Paikalliset

”Hyvä paikallinen täky” – Vihdin Museo toimitti arvokkaat kirkkotekstiilit kokoelmakeskus Leiraan

Vihdin museo toimitti kokoelmakeskus Leiraan messukasukan ja kalkkiliinan. - Kirkkotekstiilit kertovat Vihdistä ja Vihdin kulttuurihistoriasta, museoamanuenssi Matti Mäki sanoo tietokoneella kuvassa näkyvistä tekstiileistä.

Maija-Liisa Nyman

Vihdin museo on toimittanut kokoelmakeskus Leiraan harvinaisen messukasukan ja kalkkiliinan. Leira on Länsi-Uudenmaan ammatillisten museoiden yhteinen kokoelmakeskus, jonne yleisökin pääsee tutustumaan.

Kasukka ja kalkkiliina ovat ensimmäiset Vihdin museon esineet Leirassa.

– Leira on hyvä paikka nostaa esille yksittäisiä herkkuja, Vihdin museon museoamanuenssi Matti Mäki toteaa.

– Yleensä museoiden kokoelmatilat ovat suljettuja aarrekammioita, joihin ei yleisö pääse, Mäki sanoo. – Leirassa ihmiset pääsevät näkemään kulissien taakse.

Mäen mukaan Leiran kaltainen kokoelmakeskus on Suomessa poikkeuksellinen.

– Olemme käyneet tutustumassa vastaaviin Ruotsissa ja Sveitsissä.

Mäki kertoo, että Leirassa on kyllä ollut aiemminkin vihtiläisiä esineitä, kuten Dollytexin nukkeja. Esineet ovat kuitenkin muiden länsiuusmaalaisten museoiden kokoelmista. Mäki kertoo, että esimerkiksi Lohjan ja Tammisaaren museoiden kokoelmat ovat Leirassa kokonaisuudessaan, ja kokoelmakeskuksessa onkin ihmeteltävää valtavasti.

– Esineitä on pienesineistöstä huonekaluihin ja Lohjan kirjasto-autoon, Mäki sanoo.

Arvokkaat vihtiläiset kirkkotekstiilit olivat aiemmin esillä asianmukaisissa vitriineissä Vihdin seurakuntatalon aulassa. Nyt seurakuntatalo on kuitenkin suljettu sisäilmaongelmien vuoksi.

– Seurakunnalla ei enää oikein ole paikkaa, missä näitä korvaamattoman arvokkaita tekstiilejä säilyttää. Niinpä lyötiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, Mäki sanoo.

Kaikki voittavat: Tekstiilit on nyt saatu suojaan ja esille, ja museo on voinut laittaa Leiraan näytille hienoa vihtiläistä kulttuurihistoriaa. Leirassakin voidaan olla tyytyväisiä, sillä siellä ei ole esillä paljon tekstiilejä – vanhoista kirkkotekstiileistä puhumattakaan.

Vihdin museon Leiraan toimittama messukasukka on vuodelta 1790, kalkkiliina vuodelta 1843. Museonjohtaja Heidi Tammelin on konservoinut kumpaisenkin 1990-luvun alussa.

– Kasukan Vihdin seurakunnalle lahjoitti vuorimestari Magnus Linder, Mäki kertoo. Linder asui vaimonsa kanssa Vanjärven kartanossa ja vaimon vanhemmat omistivat Mustion ruukin.

Kasukka on silkkisamettia, ja se on hyvin koristeellinen. Niin on myös kalkkiliina, jonka jokaiseen kulmaan on kirjailtu eri koristeaihe: sydän ja ristissä olevat lehvät, avaimet, kalkki ja ristissä olevat lehvät sekä ankkuri ja risti. Liinan keskellä on kolmion sisässä Jumalan kaikkitietävä silmä.

– Tekstiilit ovat ylellisen näköiset. Ne kertovat paikkakunnasta ja vauraudesta, Mäki arvioi.

Hän kehottaa kaikkia vihtiläisiäkin käymään tutustumassa Leiraan.

– Nyt siellä on hyvä paikallinenkin täky, Mäki hymyilee.

Leira

Kokoelmakeskus Leira on avattu maaliskuussa 2018, ja se sijaitsee Tammisaaressa.

Leirassa säilytetään keskitetysti osaa Länsi-Uudenmaan ammattimuseoiden esinekokoelmista. Messukasukka ja kalkkiliina ovat ensimmäiset Vihdin museon esineet Leirassa; ne säilyvät edelleen Vihdin seurakunnan omistuksessa. Vihdin museon oma, vuonna 2012 käyttöön saatu kokoelmatila sijaitsee Olkkalassa.

Leiran rakennuksessa toimii myös tekstiilikonservointiyritys Tupulatäkki, jonka konservaattorit Henna Koskinen ja Taina Leppilahti asettivat kirkkotekstiilit esille. Vihdin kunnan remonttipartio kuljetti tekstiilit Tammisaareen.

Messukasukan taakse museo toimitti valokuvasuurennoksen Vihdin kirkon alttaritaulusta.

Leiran kierroksia voi varata osoitteesta https://ektamuseum.fi/tukijaopi/kulttuuriperintotehdas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat