ystävyyden aikana, joten kuulumisia vaihdettiin silläkin kielellä.

Ensimmäisenä vierailupäivänä vierailtiin Otepään uudessa terveyskeskuksessa, jota vihtiläisille esitteli terveyskeskuksen talousjohtaja Andres Arike.

Otepääläisille on terveyskeskuksessa tarjolla neljän perhelääkärin palvelut ja pieni laboratorio ja röntgen. Lasten neuvolapalvelut ovat suunnitteilla.

 

Pikaisesti kävimme myös katsomassa remontoidun Otepään kulttuurikeskuksen, jossa Vihdin teatteri esiintyi 30 vuotta sitten.

Pääsimme tutustumaan otepääläisten kanssa myös Valgassa sijaitsevaan Viron Kaitseliiton tiloihin, jossa toimivat Kaitseliit, Naiskodukaitse, Noored Kotkad ja Kodutütared.

Siellä heillä on toimisto-, kokous-, keittiö-, sosiaali- ja kurssien majoitustilat. Tiloja ja sen toimintaa meille esitteli henkilökuntapäällikkö Sulev Taimur.

Iltaa vietettiin Otepään Naiskodukaitsen naisten kanssa Ritan kotona ja keskustelimme omien yhdistystemme toiminnasta.

 

Naiskodukaitse, joka on Viron Kaitseliiton (Suojeluliiton) erikoisjärjestö, on perustettu 2.9.1927.

Naiskodukaitse ja Kaitseliit lakkautettiin v. 1940 ja perustettiin uudelleen 1991.

Naiskodukaitsen toiminta on hyvin samankaltaista kuin Vihdin Maanpuolustusnaisillakin, mutta erojakin on.

Viron Naiskodukaitsella on pakollinen peruskoulutus kaikille jäsenille, johon kuuluu mm. organisaation tuntemus, ensiapu, ruokapalvelut ja sotilastaidot.

Kurssien käyneillä on velvollisuus osallistua naispuolustuksen toimintaan.

Viron Naiskodukaitsen toimintaan ei liity vapaaehtoistyötä veteraanien parissa, mikä on taas Vihdin Maanpuolustusnaisten tärkeimmistä tehtävistä.

 

Viron lipun juhlapäivänä 4.6. kokoonnuimme jo aamupäivällä Otepään keskustaan juhlavaan lippuparaatiin. Paraatiin osallistui Viron lipun lisäksi eri organisaatioiden, akateemisten, paikallishallinnon ja kumppaneiden lippuja.

Joukossa oli myös meidän Vihdin Maanpuolustusnaisten lippu lipunkantajana Liisa Tähkälä ja saattajina Tarja Marsalo ja Aune Jänönen.

Paraatin kärjessä olivat hevosvaunut, jossa liehui Viron lippu. Lippukulkue marssi Otepään Kirikumõiselle.

Lippujen järjestyttyä alueelle kuultiin juhlapuheita mm. Otepään kaupunginjohtajalta, Viron kulttuuriministeriltä ja Suomen suurlähettilään tervehdys.

Puheiden jälkeen marssimme lippujen kanssa Otepään Pyhän Marian kirkkoon jumalanpalvelukseen kuuntelemaan monien ryhmien koostamaa konserttia.

Kirkon jälkeen meidät vihtiläiset ja pieni joukko muita henkilöitä kutsuttiin pienimuotoiseen herkulliseen juhlahetkeen talvikirkkoon, jossa esitettiin Viron lipun syntyhistoria ”Eesti Lipu Lugu” elektronisen taulun avulla.

 

Juhlapäiväniltana oli vielä Otepään Linnamäellä teatteriesitys ”Taevas, muld ja tulevik” (”Taivas, Multa ja Tulevaisuus”).

Näytelmä on omistettu Viron lipun vihkimisen 135-vuotisjuhlalle, sillä lippu on vihitty Otepäässä.

Näytelmä oli vaikuttava kertomus Viron lipun synnystä. Vaikuttavuutta lisäsi näytelmän esityspaikka korkealla mäellä upeassa kesäillassa. Lopuksi kuultiin Lippulaulu näyttelijöiden ja yleisön yhteislauluna.

 

Matka oli mielenkiintoinen ja avasi mahdollisuuksia oppia toisiltamme naispuolustuksen ajankohtaisia asioita yhteistyön merkeissä. Matkalla tapasimme myös ystäviä, jotka jo 30 vuotta sitten ystävystyivät Vihdin ja Otepään teatterilaisten kanssa. Heistä kuten meistäkin vihtiläisistä oli tullut tänä aikana isovanhempia. Ystävyys on kuitenkin säilynyt.

Aune Jänönen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uudenmaan alueen maanpuolustusnaiset rakentavat yhteistyötä11.11.2018 06.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat