Paikalliset

"Tarkoitus on levittää CP-jalkapallon lajituntemusta" – Futista jo vuodesta 1999: Suomen maajoukkue etsii nyt nuoria, innokkaita pelaajia tiimiinsä

Suomen CP-jalkapallon maajoukkue Sevillassa. Nyt mennään!

Kim Karlsson

CP-jalkapallo viettää 20. juhlavuottaan, ja mikä olisikaan parempi tapa, kuin lennähtää lajin MM-kisoihin.

Suomen maajoukkue osallistui Espanjan Sevillassa miteltyihin CP-jalkapallon MM-kisoihin 4.7.-20.7.

– Nämä MM-kisat tulivat meille toki aika nopealla varoitusajalla, kun Tanska ja Skotlanti luopuivat yllättäen paikastaan, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Ville Sallinen kertoo.

Suomi pelasi kisojen kovimmassa lohkossa, jossa olivat mukana esimerkiksi Yhdysvallat, Irlanti ja Iran.

Iran oli viime paralympialaisten toinen finalisti.

CP-jalkapallo on ollut paralympialaji vuosina 1984-2016. Laji on maailmalla suosittua. Nyt järjestetään EM- ja MM-kisoja. Kyse on vammaisurheilulajista, jonka pelaajilla on joko CP-vamma, aivovaurio tai -halvaus.

Päävalmentaja Sallinen kertoo alkulohkon olleen Sevillassa turhan kova, ja kaikkiaan kisat tarjosivat kovan vastuksen tällä kertaa.

– Maajoukkuevalmennusrinkimmehän koostuu vain viidestä taustahenkilöstä ja noin 20 pelaajasta. Mukana turnauksessa oli 12 pelaajaa, mutta aktiivisia maajoukkueleireillä on kaikkiaan Suomessa vain se 20, kun maailmalla heitä on usein satojakin, Sallinen vertaa.

HJK:n soveltavan jalkapallon vastaavan tehtävissä toimiva Sallinen on luotsannut CP-jalkapalloa apuvalmentajana vuodesta 2015, nyt päävalmentajana.

– Suomessa CP-jalkapalloa on pelattu vuodesta 1999. Tämä on samalla 20-vuotisjuhlavuosi lajille, Sallinen iloitsee.

Suomen tiimi on nyt päättänyt lisätä pelaajarekrytointia. Tarkoitus on levittää lajituntemusta kansallisella tasolla.

– Tämä siksi, että pelaajat, joilla olisi mahdollisuus edustaa Suomea CP-jalkapallossa, tietäisivät mahdollisuudesta päästä mukaan myös maajoukkueeseen.

Nykyinen joukkue on jo melko ikääntynyttä. Kun monella on perhe, ei aika riitä kaikkeen, vaikka vasta 37-vuotiaita ovatkin.

Toisaalta uusia, innokkaita nuoriakin on tullut mukaan.

– Nyt he näkivät konkreettisesti sen tason, ja osaavat sitten toimia sen mukaan. Ja vaikka otettiinkin takkiin peleissä aika kovasti, niin joukkueelle jäi kyllä sellainen tulevaisuuden usko.

Sallinen toteaa, että tulevaisuudessa halutaan lisätä myös Suomen sisäistä kilpailua, jotta tulisi lisää tavoitteellisia urheilijoita, jotka haluavat treenata kohti kansainvälisen vammaishuippu-urheilun kärkeä.

– Kun Suomessa on lisää keskinäistä kilpailua, se helpottaa jatkossa myös maailmalle menoa, Sallinen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Nyt tuli sellainen juttu, mitä en olisi uskonut ikinä tapahtuvan" –  Vihdin Halmesmäki ja Rantala debytoivat upeasti CP-jalkapallon MM-kisoissa11.8.2019 16.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat