Paikalliset

"Tilanne on turhauttava" – Vihdin valtuusto myönsi Karviaiselle lisämäärärahan

Valtuusto myönsi eroja luottamustehtävistä.

Maija-Liisa Nyman

Kunnanvaltuusto päätti maanantai-iltaisessa kokouksessaan myöntää Perusturvakuntayhtymä Karviaiselle 1,195 miljoonan euron lisämäärärahan.

Valtuusto myös merkitsi tiedoksi Karviaisen osavuosikatsauksen. Katsaus käsittelee yhtymän taloutta ja toimintaa tämän vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden ajalta.

Vaikka valtuusto hyväksyikin pykälät yksimielisesti, puhutti Karviaisen tilanne.

– Nyt on todella vastuullista ottaa tilanne vakavasti, painotti Kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenvuoron aiheesta esittänyt Arja Uusitalo. Hän huomautti, että kirstu ei ole pohjaton.

Uusitalo arvioi, että tärkeää olisi kuitenkin satsata tietojärjestelmiin liittyviin asioihin, jo siksikin että muun muassa raportointi ja ohjaus saataisiin kuntoon.

– Nyt Karviaisen hallitus on kuin sokea kana ohjaustoimissaan, Uusitalo sanoi. – Mittarointia on pakko kehittää.

Keskustan ryhmäpuheenvuorossa Kari Viherkanto arvioi, että tilanne samanlaisena jatkuessaan on kestämätön.

– Näin tämä ei voi jatkua, Viherkanto painotti ja herätteli kysymällä, mitä leikataan, mitä palveluja karsitaan tai mistä höylätään.

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa Anu Rajajärvi muistutti, että Karviaisen taloustilanne on ollut vakioaihe kunnanvaltuustossa.

– Huolestuttavana tietona on tullut esille Kuntaliiton julkaisema tarvevakioitu tilasto sotekustannuksista. Vihti on kivunnut neljänneksi kalleimmaksi kunnaksi. Jotakin on siis mahdollista tehdä, Rajajärvi sanoi ja toivoi, että nyt saataisiin aikaan päätöksiä, joilla on konkreettista vaikutusta.

Rajajärvi nosti tärkeänä asiana esiin Karviaisen johdon käytettävissä olevien taloustyökalujen päivittämisen ja hankkimisen. Rajajärven mielestä moni asia Karviaisen toiminnassa on kiinni ruohonjuuritason toimenpiteistä ja päätöksistä.

– Kunnan näkökulmasta omistajaohjaus ei tunnu onnistuvan. Olemme lisänneet yhteydenpitoa koskien Karviaisen taloutta ja vuoropuhelua Karviaisen johdon kanssa. Olemme laatineet yhteistyössä talouden tasapainottamisohjelman. Valitettavasti tulokset ovat vielä jääneet vaatimattomiksi, Rajajärvi sanoi.

– Olemme myös pitäneet kiinni tiukasta budjetoinnista, mutta runsaat lisämäärärahapyynnöt toistavat itseään jo toista vuotta peräkkäin. Tilanne on turhauttava, sillä lisämäärärahapyyntöjä on odotettavissa myös myöhemmin syksyllä, Rajajärvi jatkoi.

Karviaisen alkuperäisen laskelman mukaan lisämäärärahatarpeen arvioitiin olevan reilusti päälle kaksi miljoonaa euroa. Karviaisen yhtymähallitus kuitenkin päätyi pyytämään pienempää summaa.

– Karviainen on jo käynnistänyt siltä edellytetyn talouden tasapainotusohjelman, muistutti Terhi Mattila Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa.

Mattila puhui myös valtuuston toiminnasta ja poukkoilevasta päätöksenteosta. Hän mietti, miten paljon rahaa Karviainen nyt tarvitsisikaan, jos kaikki vuosien mittaan ehdotetut leikkaukset lasten ja perheiden palveluista olisivat menneet valtuustossa läpi.

Myös Ida Välimaa sivusi ennaltaehkäisevää työtä Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa. Hän huomautti, että ennakoivan panostamisen hyödyistä on runsaasti tutkimuksia, mutta käytäntöön tutkimukset eivät ole kylliksi vaikuttaneet.

Lisäksi Välimaa puhui muun muassa kiireellisistä sijoituksista ja siitä, että vaikka nämä ovat kalliita, voidaan niillä pelastaa lapsia ja nuoria.

Karviaisen talous

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen yhtymähallitus esitti Vihdin kunnalle 1 195 000 euron suuruisen lisämäärärahan hyväksymistä vuoden 2019 talousarvioon. Alkuun kuntayhtymä kuitenkin arvioi lisämäärärahatarpeen olevan selvästi enemmän: 2,39 miljoonaa euroa.

Vihdin alueella on kasvanut kehitysvammahuollon asiakkaiden määrä asumispalveluissa tämän vuoden alussa ja lisäksi muun muassa vaikeavammaisten henkilökohtaiseen avustamiseen tehty talousarviovaraus on riittämätön.

Perheiden palvelulinjan lastensuojelun sijaishuolto ja avohuollon tukitoimet on toinen suuri lisärahaa tarvitseva kohde.

Karviaisen talouden tasapainotus- ja kehittämisohjelma vuosille 2019-2021 on käynnistynyt tehtyjen päätösten mukaisesti. Ohjelman euromääräiset vaikutukset tulevat kuitenkin näkymään vahvimmin vuosina 2020 ja 2021 sekä kuluvan vuoden loppupuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Karu talousraportti käsitellään Vihdin kunnanhallituksessa maanantaina: Karviaisen talousarvio ylittyy ilman nopeita toimia jälleen yli kolmella miljoonalla eurolla9.6.2019 08.51
Pääkirjoitus: Onko Karviainen pohjaton kaivo?26.6.2019 06.00
Perusturvakuntayhtymä Karviainen säästää: muun muassa sijaistyövoimaa ja osastopaikkoja vähennetään21.3.2019 07.04

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat