Paikalliset

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos – pelastustehtävien määrä väheni viime vuonna

Suojeltu omakotitalo kärsi mittavat palo- ja savuvahingot Nummelassa syyskuussa.

Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitos

Liikenteessä loukkaantuneiden määrä pieneni merkittävästi viime vuonna Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella.

Ensihoitohälytysten määrä kasvoi jälleen edellisvuodesta. Eniten ensihoitotehtäviä oli yleistilan heikkouteen liittyen.

– Vuosi oli kaikin puolin melko tavallinen, mutta turvallisuuskulttuuri on havaintojeni mukaan kehittynyt hyvään suuntaan, summaa pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki viime vuotta.

– Turvallisuusviestinnän vaikutukset taitavat näkyä. Useimmiten ihmiset osaavat toimia kiitettävän hyvin onnettomuustilanteissa. 112-hätänumeroon osataan soittaa ja pyytää apua, lapsilta tämä onnistuu joskus jopa paremmin kuin aikuisilta.

– Avun tarvitsijan kohdalla pysähdytään eikä vain kävellä ohi. Alkusammutinta uskalletaan käyttää. Kun poistutaan palavasta huoneistosta, ovi tajutaan laittaa kiinni.

– Vielä kun saisi ihmiset ajamaan turvallisesti, varovasti ja ilman kännykkäkameroita liikenneonnettomuuspaikan ohi, kun pelastustyöt ovat käynnissä, pohtii Ihamäki pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Tulipaloissa kuoli kaksi ihmistä.

– Palokuolemat ovat valtakunnallisesti vähentyneet merkittävästi, näin on myös Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella. Keskiarvo tulipaloissa menehtyneiden osalta on vuosittain ollut viiden henkilön luokkaa, riskienhallintapäällikkö Tuomas Pälviä toteaa.

Pelastuslaitos pelasti välittömästä vaarasta 66 ihmistä vuonna 2019. Heistä 10 pelastettiin tulipaloista, 28 ajoneuvoista liikenneonnettomuustilanteissa ja 28 muista vaaratilanteista, kuten vedestä, sortumista tai työmailla sattuneista onnettomuuksista.

Sitä montako ihmistä pelastui valvonnan ja koulutuksen ansiosta tapahtumatta jääneiden onnettomuuksien muodossa, on mahdotonta sanoa mutta heitäkin on useita.

Esimerkkejä tästä olivat muun muassa asukkaiden onnistuneet alkusammutustoimet tulipaloissa ja turvallisuutta lisänneet rakenteelliset tai tekniset ratkaisut, joiden ansiosta vakavimmilta vahingoilta vältyttiin.

Ennaltaehkäisyn keinoina ovat muun muassa rakentamisen ohjaus, valvonta ja tarkastukset sekä koulutukset. Erilaisiin toimitiloihin ja kiinteistöihin tehtiin 2860 palotarkastusta vuonna 2019.

Koulutuksissa annetaan ihmisille tietoja ja taitoja ehkäistä onnettomuuksia ja toimia onnettomuustilanteissa oikein.

Pelastuslaitos ja alueen sopimuspalokunnat järjestivät vuonna 2019 yli 800 turvallisuuskoulutustilaisuutta ja -tapahtumaa.

Esimerkkeinä mainittakoon oppitunnit yläkouluilla, turvallisuuskävelyt ja alkusammutuskoulutukset eri organisaatioiden henkilöstölle ja luennot senioreille.

Tilaisuuksissa tavoitettiin yhteensä noin 80 500 henkilöä. Lisäksi pelastuslaitos viesti turvallisuudesta muun muassa sosiaalisen median, verkkosivustojen ja mediatiedotteiden kautta.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Älä kasaa lieden edustaa täyteen syttyvää tavaraa – Silloin "nakit ja muusi" -keikat työllistävät vähemmän pelastuslaitosta23.8.2019 11.15
Toukokuussa hukkui kymmenen ihmistä – "Iso osa hukkumisista olisi vältettävissä pelastusliiveillä"7.6.2019 19.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat