Paikalliset

TUUMITTUA: Ruuhkamaksutko ekoteko?

Kun puhutaan ruuhkamaksuista, osuu Vihti asiassa luuytimeen. Sen verran lähellä pääkaupunkiseutua tässä ollaan. Tietenkään hätää ei olisi, jos vaikkapa juna rouskuttaisi vierestä.

Nyt näin ei tietenkään ole. Usein esimerkiksi päiväkodin aukioloajat, lasten koulumatkat ja omat tai lasten harrastukset sanelevat niin paljon, että omaa autoa on yksinkertaisesti pakko käyttää, senkin uhalla, että matka työpaikalle kestäisi kaksi tuntia suuntaansa.

Ruuhkat aiheuttavat melkoista itkua ja hammastenkiristystä, kun muutakin elämää olisi mukavaa kokea.

Muutakin, kuin tuntitolkulla viimeisiään vetelevässä ajoneuvossa takamuksensa puuduttamista. Toisaalta – ei niitä työpaikkojakaan puissa kasva. Silloin on mentävä merta lähemmäs.

Vihti, ja oikeastaan koko Länsi-Uusimaa ovat alueita, joissa etäisyydet ovat jopa kylien välillä pitkiä ja metsäisiä. Usein auto on yksinkertaisesti oltava.

Seuraavaksi joku vääräleuka voikin kysyä, että mitäs siellä metsässä asutte? Tulkaa, heinähatut kaupunkiin, sieltä voita leipänne päälle hakemaan.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, kuin punavuorelaisten lasien läpi katsottuna. Moni haluaa asua pienillä paikkakunnilla, koska täällä saa olla lähellä luontoa, eikä omaa, saati vuokra-asuntoa ole ehkä edes mahdollista hankkia Helsingin seudulta. Siellä hintataso muistuttaa lähinnä Manhattania, kun täällä asunnot ovat vielä Matti Meikäläisenkin ulottuvilla.

Tätä vasten ekotekona pidetyt ruuhkamaksut ovat mielestäni jopa työssäkäyvän ihmisen kiusaamista silläkin skenaariolla, että työvoimapolitiikka menee vielä maksujen myötä päin prinkkalaa. Kun jo valmiiksi tiukoilla asuntolainan kurimuksessa olevaa työssäkäyvää rokotetaan lisää, voi olla, ettei työnteko enää maistukaan, jos siitä ei jää mitään käteen.

Ekotekoja puolustavana ihmisenä kannatan kyllä jollakin tasolla ruuhkamaksuja.

Mutta nyt, järki käteen, siellä Arkadianmäellä: Suomen ruuhkat ovat niin mitätön tekijä maailman mittakaavassa, ettei niistä suurta haittaa vielä kenellekään koidu.

Ruuhkamaksuista taas tulisi niin iso haitta, että voisin väittää työllisyysasteen laskevan ajan mittaan, jos maksut kovin laajamittaisesti lanseerattaisiin käyttöön. Työssäkäyvien köyhien määrä luultavasti myös tuplaantuisi: varsinkin, jos liukuvat työajat eivät olisi mahdollisia.

Minna Saarinen

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten kesätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat