Paikalliset

Yrittäjäjuhlassa niputettiin Vihdin vahvuuksia – ”Hyvä sijainti on Vihdin etu”

Juhlapuheen piti Suomen Pankin johtokunnan vihtiläinen varapuheenjohtaja Marja Nykänen, joka vaihtoi kuulumisia muun muassa Jarmo Hynnälän kanssa.

Vesa Valtonen

– On tärkeää, että Vihti tunnistaa omat vahvuutensa ja pysyy mukana muiden kehyskuntien kyydissä – mielellään niiden etujoukoissa.

Muun muassa tätä tähdensi Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen juhlapuheessaan Vihdin Yrittäjien lauantaisessa vuosijuhlassa.

– Moni vihtiläinen hankkii elantonsa asuinkuntansa ulkopuolelta. Ottaen huomioon pääkaupunkiseudun läheisyys, tämä lienee pysyvä olotila.

Nykäsen mielestä on tärkeää huolehtia myös kunnan työpaikkaomavaraisuudesta ja siitä, että yritysten toimintaedellytykset ovat suotuisat ja työpaikkoja syntyy oman kunnan alueelle.

– Kannattavat ja kasvavat yritykset luovat työpaikkoja ja siten veropohjaa, joka on tarpeen yhteisten palveluiden kehittämiseen ja ikääntyvän väestön hoitotarpeesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen.

Toimivan työpaikka-alueen luominen on Marja Nykäsen mielestä tasapainottelua rakentamisen ja ympäristöasioiden välillä.

– Tässä joustavien työskentelymahdollisuuksien lisääminen ja toimivien yhteyksien varmistaminen, oli sitten kysymyksessä tietoliikenneyhteydet tai ”tunnin juna”, ovat olennaisia asioita.

Marja Nykänen luotasi menneitä kehityksen vuosikymmeniä.

– Moni asia on Vihdissä kehittynyt. Se on edellyttänyt yritystoiminnalle suotuisaa toimintaympäristöä ja yrittäjiä, joilla on ollut uskallusta ja kykyä perustaa yrityksiä ja työllistää.

Tämän kehityksen jatkamiseksi on Marja Nykäsen mielestä tärkeä varmistaa toimiva yhteistyö julkisen sektorin päätöksenteon ja elinkeinoelämän välillä.

Talouspoliittisessa puheensa osuudessa hän muistutti, että talouden näkymät ovat heikentyneet, ja että rahoitusjärjestelmän vakautta on varjeltava.

– Epävarmuus varjostaa tällä hetkellä kansainvälisen talouden näkymiä. Osa epävarmuuksista on luonteeltaan taloudellisia, kuten velkaantumisen kasvu Kiinassa ja monien kehittyvien talouksien alttius rahoitusmarkkinoiden kansainvälisille heilahteluille.

Nykänen huomautti, että lisäksi riittää epävarmuustekijöitä, jotka ovat luonteeltaan lähtökohtaisesti poliittisia.

– Niihin kuuluvat Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota sekä Britannian EU-eroprosessi, eli Brexit.

Nämä tekijät näkyvät Marja Nykäsen mukaan jo osin kansainvälisessä talouskehityksessä.

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola totesi tervehdyssanoissaan, että Vihdissä toimii tällä hetkellä yli 2000 yritystä, ja uusia yrityksiä perustetaan vuosittain Vihtiin vajaa 200.

– Yrittäjyys luo kuntaamme elinvoimaa, joka on kunnan strategiassa nostettu yhdeksi tärkeimmistä menestystekijöistämme. Yhteys elinvoimaisen kunnan ja menestyvien yritysten välillä on selkeä.

Eerola muistutti, että yrittäjyys houkuttelee, kun kunnassa on asukkaita ja osaavaa työvoimaa.

– Asukkaita puolestaan houkuttelevat työpaikat, hyvät palvelut ja monipuolinen asuntotarjonta.

Tiivis ja rakentava vuoropuhelu kunnan ja paikallisten yrittäjien välillä on kunnanjohtajan mielestä edellytys, jotta voimme yhdessä luoda kasvua ja edistää molempien osapuolten hyvinvointia.

– Kunnan rooli on uuden strategiamme mukaisesti olla mahdollistaja. Meidän tulee kehittää vielä vahvemmin yritysten toimintaedellytyksiä Vihdissä ja olla tukena yritystoiminnan eri vaiheissa.

Vihdin sijainti on Eerolan mielestä yksi merkittävimmistä Vihdin eduista.

– Kunnan kehitykseen vaikuttavat jatkossa merkittävästi Hiidenlaakson ja Turunteiden väliin tehtävien uusien yritysalueiden kehittäminen, Tunnin juna sekä Hanko-Hyvinkää -radan sähköistys, jotka kaikki tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia myös yrittämiseen, Erkki Eerola linjasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat