Paikalliset

”Täytyy olla rohkea ja mennä kauemmas” – Meksikosta vaihto-opiskelijaksi Vihdin lukioon

- Meksiko on kaunis maa. Olen ylpeä maastani ja rakastan sitä, Vihdin lukiossa vaihto-oppilaana oleva José Álvarez Garzón kertoo. Suomessa hän pitää turvallisuudesta, metsästä ja mukavista ihmisistä.

Maija-Liisa Nyman

Viime keväänä José Álvarez Garzón ei vielä tiennyt lähtevänsä vaihto-opiskelijaksi – saati tulevansa Suomeen.

Kaikki kävi hyvin nopeasti. Seitsemäntoistavuotias José otti yhtenä päivänä äitinsä kanssa puheeksi haaveensa lähteä jossain vaiheessa vaihtoon. Äiti puhui asiasta töissään ja äkkiä José olikin jo täyttämässä hakukaavakkeita. Aikaa niiden jättämiseen ei ollut kuin pari päivää.

Aikataulusta ja Josén iästä johtuen hänelle kaavailtiin ensin paikkaa Brasiliasta. Vaihtoehtoja tarjoutui kuitenkin kolme lisää: Yhdysvallat, Thaimaa ja Suomi.

Álvarez Garzón asuu Pohjois-Meksikossa ja on käynyt Yhdysvalloissa usein. Myös Brasilia tuntui olevan liian lähellä.

– Täytyy olla rohkea ja mennä kauemmas, nuorukainen kertoo ajatelleensa.

Valinta Thaimaan ja Suomen välillä oli hankala.

– Meksikossa voi olla turvallisuuden kanssa ongelmia. Halusin turvalliseen valtioon. Se oli pääasiallinen syy valita Suomi.

José tuli Suomeen Rotary-järjestön kautta vaihto-opiskelijaksi 4. elokuuta ja Nummelaan 10. elokuuta. Ensimmäisen viikon nuorukainen oli rotareiden järjestämällä leirillä, jossa tarkoitus oli perehtyä Suomeen ja tutustua toisiin vaihto-opiskelijoihin, jotka asettuivat sitten perheisiin ympäri Suomen.

Álvarez Garzón asui ensin perheessä Hiidenrannassa ja nyt toisessa perheessä Pajuniityssä.

Alkuun José ikävöi kovasti omaa perhettään. Latinokulttuurissa perheen merkitys on suuri ja suhteet perheenjäsenten välillä ovat tiiviitä.

– He ovat aina minua varten ja tukevat kaikessa.

Ja perhe on laaja. Josélla on äiti, isä ja kaksi pikkuveljeä, joista vanhempi on 10-vuotias ja nuorempi neljän vanha. Perheeseen hän sisällyttää myös isovanhempansa, äidin siskon ja veljen ja isän kaksi veljeä sekä kaikki serkkunsa.

Suunnitelmissa on, että Josén äiti tulee kesäkuussa Suomeen ja kaksikko palaa yhdessä Meksikoon. Aikataulu on vielä auki, mutta joka tapauksessa José haluaa olla kotimaassa silloin, kun hänen koulukaverinsa valmistuvat.

Kaikkiaan hän viettää siis Suomessa kymmenisen kuukautta.

Vaihto-oppilaaksi pitää Josén mielestä lähteä avoimin mielin. Sillä tavoin voi oppia uudesta kulttuurista.

Suomen ja Meksikon José sanoo olevan hyvin erilaisia. Erot näkyvät arjessa: esimerkiksi terveydenhuollossa, koulujärjestelmässä ja ruoassa.

Suomalainen ruoka ei saa nuorukaiselta välittömiä kehuja.

– Meksikolainen ruoka on herkullista, Álvarez Garzón kehaisee. Suomalaisessa ruoassa inhokkeja ovat toistaiseksi olleet salmiakki ja puuro, joka on Josén mielestä mautonta.

Suomalaisten yhteyttä luontoon nuori mies sen sijaan ihailee. Suomalaiset tekevät ympäristön hyväksi myös työtä, esimerkiksi kierrättävät.

Ympäristö ja ilmasto ovat Nummelassa hyvin erilaisia kuin Josén kotikaupungissa Hermosillossa, jossa asuu liki miljoona asukasta. Kaupunki kuuluu Sonoran osavaltioon.

Nummelassa ihmisiä on huomattavasti vähemmän kuin Hermosillossa – ja he ovat varautuneempia.

– On vaikea päästä porukkaan, mutta kun ihmisten kanssa juttelee, he ovat mukavia.

Meksikolaisnuori kertoo osaavansa esitellä itsensä suomeksi. Suomalaisnuorten rupattelusta hän nappaa sanoja sieltä täältä, mutta varsinainen keskustelun sisältö jää vielä usein hämäräksi.

Englannin kielen osaamisensa hän sen sijaan sanoo parantuneen vaihto-oppilaskuukausien aikana.

– Ainoa mahdollisuuteni keskustella ja olla yhteydessä ihmisiin on ollut englanniksi.

Álvarez Garzón sanoo, että nyt hänellä on ystäviä – mutta tutustumisessa kului aikaa ja sai nähdä vaivaa. Hänen oli myös vaikea tulkita ihmisiä, kun kaikki olivat vakavia.

Hän toivookin suomalaisille lisää hymyä ja lämpöä ja välittömyyttä.

– Olkaa onnellisia, teillä on oikein hieno maa ja paljon hienoja ihmisiä!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat