Paikalliset

Vihdin Uutiset 40 vuotta – Lehtialalla vuosikymmeniä vaikuttanut Pentti Kurunmäki näkee paikallislehtien tulevaisuuden haasteista huolimatta myönteisenä

Pentti Kurunmäki on ollut vuosikymmeniä myös vihtiläisittäin tärkeissä luottamus- ja seuratehtävissä päätoimisten töidensä lisäksi.

Annukka Vakkuri

Pentti Kurunmäellä (77) on pikkutarkka knoppihuomio lehtijutun visuaalisesta ilmeestä.

– Kuvateksti ansaitsee lehtijutuissa oman paikkansa, sitä ei pidä painaa kuvan päälle tummaan kohtaan valkoisella, hän huomauttaa.

Kurunmäki tietää, että kuvilla ja kuvateksteillä juttuun saa ryhtiä ja lisää lihaa – tai vastaavasti latistettua aihetta.

Penti Kurunmäki tietää paljon muutakin. Tarkka huomio kuvaa vain sitä intensiivisyyttä, jolla mies yhä paikallislehtiä lukee.

Paikallislehtien Liitto ry:n ja Suomen Paikallismediat Oy:n toimitusjohtajana, lehtien päätoimittajana, Keskustapuolueen järjestösihteerinä sekä lukuisissa muissa päätoimissa ja luottamustehtävissä toimineella Kurunmäellä on luonnollisesti myös kokonaisvaltaisempia näkemyksiä paikallislehden merkityksestä pitäjän kehitystyössä.

– Paikallislehden tehtävä on ennen kaikkea uutisoida toimialueensa asioita ja tapahtumia. Lisäksi lehti on tiedotuskanava, esimerkkeinä seura- ja järjestöpalstat, tulospörssit, viranomaistiedotteet ja muut näihin rinnastettavat informaatiot, Kurunmäki luettelee.

Hän toteaa, että lehti toimii keskustelun ja mielipidekirjoittelun foorumina.

– Lukijan palstat ovat tärkeä osa lehden tekijöiden ja lukijoiden vuoropuhelua. Paikallislehden omat kannanotot kuten pääkirjoitukset ja kolumnit sekä henkilöjutut ja reportaasit pitävät parhaimmillaan lehden monipuolisena, puolueettomana ja aikansa kehityksessä mukana.

– Paikallislehti voi resurssiensa mukaan seurata myös toimialueensa naapurissa tapahtuvia asioita, eli uutisoida ja kertoa niistä lukijakunnalleen. Lehti on lisäksi paikallisten yritysten, palveluiden ja tuotteiden mainosväline.

Tilattavilla ja kaupunkilehdissä myllertänyt digitalisaation murros on Pentti Kurunmäen mukaan muuttanut lehtikenttien rakennetta pysyvästi.

– Toimintaa on tehostettu ja lehtiä jopa yhdistetty. Tärkeä kysymys mielestäni on, millaisilla henkilömäärillä tehdään lehtien sisältöä. Samoilla toimittajilla on vastuullaan sekä printti- että digimedia.

– Tässä myrskyssä paikallislehdet ovat mielestäni pärjänneet hyvin. He ovat säilyttäneet roolinsa nimenomaan paikallisena uutiskanavana. Paikallislehti pitää pintansa.

Vihdissä Kurunmäen mukaan asia on ”erityisen hyvin”.

Kurunmäki on ehtinyt kirjoittaa lisäksi useita kirjoja. Kirjoissa käsitellään historiaa, järjestötoimintaa ja urheilua.

Lisäksi Kurunmäki on ollut mukana useiden teosten toimituskunnassa sekä kirjoittajana että hankevastaavana.

Useat julkaisut ovat liittyneet Kurunmäen omiin työ- ja harrastusaloihin.

– Historia ja kotiseututyö ovat mieluisia, mielenkiintoisia ja usein myös haastavia aiheita tutkia ja kirjoittaa, Kurunmäki sanoo.

Kotiseuturakkaudesta on poikinut miehelle myös tunnustusta. Kotiseutuliitto myönsi Kurunmäelle vuonna 2012 liiton korkeimman tunnustuksen osoituksen; kotiseututyön ansiomitalin.

Mitali myönnetään vuosittain henkilölle, jolla on maakunnallisia, valtakunnallisia tai merkittäviä ansioita paikallisesta kotiseututyöstä.

Otalammella asuva Kurunmäki menetti elämänkumppaninsa ja puolisonsa Regina Kurunmäen kesällä.

– Regina sairasti vain vähän aikaa. Kaikki kävi lopulta todella nopeasti. Ikäväni on kova ja joka päivä hän on mukanani.

Lauseiden jälkeen vallitsevassa syvässä hiljaisuudessa väreilee aavistus lohtua. Pariskunnalla on kolme lasta ja lastenlapsia viisi. Nuorin lapsenlapsi on 11-vuotias ja vanhin päälle parikymppinen.

– Kesällä lapset ja lapsenlapset kävivät paljon kylässä. Lapsemme asuvat vain melko kaukana, perheineen Kuusamossa, Tampereella ja Tukholmassa.

Mutta ei Kurunmäki paljon ehdi peukaloitaan pyöritellä. Tällä hetkellä työn alla hänellä on Vihdin Rintamaveteraanien historiikki.

Ja haastattelun jälkeen mies valmistautuu illan Vihti-Seuran hallituksen kokoukseen.

– Onhan tässä kivasti päiville puuhaa, sanoo perinnerakentamiseen perehtynyt ja sitä käytännössäkin harrastanut Pentti Kurunmäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat