Paikalliset

"Pidetään pohjavesi puhtaana" – Veikkoinkorven yrittäjille tarjotaan pohjavesineuvontaa

Johtava rakennustarkastaja Sanna Laaksonen, ympäristöneuvoja Emmi Ikäheimo ja ympäristöpäällikkö Sari Janhunen neuvovat pitämään huolta pohjavesistä.

Maija-Liisa Nyman

– Pohjavesi vaikuttaa kaikkeen ja on mittaamattoman arvokas asia. Vihdin pohjavesialueet ovat Uudenmaan mittakaavassakin merkittäviä, Vihdin kunnan ympäristöpäällikkö Sari Janhunen sanoo.

Vihdin kunta tarjoaa tänä kesänä neuvontaa pohjavesien suojeluun liittyvissä asioissa. Ilmaista opastusta tarjotaan Veikkoinkorven alueen kiinteistöjen omistajille ja yrittäjille.

Ympäristöneuvoja Emmi Ikäheimo kiertää Veikkoinkorven alueella antamassa neuvontaa muun muassa pohjavesimääräyksiin liittyen. Ikäheimo on nyt aloittanut opastukset, ja hän jatkaa niitä elokuun loppuun saakka.

– Meillä on merkittävä teollisuusalue Veikkoinkorvessa, ja se on pohjavesialuetta, johtava rakennustarkastaja Sanna Laaksonen sanoo. Tästä syystä neuvontaa tarjotaan nyt nimenomaan Veikkoinkorven kiinteistöjen yrittäjille ja toimijoille.

Veikkoinkorven teollisuusalue sijoittuu kokonaan Nummelanharjun vedenotolle tärkeäksi luokitellulle 1-luokan pohjavesialueelle. Tältä alueelta saadaan 90 prosenttia Vihdin verkostovedestä.

– Pohjavesialueella on paljon erityisiä määräyksiä, jotka pitää ottaa huomioon, Janhunen huomauttaa.

Veikkoinkorvessa on monia pohjaveden suojeluun tähtääviä lakisääteisiä ja muita oikeusvaikutteisia määräyksiä, kuten pohjavedenottamoiden suoja-aluemääräykset, asemakaavan määräykset ja kunnan ympäristönsuojelumääräykset. Näillä määräyksillä turvataan vihtiläisten juomaveden laatu ja määrä.

Lainsäädäntö on Ikäheimolla pohjana hänen tehdessään neuvontakäyntejään.

Neuvontakäynnillä Ikäheimo käy kiinteistön omistajan kanssa läpi esimerkiksi sitä, mitä kiinteistössä tehdään, mitä saa tehdä, millaiseen käyttöön tiloja voi vuokrata ja mikä voisi uhata pohjavettä.

– Kemikaaleissa piilee suuri riski pohjavesille. Öljysäiliöt ja käytössä olevat kemikaalit ovat ne asiat, joihin eniten kiinnitetään huomiota. Toki jätteiden käsittelyyn myös, Ikäheimo kertoo.

– Tämä on hyvää palvelua yrittäjille. Emmi on koonnut tiedot juuri tätä aluetta ajatellen. Määräykset voivat olla viidakko, jos niitä lähtee itse selvittämään. Toivomme, että tällä neuvonnalla saadaan asioita yksinkertaistettua, ympäristöpäällikkö Janhunen sanoo. – Kannattaa tosiaankin ottaa tieto vastaan.

Kaikkia kiinteistöjen omistajia ja yrittäjiä Ikäheimo tuskin ehtii kesän kuluessa tavata, sillä alueella on yli 100 kiinteistöä ja yhdessä kiinteistössä voi toimia useita yrittäjiä. Neuvontatyötä onkin toiveissa jatkaa tulevina vuosina ja myös muilla vastaavilla yritysalueilla Vihdissä. Uudenmaan ely-keskus on toimivaltainen viranomainen pohjavesiasioissa, ja Janhusen mukaan myös ely-keskus toivoo, että neuvontatyö Vihdissä jatkuu.

Nyt käynnissä oleva neuvontaprojekti on neljän kuukauden mittainen; Ikäheimo on aloittanut työt toukokuussa ja hänen työnsä jatkuu elokuun loppuun. Projekti on Vihdin kunnan ympäristönsuojelun ja rakennusvalvonnan yhteinen, ja sitä alettiin suunnitella alkuvuodesta. Neuvonta pohjavesiasioissa koettiin yhteiseksi asiaksi.

– Rakennusvalvontaan yrittäjät ovat ensimmäisinä yhteydessä, mutta meillä ei asiantuntemus kaikkiin kemikaaleihin riitä, johtava rakennustarkastaja Sanna Laaksonen toteaa. Laaksosen mielestä neuvontatyölle onkin tarvetta.

– Pohjavesi on kaikkien yhteinen asia, pidetään vesi puhtaana, Ikäheimo sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat