Paikalliset

Vihtiläisopettajat opettavat thaimaalaisia kollegojaan tällä viikolla Phuketissa – ”Lapset ovat kaikkialla uteliaita maailmaa kohtaan”

Wandee ja Suttipong Juljarern, Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola ja Thaimaan Suomen suurlähettiläs Nopporn Adchariyavanich nostivat maljat hyvin jatkuvalle koulutusyhteistyölle.

Annukka Vakkuri

– Täällä oppilaat tuntuvat olevan iloisia ja menevät mielellään kouluun. He oppivat asioita monella eri tavalla ja opettajat ovat motivoituneita opettamaan heitä, näin Thaimaan aluehallinnon pääjohtaja Suttipong Juljarern kuvaili suomalaista koulunkäyntiä vierailtuaan vihtiläisissä opinahjoissa.

Juljarern tutustui vaimonsa Wandee Juljarernin kanssa opiskeluun Kuoppanummen koulukeskuksessa, kirkonkylän uudessa Campuksessa sekä Otalammen ja Oinasjoen kouluissa.

– Suomi on koulutuksen saralla yksi maailman kärkivaltioista ja yhteistyö Suomen kanssa on erittäin hieno asia.

Koulutuksen tarve etenkin Thaimaan syrjäisillä alueilla on valtava, suurlähettiläs Adchariyavanich sanoi.

Päivän aikana Juljarernit tutustuivat Vihdin kouluissa oppitunteihin, oppilaisiin ja opetustapoihin.

– Koulutus on suurin tekijä elämässä. Se määrää elämän suuntaa. Haluamme tehdä kaikkemme, jotta seuraava sukupolvi voisi paremmin ja heillä olisi mahdollisuus tehdä maailmasta parempi paikka, Suttipong Juljarern sanoi.

– Suomalainen koulu ja opetus on maailman kärjessä ja haluamme oppia teiltä mahdollisimman paljon ja korjata oman maamme haasteita.

Vihti ja Thaimaan valtio sopivat viime vuonna, että vihtiläisopettajat kiertävät Thaimaassa kaikki viisi suuraluetta läpi ja kouluttavat yhteensä yli tuhat opettajaa.

– Koulutusjärjestelmän muuttaminen Thaimaassa ei ole helppoa eikä sitä voi tehdä yhdessä yössä, kuten ei Roomaakaan rakennettu siinä ajassa. Haluamme tehdä sen kuitenkin mahdollisimman pian, ehkä kolmessa päivässä, Juljarern veisteli.

Suttipongin vastuualueena Thaimaassa on 28 000 esiopetuslaitosta ja 1 800 koulua sekä aluehallinnon virkamiehistö.

– Koulutusyhteistyö Thaimaan kanssa on todella suuri kunnia Vihdille. On ilo saada tarjota teille mahdollisuus tutustua kouluihimme, ja puolestaan, että meidän opettajamme pääsevät näkemään thaimaalaisia kouluja, sanoi kunnanjohtaja Erkki Eerola.

– Suomesta käy Thaimaassa vuosittain noin 135 000 matkailijaa, Suomessa asuu 10 000 thaimaalaista ja Thaimaassa asuu 2 000 suomalaista. Yhteistyö tuntuu näin intensiivisen kanssakäymisen vuoksi luontevalta, Eerola jatkoi.

Opetuksessa tyypillistä on, että oppilaat istuvat paikoillaan opettajaa kuunnellen ja yrittävät painaa mieleen kaiken mitä opettaja sanoo. Yksilöopetuksesta tai tasoryhmistä ei Thaimaassa juuri tiedetä.

– Haasteet ovat melko samanlaisia Thaimaassa kuin Suomessakin: oppilailla on erikoistarpeita kuten oppimisen ongelmia, motivaation puuttumista ja haastavaa käyttäytymistä, Ojakkalan koulun englanninopettaja Laura Sinnemäki sanoi.

Sinnemäki on Kuoppanummen koulun äidinkielenopettaja Pirjo Leväniemen ja Kuoppanummen päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Saara Marvalan kanssa parhaillaan kouluttamassa thaimaalaisia kollegojaan Phuketissa.

Viime vuonna vihtiläisopettajat kouluttivat opettajia ja oppilaita Pattayalla, Chiang Raissa ja Khon Kaenissa.

– Thaimaassa valtakunnallista opetussuunnitelman toteutumista seurataan hyvin tarkkaan. Opettajat raportoivat niin kutsutuille tarkastajille säännöllisesti mitä kouluissa on tehty, Marvala kertoo.

– Päiväkodeissa pienryhmätoiminta on haastavaa toteuttaa, sillä esiopetusryhmässä yhdellä opettajalla voi olla 30 lasta.

Marvala, Sinnemäki ja Leväniemi kokevat opetusmatkat antoisiksi.

– Olemme etuoikeutettuja. Lapsia on erittäin antoisaa opettaa, sillä heillä on luontainen halu oppia uutta.

– Lapset ovat kaikkialla samanlaisia riippumatta heidän taustastaan ja kulttuuristaan. He ovat uteliaita maailmaa kohtaan.

Uudistus Thaimaassa

Vihtiläinen yrittäjä Juha Ritvala on koulutusyhteistyön takana. Ritvala on asunut ja työskennellyt Thaimaassa vuodesta 2009 lähtien.

Thaimaan tavoitteena on uudistaa koulutusjärjestelmäänsä vuosien 2015 – 2020 aikana.

Uudistuksen malleiksi valikoituivat Suomen, Singaporen ja Etelä-Korean menestyksekkäät koulutusjärjestelmät.

Tästä Juha Ritvalan ajatus lähti kehittymään maiden yhteistyöstä.

Opetustapa ja luokkakoot eroavat Suomen ja Thaimaan välillä suuresti toisistaan.

Thaimaalaiskoulun luokassa saattaa olla jopa 60 oppilasta ja heitä opettaa yksi opettaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat