Puheenaihe

Suomen aluevesillä ruostuu jopa 1300 ympäristölle mahdollisesti vaarallista hylkyä – tutkimushanke selvittää nyt ympäristöriskejä

Kuvituskuva.

Arkisto

Suomen aluevesillä arvioidaan oleva jopa noin 1300 hylkyä, joista suuressa osassa on jäljellä öljyä tai muuta meriluonnolle vaarallista ainetta.

– Hylkyjä on jokaisen Itämeren valtion alueella ja öljypäästön sattuessa ongelma leviää nopeasti koskettamaan montaa rannikkovaltiota, Suomen ympäristökeskus SYKE:stä kerrotaan.

Hylyt saattavat pilata ympäristöä, jos niissä oleva öljy pääsee ruostuvien tankkien läpi mereen. Tuoressa tutkimushankkeessa selvitetään hylkyihin liittyviä riskejä.

– Keskeisenä tavoitteena on varmistaa, että öljyntorjunnasta vastaavilla viranomaisilla ja teknisillä toimijoilla on tarvittava osaaminen ja valmius hylkyjen aiheuttamien ympäristöriskien hoitamiseen, kertoo hanketta vetävän SYKE:n kehittämispäällikkö Jorma Rytkönen.

Hankkeessa selvitetään, millainen öljynpoisto kulloiseenkin hylkyyn soveltuu. Öljyä poistetaan muutamista riskikohteista, ja myös hylkyjen saneeraukseen pyritään löytämään toimintatapoja.

– Öljynpoiston ohessa selvitetään, miten paljon hylyissä on muita meriluonnolle vaarallisia aineita, kuten elohopeaa. Lisäksi kirjataan ylös, miten runsaasti mereen on jäänyt niin sanottuja haamuverkkoja eli kalanpyydyksiä.

SYKE aikoo informoida löydöksistä muun muassa Itämeren suojelukomissiota (HELCOM).

– Heillä on oma asiantuntijatyöryhmä, joka parhaillaan arvioi Itämeren alueen hylkyjen ja mereen dumpattujen ammusten ja räjähteiden ympäristöriskejä, Rytkönen kertoo.

Hanke on osa ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmaa (2019–2023) sekä Itämeren suojeluohjelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat