Paikalliset

Erikoislääkäri Juha Heikkilä varoitteli Vihdin terveysillassa itsetohtoroinnin vaaroista – ”Syökää teille määrätyt lääkkeet!”

Kardiologian erikoislääkäri Juha Heikkilä vastasi illan aikana lukemattomiin sydänkysymyksiin.

Vesa Valtonen

Suurin osa ei tunne korkeaa verenpainettaan. Tästä on seurauksena muun muassa se, että lääkärin määräämiä verenpainelääkkeitä ei haluta syödä.

Torstaisessa Terveydeksi -tapahtumassa puhumassa ja kysymyksiin vastaamassa ollut lääketieteen lisensiaatti, kardiologian erikoislääkäri Juha Heikkilä muistutti, että vain noin puolet syö reseptillä määrätyt verenpainelääkkeensä.

Länsi-Uudenmaan hengitysyhdistyksen ja Vihdin Sydänyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa Heikkilä keskittyi sydämen vajaatoiminnan syihin ja seurauksiin.

– Syökää teille määrätyt lääkkeet, oli asiantuntijan keskeinen neuvo.

Suurella yleisöjoukolla olisi ollut sydänterveyteen liittyviä kysymyksiä Juha Heikkilälle vaikka millä mitalla, mutta aika oli rajallinen.

 

Yksi kysymyksistä oli: Milloin verenpaine on liian matala.

Sydänsairauksia myös kansanomaisesti avannut erikoislääkäri totesi, että verenpaine on liian matala silloin kun taju ei pysy päässä.

– Lukuarvona ei ole olemassa liian matalaa verenpainetta. Yleisohjeena voi sanoa, että verenpaine on liian matala silloin kun ei ole hyvä olla.

 

Sydänsairaalassa työskentelevä Juha Heikkilä paneutui perusasioihin.

– Sydän pumppaa, jotta keho saa tarvitsemansa hapen. Sydämen toiminnan vajaukseen on monia syitä; esimerkiksi läppä voi vuotaa tai sydämessä voi olla ahtaumia. Seurauksena on sydämen uupuminen.

– Korkea verenpaine on suurin syy siihen, että sydänlihakseen tulee vajaatoimintaa.

Hänen mielestään sydänterveyden suhteen ollaan hyvällä tiellä kun erityisesti korkea kolesteroli, korkea verenpaine ja tupakointi on hoidettu pois päiväjärjestyksestä.

– Diabetes rapauttaa verenkiertojärjestelmää, se kannattaa hoitaa erityisen huolellisesti, Juha Heikkilä tiivisti.

 

Sydämen vajaatoiminnasta aiheutuu tyypillisesti nestekertymää.

– Sydämen toiminnan selvittämiseksi tärkein keino on ultraäänitutkimus. Sillä saadaan selville paljon, kuten esimerkiksi sydämen koko, seinämien paksuus, pumppauskyky ja läppäviat, Juha Seppälä evästi illan teemasta hyvin kiinnostunutta yleisöä.

Kysymykseen sydänsairaan urheilun ja liikunnan rajoitteista erikoislääkärillä oli heti napakka vastaus.

– Se mikä tuntuu hyvältä on ookoo, sitä kannattaa tehdä!

 

Tapahtumassa oli kahvittelun lomassa kahvitarjoilua ja erityisesti sydäniskurin käyttökoulutusta, ja teemaillan järjestäjät Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys ja Vihdin Sydänyhdistys esittelivät toimintaansa.

Illan artisti oli Tanssiteatteri Tanssivan Narrin tanssitaiteilija Tero Lehtimetsä, joka saatteli yleisön pitkähkössä esityksessään tanssitaiteen vuosisataiseen historiaan.

Uudenmaan Sydänyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Kihlman-Kitinoja ja Vihdin Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Ulla Linnavuori luovuttivat Nummelan Tarmolle kunniamaininnan ansiokkaasta toiminnasta sydänterveyden edistämiseksi.

Kiitospuheessaan Nummelan Tarmon puheenjohtaja Pekka Palin kertoi muun muassa suuresta talkootyöstä seurassa, jossa on keskitytty yleisurheiluun ja hiihtoon ja erityisesti harrastusmahdollisuuksien kehittämiseen.

– Talkoolaiset tekevät työtä hyvällä palolla omaksi ja muiden iloksi, Pekka Palin tiivisti kiitollisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hiljainen sydäninfarkti on yleinen sydänperäisen äkkikuoleman uhreilla – diagnosointi vaikeaa, tutkijat ehdottavat EKG-seulontaa14.7.2019 07.00
Säästöpankki lahjoitti sydäniskurin Vihdin Sydänyhdistykselle – laite on kirkonkylän K-Supermarketin tuulikaapissa26.1.2019 08.55
Suomi häntäpäässä sydänpotilaiden kuntouttamisessa – Liian moni pallonlaajennuspotilas ei saa tukea uutta sairaalareissua ehkäisevään elintapojen muutokseen29.9.2018 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat