Paikalliset

Huoli nuorista ja huumeista – keskusteluillassa kerättiin ideoita vihtiläisten nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi

Ylärivissä Hannu Häkkinen Vihdin Vanhemmista ja Jussi Uusitalo Vihdin kunnan nuorisopalveluista, alarivissä Vihdin Vanhemmista Liisa Komulainen, Päivi Elomaa ja Tiina Peräkylä, Niina Bodö Yöjalasta, Virpi Salo Vihdin seurakunnasta ja kunnan nuorisopalveluista Emmi Karppinen.

Maija-Liisa Nyman

Miten lisätä vihtiläisten lasten ja nuorten hyvinvointia? Millä keinoin ehkäistä huumeidenkäyttöä?

Näitä mietittiin Vihdin Vanhemmat -yhdistyksen järjestämässä ideointi-illassa. Torstai-iltana Nummelan Nuorisokeskus Klubille kokoontui kahvikupin ääreen keskustelemaan joukko lasten ja nuorten parissa toimivia sekä joitakin vanhempia. Mukana oli myös Kondis ry, joka on keskittynyt huumeperheiden ja huumeiden käyttäjien läheisten auttamiseen.

– Meillä käy Klubilla pääasiassa nuoria, jotka voi aika hyvin. Meillä ei huumeet näy kuin puheen tasolla, Vihdin kunnan marraskuussa aloittanut nuoriso-ohjaaja Emmi Karppinen sanoo.

Samaa kertoo Virpi Salo Sankarlasta eli Vihdin seurakunnan nuortentoiminnasta.

– Sankarlaa pyritään pitämään mahdollisimman paljon auki ja tarjota sitä mahdollisuutta, että tänne voi tulla hengailemaan turvallisessa ympäristössä. Sankarlassa näkyy myös tosi vähän päihteidenkäyttö, mutta nuoret haluavat kyllä puhua murheistaan.

Kunnan nuoriso-ohjaaja Jussi Uusitalo toteaa, että menneen syksyn aikana hänen puheilleen on tullut aiempaa enemmän nuoria, jotka ovat kaivanneet kahdenkeskistä keskustelua päihteidenkäytöstä.

Lisäksi kaikki tiedostavat, että nuorisoilloissa käy vain osa nuorista.

– Haluamme kuitenkin tarjota vaihtoehdon esimerkiksi Prismalla hengailulle, Karppinen sanoo. – Kaikkiin nuoriin ei saada kontaktia vaikka tarjottaisiin kultaa tarjottimella.

Illan aikana mietittiinkin, miten tavoittaa enemmän nuoria. Millaista toimintaa nuoret kaipaisivat? Olisiko mahdollista saada kyliltä kuljetuksia nuorteniltoihin? Pitäisikö nuorisotilan siirtyä Prisman kiinteistöön?

Pop up -nuokkaria on kokeiltu Prismalla viime syksynä yhtenä iltana – ja tuolloin heräsi huoli esimerkiksi siitä, kuinka nuoria lapsia oli liikkeellä ja kuinka myöhään.

– Muissa kaupungeissa on nähty selkeätä hyötyä siitä, että nuorisotoimi menee ostoskeskuksiin, Karppinen kertoo. Toiveena onkin, että ensi kesänä pop up -nuokkaritoimintaa voisi jälleen järjestää Prismalla.

Lisäksi illan aikana puhuttiin esimerkiksi Yöjalan katupartioinnista, kotiintuloajoista, vanhempien tukemisesta ja yksityishenkilöiden mahdollisuudesta tehdä huoli-ilmoituksia.

Torstaisesta tilaisuudesta kootaan seuraavaksi muistio, joka toimitetaan kunnan päättäjille tammikuun lopussa. Tähän yhteenvetoon listataan tilaisuudessa esiin nousseet toiminta-ajatukset.

Konkreettisia ideoita voi vielä ehdottaa. Vihdin Vanhemmat ottaa niitä vastaan yksityisviesteillä Facebookin kautta ja ne lisätään mukaan muistioon.

Tilaisuuksia

Perusturvakuntayhtymä Karviainen ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos ovat huolissaan nuorten ja jopa lasten lisääntyneestä huumeidenkäytöstä erityisesti Nummelassa.

Karviainen ja poliisi järjestivät joulukuussa informaatiotilaisuuden huumeista ja huumetilanteesta.

Vihdin Vanhemmat järjesti joulukuiselle tilaisuudelle jatkona avoimen ideointi-illan, jossa mietittiin toimia lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämä keskustelutilaisuus järjestettiin torstai-iltana yhteistyössä Yöjalan ja Vihdin nuorisopalveluiden kanssa.

Seuraava aiheeseen liittyvä ilta vanhemmille on luvassa 6.2. Vihdin lukion auditoriossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vihdin vanhempia heräteltiin näkemään huumeongelman pinnan alle – "Keskustelkaa lastenne kanssa"20.12.2019 12.35
Vanhemmat huomio: nyt on hätä! – Poliisi ja Karviainen ovat hyvin huolissaan Vihdin huumetilanteesta13.12.2019 11.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat