Paikalliset

Maanantain työmatkaliikenne takkuaa – veturinkuljettajien aamun lakko lähijunissa sotkee koko päivän liikennettä

Lähijunat kulkevat näillä näkymin aivan normaalisti maanantaina.

Ari Peltonen

Veturinkuljettajien työnseisaus uhkasi sotkea.  pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen maanantaina.

Osapuolet kuitenkin pääsivät sopimukseen että lakko peruuntuu myöhään sunnuntaina.

Rautatiealan unioni kertoi, että Helsingin VR lähiliikenneyksikön veturinkuljettajat eivät olis saapuneet maanantaina kello 3–9 alkaviin vuoroihin.

Työseisauksen vaikutus heijastuu kuitenkin pitkälle maanantai-iltaan, koska jos veturinkuljettajan työvuoro olisi alkanut vaikka kello 9 ja kestänyt kello 18 asti, myöskään mitään tälle vuorolle kuuluvaa junaa ei ajeta. Kello 9 jälkeen alkavat vuorot ajetaan.

Lakkoon osallistuvat mukaan kaikki veturinkuljettajat, joiden työvuoro alkaisi kello 3–9. Kaukoliikennettä työnseisaus ei koske.

 

Lakko koskee kaikkia pääkaupunkiseudun lähijunia, eli Helsingistä saapuvia ja sieltä lähteviä lähijunia, myös Riihimäelle ajavia R- ja Z-junia

 

Rautatiealan unionin mukaan työnseisauksen taustalla on työehtosopimuksen vastainen toiminta. VR-Yhtymä on päättänyt, ettei se ilmoita enää jatkossa työvuoroluetteloiden ulkopuolella oleville veturinkuljettajilleen seuraavan vuorokauden työvuoroja kuten tähän saakka työehtosopimuksessa sovitulla tavalla. Käytännössä tämä johtaa siihen, että veturinkuljettajien tulee itse tarkastaa työvuoronsa VR:n tietojärjestelmästä myös ollessaan vapaalla, vuosilomalla tai sairauslomalla. Muutosta työnantaja on perustellut muutoksilla tietojärjestelmässä.

Rautatiealan Unionin RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki on äärimmäisen pettynyt VR:n henkilöstöpolitiikkaan, jossa yhteistoimintalakia käytetään pelkästään lyömäaseena henkilöstöä kohtaan eikä vuoropuhelun ja yhdessä tekemisen edistämiseen.

–  Yhteistoiminnan tasosta kertoo paljon, että yhtiössä on kehitelty uusia tietojärjestelmiä, mutta kehitykseen ei ole otettu henkilöstöä mukaan vaan tuotu pöytään valmis ratkaisu ja ilmoitettu että tämä me ollaan ostettu ja nyt se otetaan käyttöön.

 

Palvelualojen työnantajat Palta ry:llä on työntekijöistä poikkeava näkemys tilanteesta.

– VR:ssä on osana järjestelmäuudistusta luotu uusi toimintamalli lähiliikenteen ns. heittomiehille ilmoitettavien työvuorojen välineestä. Aiemmin työvuorot on ilmoitettu tekstiviestillä tai soittamalla puhelimitse, ja yhtiössä on nyt päätetty siirtyä käyttämään vuoroista ilmoittamiseen erillistä sovellusta tekstiviestin sijaan. Ilmoitus tulee kuitenkin myös jatkossa veturinkuljettajien puhelimeen, Paltan neuvottelujohtaja Janne Laitinen sanoo.

 

Edit: Lisätty tieto lakon peruuntumisesta su kello 21.50

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat