Paikalliset

Massiiviset turvajärjestelyt – EU:n maatalousministerit vierailivat maanantaina Vihdissä

Kymmeniä poliiseja oli turvaamassa maatalousministereiden autosaattuetta. Moottoripyöräpoliiseja oli komennettu vierailua turvaamaan Oulusta saakka.

Vesa Valtonen

Hieman yli puoli vuotta kesti valmistella Euroopan Unionin maatalousministereiden vierailua Vihtiin. Turvallisuussyistä valmistelut pidettiin visusti salassa. Kohteina olivat Harjulan tila Moksissa ja Palojärven tila Etelä-Vihdissä.
Maatilavierailulla ministerit tutustuivat muun muassa eläinten terveyteen ja hyvinvointiin, ilmastonmuutos- ja ympäristöasioihin sekä maatalouden digitalisaatioon.
Vierailua isännöivät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
Järjestöt viestivät EU:n maatalousministereille, että maaseudun elinkeinot ovat ratkaisu ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin.
Vierailulla mukana olleen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan, vihtiläisen Eerikki Viljasen mielestä on erittäin hyvä, että EU-ministerit tutustuvat mahdollisimman monipuolisesti suomalaiseen maatalouteen ja siihen Euroopan tasollakin esimerkilliseen työhön, jota Suomessa tehdään puhtaan ja kestävän ruuantuotannon puolesta.

Vieraita oli 30:stä maasta, neljä bussillista eli noin 200 henkeä. Poliiseja oli turvallisuutta valmistamassa 62 ja droonet välittivät ilmakuvaa turvajärjestelmään.
– Meille sanottiin, että tämä on varmasti Suomen turvallisin maatila, tiivisti tunnelmiaan Moksissa Harjulan maatilan emäntä Katriina Valkama vierailun päätyttyä.
– Esittelijöitä ja muuta väkeä tilalla oli vierailun aikana useita kymmeniä.

Maanantaina ennen puolipäivää urakka oli takana, ja elämä tilalla saattoi jatkua normaalisti.
Maatalousyhtymä Kotamäen Harjulan maatilalla on tällä hetkellä 120 lypsävää. Lypsäminen on hoidettu kahden lypsyrobotin avulla. Nuorta karjaa tilalla on noin 70.

Suojelupoliisi tutki paikat tarkasti. Sepeliä levitettiin kuormakaupalla kulkuväylille ja esimerkiksi karjan ulkoilualueen aidan ympärille rakennettiin vierailua varten ylimääräinen aita.
Isoja telttoja pystytettiin tilan pihapiiriin useita, sillä tarjolla oli runsaasti asiantuntijoiden esittelemää tietoa Suomen maatalouden nykytilasta.
Suomen maataloutta olivat Moksissa esittelemässä muun muassa Eero Rautiainen maatalousministeriöstä, Jarkko Niemi Luonnonvarakeskuksesta, Tiina Kauppinen Eläinten Hyvinvointikeskuksesta ja Miia Kontturi Ruokavirastosta.
Eero Rautiainen esitteli suomalaista tuotantoa ”pellolta pöytään”. Siihen linkittyvät tiiviisti muun muassa ennaltaehkäisevä eläinhuolto, vastuullinen antibioottien käyttäminen, taudeilta suojaaminen – kaiken kaikkiaan kotieläinten hyvinvointi.
Jarkko Niemi esitteli eläinten hyvinvointimerkintää, jota on kehitetty laajalla elintarvikeketjun yhteistyöllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat