Puheenaihe

Vakava pneumokokki jyllää telakalla – sairastuneita jo parikymmentä

Kuvituskuva.

Arkisto

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu parikymmentä työikäisten aikuisten keuhkokuumetapausta loppukesästä ja alkusyksystä 2019. Niiden aiheuttajaksi on todettu pneumokokkibakteeri. Sairastuneet ovat työskennelleet Turussa telakalla rakenteilla olevassa laivassa.

Pneunomokkitaudin vuoksi hoidettuja on ollut yhteensä noin 20, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sairastuneissa on mukana eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä. Yhteistä heille on, että he ovat työskennelleet pitkäkestoisesti rakenteilla olevassa laivassa sen varustelu- eli viimeistelyvaiheessa.

Tilannetta selvitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun kaupungin, työterveyshuollon, Työterveyslaitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä.

Telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa. Pneumokokin aiheuttamia infektioita voidaan telakalla ehkäistä rokotuksin ja hyvällä hygienialla.

THL:n mukaan Suomessa todetaan vakavia laboratoriovarmistettuja pneumokokkitapauksia vuosittain keskimäärin 700-800. Valtaosa sairastuneista on iäkkäitä tai heillä on perussairauksia, jotka altistavat pneumokokkitaudille. Laitoksen tiedotteen mukaan myös tupakointi sekä hengitystievirusten, kuten influenssan, aiheuttamat infektiot voivat altistaa pneumokokkitaudille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat