Paikalliset

Seuran tehtävänä on nyt hankkia varoja – Vihdin Karjalaisten kirjahanke etenee vauhdikkaasti

Iloista puheensorinaa ja puheenvuoroja, tässä vuorossa on Jorma Huuhtanen.

Marko Kirveskallio

Vihdin Karjalaseuran keskiviikkoisessa syyskokouksessa käytiin läpi ”Vihdin karjalaiset evakkotieltä Länsi-Uudenmaan rakentajiksi” -tutkimus- ja julkaisuhanketta. Kokous oli keskiviikkona 16.10. ravintola Hiekkahentusessa Ojakkalassa.

– Tutkijatohtori Pasi Saarimäki on analysoimassa aineistoja ja tehtyjä evakkohaastatteluja. Saarimäki työskentelee Jyväskylän yliopiston historian laitoksella, mutta vuoden vaiheessa hän tulee tekemään vielä kolmannen kenttätyövaiheen Vihtiin, kertoi puheenjohtaja Veli Pelkonen.

– Seuran tehtävänä on nyt hankkia varoja kirjan taittoon, kuvitukseen ja painatukseen. Julkaisupäivä on seuran 80-vuotisjuhlan yhteydessä 15.5.2021 Vanjärven seurojentalolla, kertoi Pelkonen.

Kokouksessa käsiteltiin seuran ensi vuoden toimintaa. Sääntömääräisten kokousten ja muiden tapahtumien lisäksi osallistutaan karjalaisten kesäjuhliin Helsingissä, Heinjoki-juhliin Karkkilassa ja Vihdin Wuosisatamarkkinoille.

Kesäjuhlien yhteydessä vietetään Karjalan Liiton 80 -vuotispäiviä. Vihtiläiset osallistuvat juhlien talkoojärjestelyihin.

Kesän teatteriretken lisäksi pyritään järjestämään muitakin retkiä. Jäsenhankintakampanjaa jatketaan.

Hallituksesta erovuorossa olleet Ilpo Jaarinen, Seija Jalava ja Pirjo Järvinen jatkavat tehtävissään.

Puheenjohtajana jatkaa Veli Pelkonen ja varapuheenjohtaja Jyrki Tuovinen.

Vihdin Karjalaiset perustettiin 16.2.1941. Perustajina olivat Uudeltakirkolta kotoisin olevat siirtolaiset, joita oli sijoitettu Vihtiin talvisodan jälkeen.

Yhdistyksen tarkoituksena oli ”olla yhdyssiteenä luovutetuilta alueilta siirtyneiden kesken ja toimia heidän henkisen ja taloudellisen asemansa tukemiseksi”.

Toiminta jäi lyhytaikaiseksi, kun jatkosodan puhkeaminen kesällä 1941 vaikeutti kansalaistoimintaa ja useimmat evakkoperheet muuttivat takaisin Kannakselle Suomen vallattua Karjalan takaisin.

Sotaonnen käännyttyä kesällä 1944 karjalaiset joutuivat uudelleen evakuoiduiksi, monet juuri valmiiksi saaduista uusista kodeistaan.

Vihtiin sijoittui siirtolaisia Karjalasta pääasiassa Heinjoelta ja Viipurin maalaiskunnasta.

Nykyisin Vihdin Karjalaseuralla on 142 jäsentä, joista noin kolmannes on Karjalasta muuttaneita evakkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat