Paikalliset

"Kunnan talousennuste näyttää todella synkeältä" – Kunnanvaltuusto käsitteli osavuosikatsausta

- Onhan se kummallista, että modernissa maailmassa tulot vaan jonnekin katoaa, Mike von Wehrt totesi Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa tulorekisterin ongelmista.

Maija-Liisa Nyman

– Kunnan talousennuste näyttää todella synkeältä, sanoi Mike von Wehrt Kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenvuorossa kunnanvaltuuston kokouksessa maanantaina.

Tuoreimman arvion mukaan kunnan talous on tänä vuonna 11 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun muutettu talousarvio oli vain 1,64 miljoonaa alijäämäinen. Suurimmat poikkeamat muutetun talousarvion ja uuden ennusteen välillä johtuvat sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvusta sekä verotilitysten heikentymisestä.

Kunnanvaltuusto merkitsi tiedoksi Vihdin kunnan osavuosikatsauksen maanantaina kokouksessaan. Valtuusto myös päätti tehdä tämän vuoden talousarvion määrärahoihin muutoksen siten, että kunnan tuloveron sitovaa tuloarviota vähennetään kuudella miljoonalla eurolla. Uusi sitova kunnan tulovero on 114 653 000 euroa.

Von Wehrt pitää tulorekisterin ongelmia kummallisina. Hän huomautti valtuuston kokouksessa, että ongelmat ovat olleet tiedossa vuoden alusta lähtien, mutta niistä ei ole juurikaan julkisuudessa keskusteltu.

– Tietojen vieminen tulorekisteriin on ollut vaivalloista, eivätkä rajapinnat yritysten taloushallinnan järjestelmien ja tulorekisterin kanssa ole toimineet niin kuin pitää. Vikoja ollaan korjaamassa, mutta kyllä kuntien tulisi yhdessä vaatia valtiolta selkeämpää etenemistä tulorekisterin ongelmien korjaamisessa.

Vaikka von Wehrt kiitti kunnan talouslukujen raportoinnin parantuneen, kaipaa hän kuitenkin tiheämpiä ennusteita.

– Ennuste tulisi jakaa jokaiselle kuukaudelle todellisen arvion mukaisesti. Näin me luottamushenkilöt pystyisimme paremmin ymmärtämään, mikä on tilanne kulujen osalta.

– Kulunut vuosi ei ole huonoin Vihdin historiassa, mutta ei myöskään paras, Kari Viherkanto totesi Keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

Viherkanto kiinnitti huomiota esimerkiksi sairaspoissaoloihin ja henkilökunnan vaihtuvuuteen. Hän huomautti myös siitä, että jos varhaiskasvatuksen ja koulun resurssit ovat riittämättömät, heijastuu tämä Karviaisen kuluihin.

– Talouden alijäämä on merkittävä, kommentoi puolestaan Olli Ikonen SDP:n ryhmäpuheenvuorossa.

Hän totesi, että menot on siis pakko sopeuttaa tuloihin nopeasti. Ikonen ennakoi, että katseet kääntyvät talouden sopeuttamistoimissa kohti sivistyspalveluita.

– Me sosialidemokraatit emme ole valmiita tinkimään sivistyksen tasosta, Ikonen kuitenkin vakuutti.

– On tärkeää pitää mielessä, että meidän tulee kehittyä, ei taantua, Ikonen myös sanoi.

Niinpä kunnan onkin Ikosen mukaan tarjottava korkealaatuisia palveluita voidakseen kilpailla kuntamarkkinoilla. Erityisesti hän nosti kehityskohteina esiin yritystontit sekä joukkoliikenteen.

Ida Välimaa totesi Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa, että kasvu on tärkeätä – mutta tärkeätä on myös pystyä pitämään nykyiset kuntalaiset. Välimaa huomautti, että jos toisessa kunnassa on paremmat peruspalvelut, käy muuttaminen äkkiä.

 

Juttua muokattu 13.9.2019 klo 16.30: Tulot on pakko sopeuttaa menoihin -kohta on vaihdettu muotoon menot on pakko sopeuttaa tuloihin.

Talous

Vuoden 2019 osavuosikatsauksen mukainen tilikauden tulosennuste on 11 miljoonaa euroa alijäämäinen muutetun talousarvion ollessa 1,64 miljoonaa euroa alijäämäinen. Suurimmat poikkeamat tulevat sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvusta sekä verotilitysten heikentymisestä.

Tuoreimpien ennusteiden mukaan verotulot jäävät noin 6,2 miljoonaa euroa muutettua talousarviota pienemmäksi. Veroennustetta heikentää tulorekisterin käyttöönotosta aiheutuvat ongelmat. Vihdin kunnan osalta tulorekisteristä puuttuu yli 16 miljoonan euron edestä ansiotulojen ilmoitustietoja.

Kunnan viranhaltijat ovat tehneet esivalmistelua Vihdin tasapainotusohjelman (Vihta) 2020-2022 käynnistämiseksi. Tasapainotustoimenpiteiden on tarkoitus katkaista alijäämäisten vuosien kierre jo vuonna 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat