Paikalliset

Helsingin hallinto-oikeus: Vihtiin voidaan perustaa uusi apteekki

Helsingin hallinto-oikeus on tänään keskiviikkona antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen, jossa oli vastustettu uuden apteekin perustamista Vihtiin sekä tälle määrättyä sijaintia.

Päätöksessään hallinto-oikeus toteaa, että Vihdin kunnan rakenteesta, väestömäärästä ja väestönkasvusta saadut tiedot sekä apteekkitiheys ja lääkemääräysten määrän kasvu tukevat sitä käsitystä, että Vihdin apteekkipalveluja on perusteltua lisätä lääkkeiden saatavuuden turvaamiseksi.

Näin ollen hallinto-oikeuden mukaan Vihdin kunnan alueelle voidaan perustaa kolmas apteekki, joka sijoittuu Nummelaan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea oli toukokuussa 2018 päättänyt kolmannen apteekin perustamisesta Vihtiin sekä tämän apteekin sijoittumisesta Nummelan alueelle.

Yksi apteekkari oli tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka Fimea oli hylännyt. Apteekkari haki edelleen muutosta asiaan Helsingin hallinto-oikeudelta.

Hallinto-oikeus toteaa, että uuden apteekin perustamisen jälkeenkin Vihdin kunnan apteekkien lukumäärä suhteutettuna väestön määrään on edelleen selvästi pienempi kuin koko maan keskiarvo.

Hallinto-oikeus katsookin, että Fimea oli päätöstä tehdessään ottanut lääkelain edellyttämin tavoin huomioon alueen väestömäärän, olemassa olevat apteekkipalvelut ja terveydenhuollon palvelujen sijoittumisen. Hallinto-oikeuden mukaan Fimea oli voinut arvioida, että lääkkeiden saatavuuden turvaaminen edellyttää uuden apteekin perustamista Vihtiin.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan asiassa ei ole tullut ilmi seikkoja, joiden johdosta Vihdin jakamista kahteen apteekin sijaintialueeseen olisi syytä muuttaa, eikä mainitun jaon voida arvioida johtavan siihen, että laajat alueet jäisivät ilman apteekkipalveluja.

Hallinto-oikeus toteaa, että asiassa selvitetyn mukaan Vihdin kunnan alueen väestömäärä ja väestönkasvu ovat keskittyneet eteläiselle sijaintialueelle eli Nummelan alueelle. Aluetta voidaan pitää myös alueen solmukohtana ja nopeimmin kehittyvänä alueena.

Edelleen hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Vihdin ainoa terveysasema sekä yksityiset terveydenhuoltopalveluja tarjoavat yritykset ovat keskittyneet Nummelan alueelle. Myös Nummelan alueen apteekkitiheyslukuun nähden uuden apteekin perustaminen nimenomaan Nummelan alueelle on ollut perusteltua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat