Ruoka

Kippari-Kallekin luottaa vihreään voimaan – Pinaatti on hyvä raaka-aine niin terveysintoilijan kuin herkuttelijan keittiössä

Niko Jouhkimainen

Kalju merimies on jäädä alakynteen öykkärille tansseissa. Eväsretki on saamassa ikävän käänteen, kun merimies ajaa tyttöystävänsä kanssa vahingossa autolla jyrkänteeltä alas.

Merimies tarttuu säilykepurkkiin, ja kas – hauikset kasvavat ja merimies jaksaa mitä vain: laittaa kiusaajan ojennukseen tai vetää auton jyrkänteeltä ylös.

Ihmekös tuo, kun purkissa on pinaattia, suoranaista superruokaa.

4921669-n.jpg

Kuva: Niko Jouhkimainen

 

 

Voi olla, ettei pinaatin syöminen aiheuta aivan yhtä nopeita tuloksia kuin Kippari-Kalle antaa ymmärtää, mutta hyvää sen lisääminen ruokavalioon silti tekee.

Pinaattia kannattaa syödä esimerkiksi silloin, kun haluaa lisätä kasviksilla rautaa ruokavalioonsa.

Yksistään pinaatin varaan raudansaantia ei silti kannata laskea, vaikka pinaatti muistetaan aina mainita rautapitoisten kasvisten joukossa, sillä sadassa grammassa pinaattia on rautaa kohtalaisesti – 1,3 milligrammaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi naudanlihassa rautaa on 2,1 milligrammaa, keitetyissä kidneypavuissa 2,9 milligrammaa ja naudanmaksassa 7,2 milligrammaa sadassa grammassa.

 

4921672-n.jpg

Kuva: Niko Jouhkimainen

 

Pinaatissa on runsaasti myös verisolujen muodostukseen osallistuvaa folaattia.

Rautapitoisuuksista kiinnostuneen kannattaa muistaa, että kasvisten rauta on enimmäkseen huonommin imeytyvää rautatyyppiä kuin eläinperäinen rauta. Siksi sen imeytymistä on hyvä tehostaa esimerkiksi C-vitamiinilla.

Viime viikolla uutisoitiin, ettei Kippari-Kallekaan ollut kovin pahasti hakoteillä käyttäessään pinaattia voiman lähteenä. Berliinin vapaassa yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa pinaatin sisältämän ekdysteronin ja lihasvoiman välillä nimittäin löytyi positiivinen yhteys.

Jos voimaharjoitteluunsa haluaa puhtia pinaatista, pitää sitä tosin syödä käsittämätön paljon: tutkimukseen osallistuneet söivät ekdysteronia määrän, jonka saadakseen pitäisi syödä neljä kiloa raakaa pinaattia päivittäin. Yksi kaupassa myytävä rasia tuoretta pinaattia painaa 70 grammaa.

4921669-n.jpg

Kuva: Niko Jouhkimainen

 

Onneksi pinaattia saa syödä maltillisemminkin ja ilman odotuksia pikaisista terveysvaikutuksista.

Pinaatti nimittäin on hyvä ja monikäyttöinen kasvis.

Kokeile kesällä esimerkiksi vihersmoothieta, yllätä vieraat pinaattikohokkaalla tai tee retkievääksi pinaatilla ja fetajuustolla täytettyjä filotaikinapiiraita. Terveysvaikutukset saat kaupanpäällisiksi hyvän ruuan kanssa.

 

Feta-pinaattipiiraat

 

12 kappaletta

 

6 filotaikina-arkkia (450 g:n pakkauksessa on 12 arkkia)

100 g voita

70 g tuoretta pinaattia

200 g fetajuustoa

2 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

2 dl maukasta juustoraastetta

1 tl mustapippuria

 

1. Sulata voi.

2. Suikaloi pinaatti. Laita kulhoon pinaatti, murustele joukkoon feta ja lisää kuohukerma, kananmunat, juustoraaste ja pippuri. Sekoita massaksi.

3. Levitä yksi filotaikina-arkki pöydälle. Voitele se voisulalle ja asettele päälle toinen filotaikina-arkki. Leikkaa levy neljään neliskanttiseen osaan. Voitele vielä neliöiden ulkoreunat ohuelti voisulalla. Tarvitset yhteensä kolme kahdesta filolevystä tehtyä taikinalevyä ja 12 palaa. Filotaikina kuivuu nopeasti, joten pidä ylimääräiset levyt peiteltynä.

4. Asettele jokainen levy muffinssivuokaan ja painele sen keskikohta vuoan pohjalle. Parhaan tuloksen saat, kun käytät muffinssien paistoon tarkoitettua uunivuokaa. Jos käytät yksittäisiä vuokia, laita niitä päällekkäin useampi, jotta reunat eivät valahda alas.

5. Laita jokaisen taikinan keskelle täytettä muffinssivuoan yläreunaan asti. Taittele ylimääräinen taikina sisäänpäin vuoan reunoille, mutta jätä piiras päältä avoimeksi.

6. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

 

Rautatankkaajan vihersmoothie

 

1 annos

 

2 appelsiinin mehu (noin 2 dl)

4 dl tuoretta pinaattia

2 dl lehtikaalia

0,5 dl persiljaa

6 kuivattua aprikoosia

2 tl seesaminsiemeniä

 

1. Purista appelsiineista mehu. Lisää sen joukkoon pinaatit ja soseuta seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

2. Riivi lehtikaalista ruoti pois ja lisää lehdet smoothieen. Soseuta. Lisää joukkoon nypityt persiljan lehdet ja soseuta.

3. Lisää kuivatut aprikoosit ja soseuta smoothieksi. Ripottele joukkoon lopuksi seesaminsiemenet.

Pinaattikohokkaat

 

6 annosta

 

400 g pakastepinaattia

50 g + 3 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

0,5 litraa punaista maitoa

0,5 tl suolaa

0,25 tl valkopippuria

70 g parmesaania

4 kananmunaa

 

1. Ota pakastepinaatti sulamaan ja laita se tiheään siivilään, jotta ylimääräinen neste valuu pois.

2. Valmista valkokastike. Laita kattilaan 50 grammaa voita ja vehnäjauhot. Sulata voi vispilällä sekoitellen.

3. Lisää joukkoon ohuena nauhana maito ja vispaa koko ajan reippaasti. Kuumenna kastiketta matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksuuntuu.

4. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon suola ja valkopippuri sekä yksi ruokalusikallinen voita. Anna kastikkeen jäähtyä kunnolla.

5. Voitele kuusi kohokasvuokaa valmiiksi jäljelle jääneellä voilla. Laita uuni kuumenemaan kiertoilmauunissa 175 asteeseen tai tasalämmöllä 200 asteeseen.

6. Erottele munanvalkuaiset erilliseen kulhoon ja lisää keltuaiset jäähtyneen valkokastikkeen joukkoon. Lisää valkokastikkeeseen raastettu parmesaani ja hyvin valutettu pinaatti. Sekoita.

7. Vatkaa valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti muun massan joukkoon.

8. Laita kohokasmassaa vuokiin siten, että vuoista kolmasosa jää tyhjäksi, jotta massalla on tilaa kohota.

9. Paista 25–30 minuuttia ja tarjoile heti, sillä kohokkaat laskevat nopeasti.

 

 

Kirjoittaja: Anna Sievälä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat