Ruoka

Lihankorvikkeet helposti osaksi arkea – Uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta ja lihanhimoisellekin kelpaavaa kasvisruokaa

Riikka Hurri

Lihakulutuksen vähentäminen on nyt helpompaa kuin koskaan aiemmin. Kun markkinoille tulee koko ajan uusia ja entistä maukkaampia lihankorvikkeita, ei koko ruokafilosofiaansa tarvitse laittaa uusiksi. Riittää kun korvaa edes silloin tällöin lihan kasvisvaihtoehdolla tutuissa resepteissä. Luonto kiittää, samoin terveys.

Pisimmälle lihan imitoinnissa on päässyt yhdysvaltalainen Beyond Meat -yritys, jonka herneproteiinipohjaiset hampurilaispihvit muistuttavat ällistyttävän paljon oikeaa jauhelihaa niin maultaan, koostumukseltaan kuin ulkonäöltäänkin. Amerikassa yhtiöltä on tullut markkinoille myös ”kanaa” ja ”makkaroita”, mutta Suomessa niitä saadaan vielä odotella.

Kotimaisista tuotteista esimerkiksi Vöner ja Vegemin ”kebablastut” ovat loistavia jauhelihan sijaisia niin tortilloihin kuin kastikkeisiinkin. Ne ovat matalan kynnyksen arkikasvisruokaa, joka maistuu hyvin myös sekaaneille eli sekasyöjille.

5559866-n.jpg

Kuva: Riikka Hurri

Purilaiset

neljälle

 

  • 4 kpl Beyond Burger -pihvejä (tai vastaavia lihankorvikepihvejä, esimerkiksi Hälsans Kök)
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 4 siivua cheddaria
  • 4 kpl sämpylöitä
  • 4 jääsalaatin lehteä
  • 8 isoa siivua suolakurkkua
  • ketsuppia
  • amerikkalaistyyppistä sinappia
  • (juuressipsejä tarjoiluun)

1. Paista pihvit voissa keskikuumalla pannulla noin kolme minuuttia per puoli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jätä pihvi rohkeasti ”raa’aksi”, sillä läpikypsänä se ei maistu yhtä mehevälle ja maukkaalle.

2. Kun käännät pihvin, laita juustosiivu pihvin päälle sulamaan loppupaistoajaksi.

3. Kokoa hampurilainen. Pane sämpylän pohjalle salaatinlehti, seuraavaksi pihvi, sitten suolakurkkusiivut, jotka tasapainottavat hernepohjaisen pihvin lievää makeutta. Lisää lopuksi sinappi ja ketsuppi.

4. Tarjoile esimerkiksi juuressipsien kera.

5559862-n.jpg

Kuva: Riikka Hurri

Lihapullapasta

neljälle

 

  • sipuli
  • yksikyntinen valkosipuli
  • puolikas porkkana
  • oliiviöljyä
  • puolikas paahdettu
  • paprika tölkistä
  • 2 tlk tomaattimurskaa
  • sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 500 g spagettia
  • 2 kpl Beyond Burger -pihvejä
  • voita
  • kourallinen basilikaa
  • parmesaania

1. Pilko sipuli, valkosipuli ja porkkana. Kuullota niitä oliiviöljyssä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.

2. Pilko sekaan puolikas valmiiksi paahdettua paprikaa, jota myydään lasipurkeissa. Anna paistua hetki.

3. Lisää tomaattimurskat. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hyppysellisellä sokeria.

4. Anna hautua kannen alla sen aikaa, kun teet muun ruuan.

5. Keitä spagetti runsaasti suolatussa väljässä vedessä paketin ohjeen mukaan al denteksi.

6. Muotoile pihveistä noin peukalonpään kokoisia pieniä lihapullia. Ripottele pullien päälle suolaa ja mustapippuria. Älä pane mausteita massan sekaan, jotta massa säilyttää koostumuksensa.

7. Paista pullat paistinpannulla keskilämmöllä voissa. Kääntele pullia varovasti pikkulusikalla. Paistoaika on noin kuusi minuuttia.

8. Lisää kourallinen basilikaa kastikkeen sekaan.

9. Aseta ruoka tarjolle siten, että jokainen saa koota annoksensa itse. Älä sekoita pullia kastikkeeseen, jotta ne eivät mene rikki.

10. Tarjoile parmesaanin kera.

5559869-n.jpg

Kuva: Riikka Hurri

Tortilla herneguacamolella

neljälle

 

  • 2 pientä sipulia
  • voita
  • 200 g pakasteherneitä
  • 1–1,5 dl kasvislientä
  • 200 g Vöneriä tai muita vege-kebablastuja
  • 8 kpl pieniä tortillalettuja
  • 2 mietoa punaista chiliä
  • 2 limeä
  • tuoretta minttua

1. Silppua sipulit. Kuullota puolet silpusta kattilassa nokareessa voita. Loput sipulit käytetään myöhemmin.

2. Lisää jäiset herneet ja noin desilitra kasvislientä kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua hiljaa hetken ajan, jotta herneet sulavat.

3. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa hieman kasvislientä, jos massa on liian tiukkaa. Älä aja täysin sileäksi, vaan jätä hieman purtavaa.

4. Paista kasviskebablastuja hetki pannulla voissa.

5. Pilko chilit.

6. Kokoa tortillat: Pane pohjalle hernepyreetä ja pyreen päälle sipulisilppua ja chiliä sekä pieni puristus limestä. Laita seuraavaksi Vöneriä ja lopuksi tuoretta minttua.

5559863-n.jpg

Kuva: Riikka Hurri

Lasagne

neljälle

 

  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 2 punaista paprikaa
  • öljyä
  • suolaa
  • 4 dl ruokakermaa
  • 100 g sulatejuustoa
  • 1/4 sitruunankuorta
  • 200 g Vöneriä tai muita vege-kebablastuja
  • 300–500 g lasagnelevyjä
  • annos tomaattikastiketta (resepti viereisellä sivulla)
  • loraus valkoviiniä
  • 100–200 g juustoraastetta

1. Puolita puolet kirsikkatomaateista ja kaikki paprikat. Ripottele niiden pintaan suolaa ja lorauta hieman öljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

2. Tee tomaattikastike samalla reseptillä kuin lihapullapastaan sillä erolla, että lisää kastikkeeseen loraus valkoviiniä samalla kun lisäät tomaattimurskan.

3. Tee juustokastike: Kuumenna kerma kattilassa ja lisää joukkoon pieneksi kuutioitu sulatejuusto. Kun juusto on sulanut kermaan, lisää noin neljännessitruunan raastettu kuori ja teelusikallinen suolaa.

4. Pilko kasviskebablastut ja paista niitä hetken ajan voissa.

5. Kuori jäähtyneistä paprikoista kuori pois ja leikkaa ne suupalakokoisiksi paloiksi.

6. Lado ainekset kerroksittain lasagnevuokaan. Pane pohjalle juustokastiketta ja tomaattikastiketta, seuraavaksi lasagnelevykerros. Laita sitten Vöneriä ja uunissa paahdettuja kasviksia, sitten taas kastikkeita. Toista. Jätä pinnalle hieman kastikkeita, lisää juustoraastetta ja loput kirsikkatomaatit.

7. Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin 50 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa kesken paiston, peitä foliolla. Anna vetäytyä uunin jälkeen ainakin 15 minuuttia.

 

Teksti: Olli Sorjonen Kuvat: Riikka Hurri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat