Paikalliset

PÄÄKIRJOITUS: Kaikkea ei voi ulkoistaa

Maanantaina alkanut perinteinen liikenneturvallisuusviikko on lähtölaukaus kouluissa koko lukuvuoden aikana tehtävälle liikennekasvatukselle. Tehtävä on loputon.

Läheskään kaikki vuosikausien ajan modernia liikennekasvatusta saaneet nuoret eivät osaa edes perusasioita, joista yksi on kääntymisen ilmaiseminen polkupyörällä liikuttaessa. Vaarallisia esimerkkejä näkee päivittäin muun muassa Nummelassa.

Suunnitelmallinen ja pitkäjänteinen liikennekasvatus on Liikenneturvan mukaan tärkeää aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Tänä vuonna teemana olevaa turvallista kävelyä ja pyöräilyä käsitellään muun muassa videoraatien ja virtuaalioppituntien avustuksella.

Keinovalikoiman pitääkin olla mahdollisimman laaja – ja asia pitää esittää lasten ja nuorten kielellä.

Lasten ja nuorten itsenäisen ja turvallisen liikkumisen edistäminen on aina aikuisten vastuulla.

Osa ikävistäkin asenteista siirtyy jälkipolville, valitettavasti. Nuorena opitut liikkumistottumukset – niin hyvät kuin huonot – heijastuvat monesti aikuisiän kulkutapavalintoihin.

Pieleen menee jos liikennekasvatus on pelkkiä sääntösulkeisia ja ajotaitojen opettelua.

Liikenneturvasta huomautetaan, että erityisesti nyt liikenneturvallisuusviikolla kannustetaankin luokkia pohtimaan arjen liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Opetussuunnitelman laaja-alaisissa tavoitteissa liikennekasvatusta on perusopetuksessa jokaisella luokka-asteella.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneet opettajat kokevat liikennekasvatuksen tärkeäksi ja tehokkaaksi tavaksi vaikuttaa oppilaiden käyttäytymiseen liikenteessä.

Mutta myös tukea tarvitaan, kaikki opettajat eivät ole liikennekasvatuksen valmiuksiltaan samalla viivalla.

Neljä viidestä alakoulun opettajasta pitää liikennekasvatuksen toteuttamista helppona, mutta yläkoulun opettajista tätä mieltä oli vain 56 prosenttia.

Liikennekasvatus on kuitenkin nuoruusiässä erityisen tärkeää, sillä elinpiirin laajetessa ja kulkutapojen moninaistuessa myös riskit liikenteessä kasvavat.

Tuttu juttu, sukupolvesta toiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat