Paikalliset

"Nyt tuli sellainen juttu, mitä en olisi uskonut ikinä tapahtuvan" –  Vihdin Halmesmäki ja Rantala debytoivat upeasti CP-jalkapallon MM-kisoissa

Peli oli vauhdikasta, vastassa kun oli kovin alkulohko. Kuvassa myös nummelalainen Heikki Rantala.

Kim Karlsson

Suomen maajoukkue osallistui Espanjan Sevillassa käytäviin CP-jalkapallon MM-kisoihin. Maajoukkueessa oli peräti kaksi vihtiläistä, Nummelan Palloseuran Brazil-joukkueen pelaajaa.

Nummelalaiselle Heikki Rantalalle ja otalampelaiselle Timo Halmesmäelle maajoukkuekutsu oli ensimmäinen laatuaan.

– Nämä MM-kisat tulivat meille toki aika nopealla varoitusajalla, kun Tanska ja Skotlanti luopuivat yllättäen paikastaan, maajoukkueen päävalmentaja Ville Sallinen toteaa.

Suomi pelasi kisojen kovimmassa lohkossa, jossa olivat esimerkiksi Yhdysvallat, Irlanti ja Iran. Iran on viime paralympialaisten toinen finalisti.

CP-jalkapallo on ollut paralympialaji vuosina 1984-2016, ja on suosittua maailmalla. Sevillan MM-kisat palloiltiin 4.7.-20.7.

Kyse on vammaisurheilulajista, jonka pelaajilla on joko CP-vamma, aivovaurio tai -halvaus.

Kovasta kunnostaan tunnettu Halmesmäki piti MM-edustuskokemusta ainutlaatuisena, mies kun ei ole esimerkiksi koskaan aiemmin lentänytkään. Espanjakin oli uusi tuttavuus.

– Kesäkuun toinen päivä tuli sähköpostia, että olen tullut valituksi MM-joukkueeseen. Sitten kerroin siskolle, että nyt tuli sellainen juttu, mitä en olisi ikinä uskonut tapahtuvan, liikuttunut Halmesmäki muistelee tapahtunutta.

Halmesmäki kertaa kisojen tapahtumia.

– Ensimmäiset pelit olin vaihdossa, jossa Rantalan Heikki pelasi. Iran -pelin toisella puoliajalla pääsin pelaamaan. Mutta kun yleensä olen napsinut palloja maalivahtina ja sitten laitettiin oikeaan laitaan, olin hetken pihalla kuin lumiukko, Halmesmäki nauraa.

– Kokeneemmat maajoukkuekaverit auttoivat todella hyvin. Siitä se lähti, ja Saksa-pelissä oltiin jo kuin yhtä tiimiä, jokainen tiesi, minne suuntaan kukakin liikkuu.

Päävalmentaja toteaa, että Halmesmäki oppii pelitaktiikan poikkeuksellisen nopeasti, ja lisäksi miehellä on äärimmäisen kova kunto.

Halmesmäki pelasikin viimeisessä pelissä Espanjaa vastaan täydet 60 minuuttia.

– Kun meinasivat, että kyllä se jaksaa. Olihan se aika rääkkiä 42 celsiusasteen helteessä.

Halmesmäki toteaa, että viimeinen peli oli paras.

Halmesmäki kuvailee sitä tunnetta mahtavaksi, kun pääsi laulamaan viimeisen kerran Maamme-laulua. Tämä myös striimattiin suorana Suomeen kotijoukoille.

– En ole ikinä kokenut sellaista. Ja peliminuutit: joka hetkestä pääsi nauttimaan, siitä lähtien kun sai vetää Suomen maajoukkuepaidan päälle.

Mies kehuu maajoukkuetta mahtavaksi peliporukaksi, jolla oli kisoissa uskomaton yhteishenki.

– Siellä oli sitä vanhempaa konkaria, jotka opettivat nuorempaa, vaikka on itsekin 35, niin silti ensikertalaisia.

Joukkueenakin viimeinen peli meni parhaiten, sieltä tuli kaikilta yläfemmat.

Halmesmäki pohtii, että kyllä sitä varmaan toimii monelle nuoremmalle cp-jalkapalloilijalle idolinakin, mikä on hyvä juttu.

– Joukkueena ei ikävä kyllä saatu sitä, mitä haluttiin, mutta kisat olivat äärimmäisen hieno kokemus, mies lisää.

Myös nummelalainen Rantala piti kisoja hienona ja opettavaisena kokemuksena.

Sallinen toteaa vihtiläiskaksikosta, että Rantalahan on vielä nuori kaveri, parikymppinen, ja kisat antoivat oppia hänelle tulevaisuutta varten.

– Maalitili ei vielä Rantalalla auennut, vaikka irlantia vastaan oli hyvä paikka. Tulevien vuosien treeni näyttää, pystyykö hän kasvamaan maajoukkuetason vaatimuksiin.

– Halmesmäki taas on kokeneempi pelaaja. Vaikka on ikää, niin jos urheilullinen elämäntyyli maistuu, niin kyllä mies pysyy maajoukkueessa.

Hän onnistui fyysisyydellä pelaamaan oikealla tasolla kovia ulkomaan kavereita vastaan, ja oppi myös taktisesti paljon. Halmesmäen kohdalla näkyi isosti nimenomaan nopea oppiminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Tarkoitus on levittää CP-jalkapallon lajituntemusta" – Futista jo vuodesta 1999: Suomen maajoukkue etsii nyt nuoria, innokkaita pelaajia tiimiinsä11.8.2019 16.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat