Paikalliset

Kuluja kertyy kunnalle vuoden mittaan useita tuhansia euroja – Autoja on hylätty tänä vuonna Vihdissä ennätysmäärä

Arkistokuva Vihdin kunnan hylkyautovarikolta viiden vuoden takaa. Nämä autot on kierrätetty raaka-aineeksi jo vuosia sitten.

Vihdin kunnan varikolla seisoo tällä hetkellä 16 ajoneuvoa. Suurin osa niistä on autoja, lisäksi varastossa on useita veneitä ja muutama mopo.

– Isoin ajoneuvo, joka on siirretty, on jäteauto, Vihdin kunnan katumestari Jari Kokkonen muistelee työuransa aikana tehtyä siirtoa.

Jos ajoneuvoja ei haeta varikolta, ne menevät kierrätykseen Kuusakoski Oy:n kautta.

Ajoneuvon siirto kunnan varikolle maksaa noin 70 euroa ja sen varastointi noin 12 euroa viikossa.

Kunnan velvollisuuksiin kuuluu varastoida myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toimittamat autot valtion teiltä.

– Näissä tapauksissa ajoneuvon omistaja maksaa siirtomaksut ely-keskukselle ja varastoinnin kunnalle. Kierrättämisestä ei tule kuluja kunnalle.

Kokkonen selvittää, että kulut siirroista pyritään perimään ajoneuvon omistajalta, mutta kovinkaan usein se ei ole onnistunut.

– Se johtuu siitä, että ajoneuvon omistaja tai haltija ei ole tiedossa. Näitä tapauksia ovat esimerkiksi kilvettömät ja ulkomaan rekisterissä olevat ajoneuvot.

Hylätyistä ajoneuvoista annetaan kuulutus, joka on näkyvillä kunnan nettisivuilla ja kunnan virallisella ilmoitustaululla.

Ilmoitustaulu on kunnanviraston (osoitteessa Asemantie 30 Nummela) ulkoseinässä pääsisäänkäynnin oikealla puolella.

Kuulutuksessa ajoneuvo kehotetaan noutamaan 30 päivän kuluessa tiedoksisaannista sen uhalla, että ajoneuvo siirtyy kunnan omistukseen.

Ajoneuvoa noudettaessa on esitettävä ajoneuvon omistusoikeus ja maksettava ajoneuvon siirtämisestä ja varastoinnista kunnalle aiheutuneet kulut.

Millainen prosessi ajoneuvojen siirtäminen on?

– Ensimmäinen vaihe on antaa siirtokehotus ja siitä aikaisintaan kahden vuorokauden kuluttua ajoneuvo voidaan siirtää varastoon.

– Jos katsotaan, että auto tai muu ajoneuvo on hylätty, voidaan se siirtää. Mutta jos ajoneuvo ei ole hylätty ja se aiheuttaa ongelmia teiden kunnossapidolle voidaan ajoneuvo ”lähisiirtää” eli siirtää ajoneuvoa vähän kauemmas, mutta niin, että se on näköetäisyydellä sen alkuperäisestä paikasta. Tällöin alueen kunnossapito saadaan hoidettua, Jari Kokkonen kertoo.

Kokkonen kertoo, että kahden vuorokauden jälkeen ei ajoneuvoja ole usein vielä siirretty varikolle.

– Käytännössä odotamme kylläkin pidemmän aikaa.

Ajoneuvoja on varastoitu yleensä vähintään kahden kuukauden ajan, minimi on yksi kuukausi. Tänä aikana ajoneuvon omistaja tai haltija voi lunastaa sen takaisin.

Tilastoja

Vuonna 2019 marraskuun seitsemänteen päivään mennessä ajoneuvoja on siirretty 37 kappaletta ja siirtokehotuksia on annettu 115.

Edellisvuoden luvut näyttävät melko samoilta; silloin ajoneuvoja siirrettiin koko vuoden aikana 37 kappaletta ja siirtokehotuksia annettiin yhteensä 70.

Vuosittain siirtoja tehdään Vihdin kunnan alueella 20-40.

Vuosina 2008 ja 2016 siirtoja jouduttiin tekemään 23-24 kertaa.

– Tämä vuosi on ollut ennätysvuosi ajoneuvojen siirroissa, jos näin voi sanoa, valitettavasti! Jari Kokkonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat