Paikalliset

Kahvipussit jatkavat elämäänsä asusteissa - Länsi-Uudellamaalla on käynnissä kahvipakkausten keräyskampanja

Nummelan K-Supermarketin kauppias Petri Miettinen ja Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala iloitsevat hyvin käynnistyneestä kahvipussien keräyskampanjasta. Lukkalan mukana oleva kainalolaukku on yksi tulevista tuotteista. Elina Lavonen

– Herranjestas, sehän onkin jo täynnä, ihmettelee Nummelan K-Supermarketin kauppias Petri Miettinen avatessaan reilun viikon kaupan aulassa seisseen kahvipussien keräysastian kannen.

Kysymys on Pauligin, K-ryhmän ja Globe Hopen yhteisestä kahvipakkausten kiertotalouskokeilusta, josta on tarkoitus tehdä myöhemmin valtakunnallinen ilmiö.

Tyhjiä kahvipakkauksia kerätään ainakin tämän vuoden loppuun asti Nummelan, Lohjan Lempolan, Karkkilan, Vihdin ja Veikkolan K-Supermarketeissa, joista ne toimitetaan Globe Hopelle uusien kierrätystuotteiden materiaaliksi.

– Niistä syntyy meillä vyö- tai kainalolaukkuja, kauppakasseja, kukkaroita, penaaleita ja pussukoita. Kahvipusseissa olevaa alumiinia voidaan hyödyntää korttikotelossa, jonka etäluku on mahdotonta, mainitsee Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala.

Mummot ovat punoneet kahvipusseista jo pitkään kaikenlaista. Globe Hope koettaa saada materiaaliin uudenlaista otetta.

– Ehkä me revittelemme vähän erilaisesta näkökulmasta. Tuomme kahvipussit trendikkäästi ja hauskasti katukuvaan.

Suomalaiset ovat maailman kovimpia kahvinjuojia, joten tyhjiä kahvipusseja syntyy valtavat määrät.

Monet kahvipakkaukset voi lajitella muovinkeräykseen, mutta niiden jatkokäyttö voi olla haasteellista. Siksi kiertotalouskokeilu on erinomaisen hieno juttu.

Lukkalan mukaan kahvipussit ovat teknisesti haastava materiaali, mutta kun erityisominaisuudet ottaa huomioon, materiaalista saa kyllä työstettävän ja lopputuloksesta kestävän. Kahvipussien runsas värimaailma tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja.

Elokuisessa some-tempauksessa kuluttajat saavat päättää, mitkä tuotteet otetaan tuotantoon. Ne ilmestyvät syksyn aikana myyntiin niihin kauppoihin, joista materiaali on kerätty, sekä Pauligin ja Globe Hopen verkkokauppoihin.

Vastuullisuus yhdistää kiertotalouskokeilun kumppaneita. Paulig on maailman ensimmäinen kahvialan toimija, joka on ottanut uusiutuvat raaka-aineet käyttöön tyhjiöpakkauksissa.

Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki Pauligin kahvipakkaukset on valmistettu 100-prosenttisesti uusiutuvista, kasvipohjaisista materiaaleista.

Nummelalaisen Globe Hopen perustaja ja yrittäjä Seija Lukkala uskoi jo vuosituhannen vaihteessa, että suomalainen kierrätystekstiili voisi olla ajaton ja kestävä design-tuote.

Globe Hopen ensimmäinen, armeijan ja sairaaloiden kierrätystekstiilistä valmistettu vaatemallisto esiteltiin vuonna 2003 ja sai ristiriitaisen vastaanoton: vastuulliset kuluttajat ihastuivat, sisäänostajat hämmentyivät ja muotiala pöyristyi.

Nykyään yritys keskittyy valmistamaan laukkuja, asusteita ja koruja, joiden raaka-ainetta ovat esimerkiksi auton turvavyöt, vanhat purjeet, banderollit tai kengänpohjalliset.

 

Juttua muokattu 17.7.2019: Korjattu tieto, että monet kahvipakkaukset voi lajitella muovinkeräykseen eivätkä ne päädy välttämättä sekajätteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat