Paikalliset

Vihdin kirkossa oli 125 syytä juhlaan – Konsertti täytti kirkon

Sunnuntaisen konsertin kaikki kuorot.

Paavo Hacklin

Vihdin kirkossa oli sunnuntaina 6.10. erityislaatuinen konsertti, kun seurakunnan kuorot Tyttökuoro Piritat, Reserviläiskuoro sekä Päiväkuoro järjestivät yhdessä Junnukuoron kanssa Sinivalkoisia säveliä-konsertin.

Konsertin esiintyjiä yhdistävä tekijä oli kuorojen ja kuorojen johtajan Ulla Eho-Saarion merkkipäivät.

Reserviläiskuoro ja Päiväkuoro täyttivät syksyllä kymmenen vuotta, Tyttökuoro Piritat 45 vuotta ja Ulla-kanttori 60 vuotta. Siis 125 syytä juhlaan!

 

Konsertin ohjelmisto oli isänmaallista, siinä hyödynnettiin monipuolisesti esiintyvien kuorojen taitoja, kuorot esiintyivät konsertissa yksittäin että yhdessä.

Piritoilla ja Ulla Eho-Saariolla on pisin historia tämän aiheisten konserttien ja laulujen esittämisessä Vihdin seurakunnassa, sillä Vihdin Veteraanikuoro kutsui syksyllä 1993 kanttori Ulla Eho-Saarion harjoituttamaan ja johtamaan Veteraanikuoroa.

Jukka Kuoppamäen upeat laulut ”Tämä taivas, tämä maa” sekä ”Minä katson tätä maata” synnyttivät idean Pirittojen ja Veteraanikuoron yhteisesiintymisiin.

Tämä yhteistyö huipentui 1997, kun Länsi-Uudenmaan Osuuspankki pyysi Veteraanikuoroa ja Pirittoja järjestämään yhteiskonsertin ”Sinivalkoisia säveliä” Nummelassa ammattikoulun auditoriossa.

Reserviläiskuoron perustamisen jälkeen vuonna 2009 Veteraanikuoro ja Reserviläiskuoro toimivat päällekkäin muutaman vuoden ja kuorot ehtivät esiintyäkin muutamia kertoja yhdessä.

Veteraanikuoron jälkeen Reserviläiskuoro on ottanut rohkeasti vastaan haasteen vaalia itsenäisen Suomen arvoa sävelin.

 

Juhlakonsertin säveltäjänimiä olivat mm. Jukka Kuoppamäki, R. Lovland, Lasse Heikkilä ja Veikko Lavi. Solisteina konsertissa esiintyivät Paula Pietilä ja Arvo Viitaharju.

– Paula on ollut luottosolistini yli kymmenen vuoden ajan. Paula lauloi aikanaan Piritoissa pisimpään kuin kukaan, 17 vuotta, ja Piritta-tausta näkyy hänen esiintymisvarmuudessaan ja tyyneydessään tiukan paikan edessä.

– Tällä kertaakin Paula onnistui loistavasti, ja hänen kaunis äänensä keräsi kuulijoilta runsaasti kiitosta, Ulla Eho-Saario toteaa.

Reserviläiskuorolainen Arvo Viitaharju oli konsertin toinen solisti. Jotkut kuulijat vertasivat hänen lauluääntään jopa Reijo Kallion lauluäänen sävyyn. Arvon solistiosuudet olivat lauluissa Minä katson tätä maata ja Kuin taivaisiin.

Veikko Lavin Evakonlaulu hiljensi kirkkosalin täysin. Pirittojen ja Reserviläiskuoron tulkinta laulusta oli puhutteleva. Kuorot vuorottelivat tarinan kerronnassa, ja Pirittojen laulun raikas, puhdas sointi teki laulun tapahtumista vielä koskettavamman.

Monelta kuulijalta vieri kyynel laulun aikana. Vihdin kirkossa on esitetty hengellistä laulua Kaanaanmaa lukemattomia kertoja.

Kanttori Ulla Eho-Saario iloitsi juonnossaan, että nyt on hänen vuoronsa esittää oma tulkintansa tästä upeasta laulusta.

Laulua oli esittämässä konsertin kaikki kuorot, ja kuorot solistinaan Paula Pietilä vuorottelivat soolo-osuuksissa säkeistöjen edetessä. Sovituksen tähän lauluun kuin myös konsertin muihin lauluihin oli tehnyt Lohjan kanttori Timo Saario.

 

Konsertin itseoikeutettu juhlapuhuja olisi ehdottomasti ollut seurakunnan eläkekanttori Martti Kilpeläinen, mutta hänen ei ollut mahdollista pitää puhetta vaikka olikin konsertissa läsnä.

Konsertissa kuoroja ja Ulla-kanttoria onnitteli Lohjan seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Juhani Korte. Kotiseurakunnan tervehdyksen välitti johtava kappalainen Kaiju Himanen.

Suuresta yleisömäärästä (460 läsnäolijaa) ja kuulijoiden innostuksesta päätellen on ilmeistä, että tällaisille konserteille on kysyntää.

 

Seuraava Sinivalkoisia säveliä -konsertti pidetään ensi vuonna 11.10. Vihdin kirkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tyttökuoro Piritat teki syyslomalla unelmiensa esiintymismatkan29.10.2018 07.55
Piritat tekivät ikimuistoisen kuoromatkan Skotlantiin23.10.2016 08.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat